ÎPS Teodosie îl dă în judecată pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: ”Ar trebui demarată o anchetă”

×
Codul embed a fost copiat

Scandalul dintre Arhiepiscopul Tomisului și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei se mută la tribunal.  

Înaltul prelat a anunțat, prin vocea avocatului său, că îl va da în judecată pe Vasile Bănescu pentru că l-ar fi luat peste picior de mai multe ori. Cel mai recent scandal dintre cei doi s-a consumat de Bobotează, când Teodosie a făcut declarații scandaloase la radio.

Este de notorietate faptul că între cei doi au existat de-a lungul anilor schimburi acide de replici, însă acum Arhiepiscopul de la Constanța face o mutare în instanță.

Înaltul ierarh l-a dat în judecată pe Vasile Bănescu, iar prin vocea avocatului său îl acuză că nu a respectat principiul prezumției de nevinovăție după ce recent IPS Teodosie a fost chemat la DNA.

Tot apărătorul lui Teodosie cere ca BOR să îl cerceteze disciplinar pe Vasile Bănescu. De Bobotează, Vasile Bănescu i-a dat o replică dură lui Teodosie după ce acesta din urmă a afirmat că fumătorii și femeile la menstruație nu pot să bea agheazmă.

Citește și
IPS Teodosie
Arhiepiscopul Tomisului, după două ore de audieri la DNA Constanţa: Nu m-au întrebat nimic procurorii. Și n-am ce să vă spun
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Vasile Bănescu nu a dorit să comenteze acuzațiile pe care i le aduce acum înaltul prelat de la Constanța.

„Nu reacționez la o amenințare pur calomnioasă” - fost singurul comentariu făcut de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

ÎPS Teodosie îl dă în judecată pe Vasile Bănescu

Avocata Arhiepiscopului Tomisului, Irina Luminiţa Stanciu, a anunţat că va sesiza instanţa civilă împotriva purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Decizia a fost luată după ce Bănescu a declarat, referindu-se la punerea sub acuzare a lui IPS Teodosie, în dosarul instrumentat de DNA, că acest caz este unul ”care frapează şi mâhneşte”, iar ”apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător”.

Avocata Irina Luminiţa Stanciu consideră că Vasile Bănescu nu are autoritate morală, conduită şi viaţă personală care să fie în acord cu morala creştină şi că ar trebui demarată o anchetă în privinţa acestuia în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Ea a reamintit că, săptămâna trecută, Arhiepiscopului Tomisului i-a fost schimbată încadrarea din suspect în inculpat în dosarul în care este cercetat de DNA Constanţa pentru cumpărare de influenţă.

“În cursul zilei de 18 ianuarie 2024, Înalt Prea Sfinţia sa Teodosie s-a prezentat la DNA – Serviciul Teritorial Constanţa însoţit de cei doi avocaţi pentru a I se schimba calitatea de suspect pe care a avut-o în calitatea de inculpat. Această calitate de inculpat este o procedură care se efectuează în urmărirea penală cât timp s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, însă asta nu înseamnă că în mod automat va suporta rigorile impuse de legea penală, cum ar fi o condamnare penală. Noi susţinem în mod cert nevinovăţia Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, vorbim de mijloace de probă care au fost administrate în opinia noastră în mod neloial. Singurule mijloace de probă sunt înregistrările audio-video depuse de o persoană care nu are calitatea de organ de urmărire penală şi nici nu a avut o autorizaţie din partea legii pentru a efectua aceste înregistrări”, a precizat avocata, potrivit News.ro.

Ea s-a referit apoi la afirmaţiile făcute de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

“Faţă de emisiunea la care a participat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, în ziua de 18 ianuarie 2024 şi afirmaţiile pe care domnia sa le-a făcut în cadrul emisiunii, pot să vă spun că acestea au adus o atingere gravă principiului prezumţiei de nevinovăţie. Vasile Bănescu încalcă grav legea penală, în sensul că încalcă principiul prezumţiei de nevinovăţie. Prezumţia de nevinovăţie, după cum bine ştim, este reglementată de dispoziţia articolului 4 din Codul de Procedură Penală, principiul prezumţiei trebuie respectat astfel încât acest principiu trebuie să ofere inculpatului o protecţie sporită şi împotriva măsurilor ce se iau cât şi împotriva abuzurilor şi a oprobiului public. Să nu uităm, principiul prezumţiei de nevinovăţie reprezintă o cutumă legală utilizată în toate statele civilizate, care presupune că o persoană este nevinovată până la o probă contrarie”, a mai transmis Irina Luminiţa Stanciu.

