117 persoane care au participat la portestul AUR de la Parlament au fost amendate. Poliția a reținut doi bărbați
Două persoane au fost reținute și 117 au fost amendate, după protestul violent de la Palatul Parlamentului. Responsabilii i-au identificat pe mulți, dintre cei care au forțat poarta și au pătruns în curte.
Doi bărbați au dosare penale pentru distrugere. Jandarmeria a amendat și 14 presupuși organizatori ai protestului cu 140 de mii de lei. Printre ei este și președintele partidului AUR George Simion.
Înainte ca protestatarii să dea asaltul asupra Parlamentului, liderul partidului AUR a condus mulțimea până la poarta pe care oamenii au dărâmat-o. Tot el i-a condus apoi până la treptele de la intrarea în Senat, spun responsabilii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: Aţi fost amendat cu 10 mii de lei. Vă consideraţi autor moral a ceea ce s-a întâmplat ieri la proteste? Cum puneţi dvs problema de autor moral, se presupune că s-a comis o crimă, sau s-a întâmplat ceva grav.
George Simion: Eu nu mă consider vinovat, recunosc dacă vreţi fapta, dar nu o regret. Am să contest acea amendă pentru că a fost dată abuziv, după părerea mea.
Doi barbați identificati de jandarmi au fost predați polițistilor, reținuți 24 de ore, apoi plasați sub control judiciar. Unul dintre ei, in vârstă de 52 de ani avea asupra lui, printre altele, și o armă albă.
„Jandarmii au identificat o persoană banuită de distrugere în curtea Palatului Parlamentului, pe bulevarul Libertăţii. În urma controlului corporal preventiv şi al bagajelor, aşa cum specifică legea, au fost găsite asupra lui un briceag multi functional, o masca de tip militar contra gazelor, mai multe seringi sigilate si o staţie de emise-recepţie”, a transmis purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București.
„Nu am dat cu niciun spray, erau foarte mulţi oameni acolo, maşinile nu sunt devastate, arma pe care se presupune că o aveam la mine, nu o aveam la mine, era un briceag, aveam o conservă şi a trebuit să o desfac, mult după protest, nu mai eram în zonă”, a spus un protestatar.
Reporter: De ce v-au reținut?
Protestatar: Pentru tulburarea ordinii publice.
Reporter: Cum aţi tulburat-o?
Protestatar: Eu doar am scandat libertate și am dat cu puțin huo.
Reporter: Nu îți pare rău că ești sub control judiciar?
Protestatar: Nu, că o să contest în 48 de ore.
Reporter: Cum aţi intrat?
Protestatar: Protestatarii au tras de garduri şi ne-am împis în ele şi am intrat. Nu numai eu am vandalizat, au vandalizat şi alţii, de ce doar noi am fost reţinuţi?
Aproximativ 400 de persoane au fost identificate de jandarmi și amendate pentru că au participat la protestul neautorizat ori nu au respectat măsurile de protecție sanitară. Valoarea totală a amenzilor se ridică deocamdată la 40 de mii de euro.
Pe de altă parte ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode așteaptă concluziile corpului de control pe care l-a trimis să cerceteze felul în care jandarmii au aparat cladirea Parlamentului. Ministrul vrea sa stie daca au fost suficienti jandarmi, in conditiile unor posibile amenințări.