Jucăriile pe care părinții nu ar trebui să le cumpere niciodată pentru copiii lor. Avertismentul ANPC

Jucarii 1 iunie ANPC
Shutterstock

Conducerea ANPC a transmis, cu câteva zile înainte de 1 iunie, câteva sfaturi pentru părinţi privind cumpărarea jucăriilor, astfel încât acestea să nu reprezinte un pericol pentru copii.

Comisarii au atras atenţia asupra jucăriilor de tip slime, care pot conţine o substanţă chimică folosită la producerea săpunului şi detergentului, dar şi asupra riscurilor pe care le presupun jucăriile care imită alimente, potrivit News. 

Directorul General al Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC, Paul Anghel, a scris sâmbătă, într-o postare pe Facebook, sfaturi pentru părinţi în aşa fel încât jucăriile pe care aceştia le aleg să nu reprezinte un pericol pentru copii. Recomandările sunt făcute ţinând cont de constatările anterioare ale comisarilor de la protecţia consumatorilor, dar şi de experienţele înregistrate în alte state.

ANPC a descoperit „jucării periculoase” în magazine

Astfel, Paul Anghel a spus că acţiunile de control ale ANPC au arătat că în magazine existau „jucării periculoase de tip slime, notificate prin sistemul RAPEX”, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.

„Anumiţi operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe care le găseşti într-o cutie, fără etichetă. În compoziţia anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului. În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv”, a scris oficialul ANPC.

Acesta a atras atenţia asupra riscurilor pe care le implică şi jucăriile care imită diverse produse alimentare.

Jucăriile care imită mâncăruri 'pun la risc viața copiilor'

„Aceste jucării care imită mâncăruri, fructe şi legume, dulciuri, deşi nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj, sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare şi, în consecinţă, prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot leza sănătatea şi chiar viaţa copiilor,” a spus Anghel.

Printre neregulile constatate în cadrul acţiunilor de control desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi cu privire la jucării se numără lipsa avertismentelor generale, de vârstă, a avertismentelor specifice şi a indicaţiilor privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum şi a instrucţiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba română a acestora, abateri privind inscripţionarea numelui, producătorului sau a importatorului şi a adresei la care aceştia pot fi contactaţi; abateri privind menţionarea numărului unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); lipsa marcajului de conformitate CE.

Precedentele controale au arătat că pe piaţa românească au fost scoase la vânzare şi jucării considerate periculoase: pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor, jucării de tip „YO-YO” cu conţinut de lichid şi şnur elastic ce se alungeşte cu risc de strangulare şi sufocare, dar şi risc chimic (de la lichidul conţinut), jucării din pluş la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin înghiţire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.

Recomandările ANPC privind cumpărarea jucăriilor:

- achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi neapărat nevoie în cazul unei reclamaţii;
- alegeţi jucării potrivite vârstei copilului, capacităţilor şi aptitudinilor sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârsta specifice pot să îi rănească;
- verificaţi cu atenţie dacă jucăriile au marcate, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente:
• coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi);
• numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
• marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.
- verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română.
- nu cumpăraţi jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub trei ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici. De asemenea, trebuie să se respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.
- pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere. De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.
- jucăriile care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.
- patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.
- este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile stricate.

CITEȘTE ȘI: Șase sfaturi pentru a nu fi păcălit când ești turist în Mykonos, Grecia. De ce trebuie să refuzi să faci poze necunoscuților

Când vom fi opt miliarde de oameni pe Pământ. Țările cu cei mai mulți locuitori

Articol recomandat de sport.ro
Cu cine vrea să intre Ed Sheeran în ring: ”Te bat, nenorocitule!”
Cu cine vrea să intre Ed Sheeran în ring: ”Te bat, nenorocitule!”
Citește și...
Percheziţii ale DNA în Bucureşti, pentru obţinerea pe nedrept a 24 de terenuri ale statului. Prejudiciu de 10 milioane euro
Percheziţii ale DNA în Bucureşti, pentru obţinerea pe nedrept a 24 de terenuri ale statului. Prejudiciu de 10 milioane euro

Procurorii DNA au anunțat, marți, că efectuează 11 percheziții într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind obținerea pe nedrept a unor imobile - respectiv 24 de terenuri - aflate în proprietatea statului.

 

Un curier român a raportat în Ungaria că a fost tâlhărit de marfă de 105.000 euro. A recunoscut apoi că a trimis-o în România
Un curier român a raportat în Ungaria că a fost tâlhărit de marfă de 105.000 euro. A recunoscut apoi că a trimis-o în România

Un curier român care a anunțat în Ungaria că a fost tâlhărit de mărfuri în valoare de 105.000 euro a recunoscut în urma audierilor că și-a furat singur bunurile, pe care le-a trimit cu o mașină în România.

Adolescenta de 16 ani care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea, reţinută pentru tentativă de omor
Adolescenta de 16 ani care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea, reţinută pentru tentativă de omor

Adolescenta de 16 ani care luni l-a înjunghiat pe un pedagog pe motiv că acesta o reclamase după ce a găsit-o cu un băiat în internatul liceului din Oradea la care învăţa a fost reţinută. Ea este acuzată de tentativă de omor.

Recomandări
Ce primesc de mâncare ostaticii ținuți sub pământ de către teroriștii Hamas. ”Au lumină doar două ore pe zi”
Ce primesc de mâncare ostaticii ținuți sub pământ de către teroriștii Hamas. ”Au lumină doar două ore pe zi”

Al patrulea grup de ostatici israelieni - format din nouă copii și două femei - a fost eliberat luni noapte de gruparea Hamas.  

Miniştrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi tensiunile Serbia-Kosovo
Miniştrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi tensiunile Serbia-Kosovo

Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de marţi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo, potrivit DPA.

 

Președintele Klaus Iohannis pleacă în Dubai chiar de Ziua României. Va ține un discurs în Emiratele Arabe
Președintele Klaus Iohannis pleacă în Dubai chiar de Ziua României. Va ține un discurs în Emiratele Arabe

Pre;edintele Klaus Iohannis pleacă în Dubai chiar de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Șeful statului urmează să țină un discurs în Emiratele Arabe Unite, sâmbătă dimineață, la Conferința mondială pentru acțiuni climatice.