ISU caută să angajeze pompieri fără BAC. Salariul cu care sunt ademeniți viitorii candidați
Inspectoratele pentru Situații de Urgență din țară caută forțe proaspete. Pentru a-și lărgi baza de selecție, angajează și absolvenți de liceu fără diplomă de Bacalaureat.
Candidații trebuie să treacă însă mai multe probe pentru a fi încadrați în rândul pompierilor. De la examinarea medicală și evaluarea psihologică la cele eliminatorii specifice acestei activități periculoase.
Darius Zegrean este pompier la ISU Timiș. S-a angajat de la 18 ani. Picase atunci examenul de Bacalaureat. Însă a aplicat pentru această meserie pentru că, spune el, se simțea atras de haina militară și de dorința de a-i ajuta pe oameni. Între timp, a promovat examenul și vrea să avanseze în carieră pentru a deveni subofițer.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Darius Zegrean, pompier: „Stau la sat și vedeam mereu când vin pompierii la foc de casă sau accidente și tot timpul mă gândeam cum e să fii acolo să fiu in mijlocul acțiunii. E, într-un fel, o bucurie ca faci tot posibilul să salvezi o persoană într-o casă sau într-o mașină încarcerată”.
Și un tânăr din Craiova a intrat în rândul pompierilor prin campania națională de recrutare. A dat Bacalaureatul ulterior și s-a înscris și la facultate.
Radu Catrinoiu, pompier: „Am profitat de această ocazie și am aplicat îmi doresc mai departe să intru și eu în rândul subofițerilor”.
În această perioadă se caută peste 430 de soldați profesioniști în mai multe Inspectorate pentru Situații de Urgență din țară. Cerințele minime de depunere a dosarelor de candidatură sunt vârsta de 18 ani și absolvirea a 12 clase, fără diplomă de Bacalaureat. Candidații trebuie să fie apți fizic și psihic.
lt. col. Adrian Marin, purtător de cuvânt IGSU: „S-a constatat un interes crescut al tinerilor de a face parte din echipa salvatorilor, sens în care competiția pentru locurile scoase la concurs a fost mare”.
Până în 2025, în rândul angajaților IGSU ar urma să intre peste 8.500 de noi cadre.
Ca să fie siguri că trec probele eliminatorii ale concursului - urcatul pe scară, deplasarea în subsol întunecat sau parcurgerea unui traseu dificil - unii tineri își caută antrenori cu care se pregătesc intens înainte de examene.
Concursurile vor avea loc în perioada 21-27 octombrie. Potrivit IGSU, salariul unui pompier abia intrat în sistem este de 3.800 de lei.
Reporteri: Daniel Preda, Dan Petcu, Roxana Vlădășel, Ioan Vrâncean, Iulia Ciuhu, Mariana Apostoaie.