Ea a anunţat că îl va da în judecată pe Vasile Bănescu.

“Domnul Vasile Bănescu foloseşte această ocazie pentru o răzbunare personală fiind de notorietate conflictul deschis pe care îl are cu Înalt Prea Sfinţitul Teodosie. Domnul Bănescu nu are autoritate morală, conduită şi viaţă personală care să fie în acord cu morala creştină fiind contestat de marea majoritate a creştinilor ortodocşi. În atare condiţie, domnul Vasile Bănescu face jocurile din interiorul Bisericii Ortodoxe Române şi cred că ar trebui demarată o anchetă şi o cercetare disciplinară în privinţa acestuia în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Văzând declaraţiile pe care domnul Bănescu a înţeles să le facă în cadrul emisiunii, eu anunţ cu această ocazie că voi sesiza instanţa civilă cu acţiunea având ca obiect răspunderea civilă delictuală împotriva domnului Vasile Bănescu. Domnia sa ar trebui să caute adevărul la instituţiile statului şi să evite convingerea că orice persoană împotriva căreia se exercită o acţiune penală este vinovată”, a mai afirmat avocata Arhiepiscopului Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a fost săptămâna trecută la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa în legătură cu dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă.

Apărătorul său, avocatul Adrian Cuculis, a afirmat că dosarul se bazează doar pe înregistrarea apărută în spaţiul public şi că probabil se încearcă discreditarea IPS Teodosie.

IPS Teodosie a ieşit din sediul DNA după aproximativ o oră, declarând că dosarul nu are conţinut. Avocatul a precizat că urmează să facă o cerere de excludere a înregistrării din dosar, considerând că este făcută nelegal.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, afirmă, referindu-se la punerea sub acuzare a arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, în dosarul instrumentat de DNA, că acest caz este unul ”care frapează şi mâhneşte”, iar ”apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător”.

Bănescu precizează că ”Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie”.

Articol recomandat de sport.ro
"Eu sunt victima!" Trimis în judecată de Anamaria Prodan, Rechecampf o acuză pe impresară că l-a abuzat | FOTO
"Eu sunt victima!" Trimis în judecată de Anamaria Prodan, Rechecampf o acuză pe impresară că l-a abuzat | FOTO
Citește și...
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, despre ancheta care îl vizează pe IPS Teodosie: Cazul este unul care frapează, mâhneşte
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, despre ancheta care îl vizează pe IPS Teodosie: Cazul este unul care frapează, mâhneşte

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, afirmă, referindu-se la punerea sub acuzare a arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, în dosarul instrumentat de DNA, că acest caz este unul ”care frapează şi mâhneşte”.

Arhiepiscopul Tomisului, după două ore de audieri la DNA Constanţa: Nu m-au întrebat nimic procurorii. Și n-am ce să vă spun
Arhiepiscopul Tomisului, după două ore de audieri la DNA Constanţa: Nu m-au întrebat nimic procurorii. Și n-am ce să vă spun

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost audiat joi de procurorii anti corupţie. Ierarhul este inculpat într-un nou dosar, de data aceasta pentru cumpărare de influenţă.

O credincioasă a parcurs sute de kilometri pentru a-l felicita pe ÎPS Teodosie de ziua sa onomastică.
O credincioasă a parcurs sute de kilometri pentru a-l felicita pe ÎPS Teodosie de ziua sa onomastică. "E deosebit!"

Că arhiepiscopul Teodosie este un personaj popular o dovedește și faptul că joi, de ziua lui onomastică, zeci de oameni au ținut să vină la Catedrala din Constanța să îl felicite.

Schimb de replici acide la vârful Bisericii. Ce spun românii despre părerile controversate ale lui ÎPS Teodosie
Schimb de replici acide la vârful Bisericii. Ce spun românii despre părerile controversate ale lui ÎPS Teodosie

Este iar scandal în Biserica Ortodoxă. Arhiepiscopul Tomisiului, Teodosie, și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, au avut un nou schimb de replici.

Arhiepiscopia Tomisului către Vasile Bănescu: Îi transmitem talentatului scriitor că încurajează ideologii cristofobe
Arhiepiscopia Tomisului către Vasile Bănescu: Îi transmitem talentatului scriitor că încurajează ideologii cristofobe

Arhiepiscopia Tomisului a reacţionat, miercuri, în urma afirmaţiilor făcute de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, cel care l-a contrazis pe Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. 

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.