Barbatul din Arges suspectat de terorism a fost retinut pentru 24 de ore. A incercat sa comunice cu jihadistii din Paris


Ultimul update: Duminica 02 Iulie 2017 07:41
Data publicarii: Joi 29 Iunie 2017 08:12
Categorie: Stiri actuale

Tara noastra, ar putea fi o tinta pentru teroristi, sprijiniti si adulati de un roman banuit ca devenise spion pentru ISIS. Vorbim despre un barbat de 39 de ani dintr-un sat din Arges care a fost retinut de procurorii DIICOT.

 

Individul, care isi luase nume islamic, ar fi mers, pana la baza militara de la Koglaniceanu ca sa stranga informatii pe care voia sa le transmita unor membri ISIS. Este vorba chiar de cei care au comis atacul terorist de la Bataclan.

Ionut Catalin Balan era monitorizat de mai bine de doi ani de SRI care avea informatii despre convertirea acestuia la islamism, fapt ce se petrecuse in timp ce se afla intr-o inchisoare din Franta. Romanul ar fi jurat credinta ISIS si a decis sa lupte sub steagul terorismului.

“A inceput sa faca propaganda incercand sa gaseasca persoane pentru a il insoti in Siria sa lupte in randul Daesh”, explica cei de la SRI.

In momentul in care s-a intors in Romania a locuit intr-o casa darapanata de unde anchetatorii au ridicat imbracamintea, Coranul si obectele de cult si laptopul unde posta mesajele de propaganda.

Mama suspectului a vazut insa convertirea ca pe un lucru bun si ameninta ca da in judecata statul. Vecinii in schimb il descriu ca pe un om inchis de care se fereau stiindu-i trecutul dubios.

Anchetatorii se bazeaza pe dovezi solide. “In anul 2015 barbatul este banuit ca ar fi spravegheat modul de imprejmuire si caile de acces intr-o unitate militare cu scopul de a transmite aceste date unor organizatii teroriste dintr-un stat al UE”. Ar fi vorba aici despre baza militara aeriana de la Kogalniceanu, locul unde trupele americane sunt cazate temporar.

“A fost monitorizat pana cand s-a incercat diseminarrea informatiilor catre fractiunile teroriste din Europa informatii despre obiective strategice din Romania”, explica Daniel Horodniceanu. Catalin Balan sau Ibrahim cum se prezenta el in randul musulmanilor, ar fi fost, spun specialistii in terorism, candidatul perfect pentru a deveni membru al ISIS.

“Sunt persoane neadaptate, din zone defavoritate. Ele sunt tintele propagandei jihadiste. Sunt asociate infractiunilor mici. Cele mai multe persoane sunt radicalizate in inchisori.”

Barbatul a fost retinut si urmeaza sa fie prezentat cu propunere de arestare preventiva. Daca va fi gasit vinovat poate sta in spatele gratiilor chiar si 20 de ani.

 

Ionut Catalin Balan are un copil, insa nu locuieste cu mama acestuia, femeia fiind plecata in strainatate. In prezent, barbatul locuieste in comuna Musetesti si isi castiga existenta muncind ca salahor, cu ziua, la diverse societati comerciale din municipiul Pitesti.

Potrivit surselor citate, la locuinta din Musetesti a lui Ionut Catalin Balan, anchetatorii au gasit pagini cu versete din Coran.

Barbatul din Arges a fost retinut, joi dimineata, de procurorii DIICOT pentru propaganda ISIS in Romania. Individul ar fi distribuit pe internet filme care sustin reteaua terorista. Suspectul se afla in atentia SRI inca din 2015.

Ionut Catalin Balan, zis "Ibrahim", are 39 de ani si s-ar fi autoradicalizat in anii in care a locuit intr-un stat european si ar fi aderat la gruparea terorista Stat Islamic.

"Ibrahim" este suspectat ca promoveaza mesaje de sustinere a gruparii teroriste, care a avut legatura cu atacurile de la Paris din noiembrie 2015, dar si ca distribuie pe retelele de socializare imagini cu atacurile organizate de aceasta grupare. In plus, barbatul este suspectat ca a transmis jihadistilor date despre un obiectiv militar din Romania.

Potrivit DIICOT, incepand cu luna noiembrie 2016 a utilizat, pe o retea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul carora a postat si distribuit fotografii cu sigla gruparii teroriste DAESH, precum si inregistrari cu atacuri ale DAESH si executii, prin decapitare si impuscare, cu intenția de a le face cunoscute si de a determina castigarea de noi adepti capabili sa recurga la savarsirea aceluiasi gen de fapte ca cele a caror promovare prin propaganda a realizat-o.

"In primavara anului 2015, suspectul s-a deplasat in zona unui obiectiv militar de pe teritoriul Romaniei, observand cu atentie caile si punctele de acces precum si modalitatea in care acesta este ingradit. Datele si informatiile respective au fost culese de catre suspect in scopul transmiterii ori punerii la dispozitia unei entitati teroriste salafiste si pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai carei adepti au plecat in zona siriano-irkiana pentru a participa la jihad si care a avut legatura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015", se mai spusne in comunicatul DIICOT.

In investigarea infractiunilor de terorism, in conformitate cu dispozitiile legale, DIICOT - Serviciul Teritorial Pitesti a beneficiat de sprijin INFORMATIV si TEHNIC din partea Serviciului Roman de Informatii, autoritate nationala in materia prevenirii si combaterii terorismului, pentru realizarea obiectivelor de securitate nationala.

Perchezitiile au fost efectuate cu sprijinul I.P.J. Arges.

"Facem precizarea ca pe parcursul intregului proces penal persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie", se mai spune in comunicat.

SRI a transmis un comunicat referitor la acest caz:

"Serviciul Roman de Informații, in calitate de autoritate naționala in prevenirea și combaterea terorismului, a intreprins masuri specifice de documentare informativa, in baza unui mandat de siguranța naționala, a unui cetațean roman, in varsta de 39 de ani, suspect de terorism. In fapt, cetațeanul a intrat in atenția SRI in anul 2015, prezentand indicatori specifici unei persoane aflate intr-o etapa avansata a procesului de autoradicalizare.

Cel in cauza s-a manifestat prin activitați de propaganda terorista, derulate in mediul relațional și on-line, in favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-a declarat adeziunea. Concret, cetațeanul și-a exprimat in repetate randuri intenția, și a incercat sa convinga și alte persoane, de a se deplasa in Siria pentru a se alatura organizației teroriste DAESH.

Cetațeanul a adoptat o forma radicala a islamului in timpul șederii sale, timp de mai mulți ani, pe teritoriul unui stat din Uniunea Europeana, unde a dezvoltat legaturi cu membrii unui grup jihadist din țara respectiva.

Intors in Romania, cetațeanul a desfașurat, in mod conspirat, acțiuni de documentare detaliata asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul Romaniei cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea baza.

SRI a sesizat DIICOT cu privire la acțiunile ilegale ale cetațeanului in cauza. Pe tot parcursul investigațiilor Serviciul a beneficiat de sprijinul partenerilor interni din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului și al partenerilor externi din alte doua state.

SRI ramane determinat in misiunea sa de prevenire și combatere a terorismului și are ca prioritate majora eliminarea oricaror riscuri cu privire la amenințarile pe profil terorist, in stransa colaborare cu celelalte structuri naționale și internaționale din domeniu."

Tags: terorism, arges, diicot,

VIDEO PROTVPLUS.RO