Iohannis: "Unirea cu Basarabia este posibila". Ce conditii crede presedintele ca trebuie indeplinite inainte
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca o unire cu Republica Moldova este posibila, insa nu in viitorul apropiat.
"O unire cu Basarabia este posibila, dar in acelasi timp nu cred ca este posibila in viitorul apropiat", a spus seful statului, la dezbaterea "Politica: De la teorie la practica", organizata la BCU.
El a subliniat ca trebuie indeplinite trei conditii pentru realizarea unirii cu Republica Moldova. "Sa-si doreasca romanii, sa-si doreasca oamenii din Moldova asa ceva, nici Romania, nici Republica Moldova nu trebuie sa mai aiba dispute pe propriul teritoriu care sunt sub jurisdictie internationala", a aratat Iohannis. Seful statului a precizat ca daca aceste conditii sunt indeplinite "este foarte posibil ca un astfel de proces sa inceapa si sa fie urmat de succes".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Fara conditiile minimale, ramane un deziderat frumos si nu un proiect politic", a completat Iohannis. El a sustinut ca miscarile unioniste au indepartat moldovenii de Romania.
"Au fost nenumarate miscari, eu le-am numit cvasi-unioniste, care au clamat ca vor sa ajute unificarea, dar in realitate vedem acum, la alegeri, ca multe din ele si multe actiuni nu au facut decat sa indeparteze moldovenii de Romania, nu au facut decat sa-i enerveze pe moldoveni. Aici trebuie sa vedem si partea economica, a spus-o un politician moldovean intr-o discutie pe care am avut-o, datorita politicii de asociere cu UE si situatiei economice se intampla ca multi moldoveni care au lucrat in zona Rusiei sa ajunga acasa devenind someri. Ei ajung acasa si asteapta sa gaseasca un loc de munca, sa gaseasca oportunitati, or noi aici am contribuit foarte, foarte putin", a adaugat seful statului.
El a amintit ca Romania si Republica Moldova au o relatie foarte speciala, insa a precizat ca de foarte multe ori tara noastra a ajutat persoane.
"Am analizat impreuna cu cei care se pricep ce s-a intamplat in relatia dintre Romania si Moldova din '90 incoace, ce s-a facut bine, ce s-a facut rau. Am ajuns la concluzia ca interventia noastra in Moldova a fost cel putin ineficienta, ca sa nu folosesc alte cuvinte, ca iar sar unii politicieni in sus ca nu le apreciez munca. (...) De foarte multe ori, in loc sa ajutam Moldova, institutiile, partidele, am ajutat persoane din Moldova, iar acele persoane cateodata au avut rezultate bune, dar uneori au dus anumite proiecte politice in derizoriu. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa schimbam lucrurile. Este gresit sa ajutam anumite persoane si este important sa ajutam organizatii, institutii. Nu face sens sa ajutam o anumita persoana sau un grup pentru a obtine ceva ce poate pentru moldoveni nu e relevant, dar pentru noi e", a afirmat Iohannis.
Sursa: Agerpres
Etichete: klaus iohannis, moldova, unire, unionisti, Basarabia,
Dată publicare:
09-11-2016 20:46