Scandalul dezinfectantilor diluati, inclus de Iohannis pe ordinea de zi a CSAT. Legea pe care a refuzat sa o promulge

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, pentru a discuta problemele grave ale sistemului romanesc de sanatate.

Seful statului asteapta ca institutiile abilitate sa propuna CSAT masuri concrete de rezolvare a crizei. Iohannis a cerut si anchete in institutiile sesizate de SRI, cu privire la infectiile intra-spitalicesti, anchete care sa afle cine sunt vinovatii pentru situatia scandaloasa in care ne aflam.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Din pacate, s-a vazut si cu ocazia ultimului scandal public, cel al dezinfectantilor, ce pagube imense pot aparea din cauza nepasarii si a coruptiei in sistemul de sanatate public. Am inclus pe ordinea de zi a CSAT un punct pe ordinea de zi destinat acestui sector."

In plin scandal al infectiilor din spitalele romanesti si al dezinfectantilor diluati, presedintele vrea sa afle cine sunt vinovatii.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Eu cred ca SRI-ul si-a facut datoria si in acest caz. Unele autoritati cred ca nu si-au facut treaba foarte bine si daca au fost persoane care au incalcat legea cu buna stiinta, ma astept de la procurori sa ii gaseasca si sa ii predea justitiei."

Citește și
cover SRI hexi pharma
SRI a trimis sute de avertizari privind infectiile din spitale in ultimii 5 ani. Ce informatii avea despre Hexi Pharma
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

De asemenea, seful statului a anuntat ca asteapta de la Ministerul Sanatatii norme clare si simple pentru achizitiile din spitale. La sedinta CSAT care va avea loc saptamana viitoare s-ar putea decide si desecretizarea unor sesizari facute de SRI, in ultimii sase ani, pe tema neregulilor din spitale.

Cele patru legi care reglementeaza achizitiile publice

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi ca a promulgat pachetul de legi privind achizitiile publice.

"Avem un pachet de patru legi care reglementeaza achizitiile publice, care a fost recent aprobat de Parlament si astazi am promulgat aceste patru legi. Este un sistem de evaluare a achizitiilor mai complex, care combina criteriul pretului cu elemente de calitate.", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Problema doctoratelor plagiate

Presedintele Klaus Iohannis a spus ca va solicita Parlamentului reexaminarea Legii privind OUG 4/2016 care reglementeaza acordarea titlului de doctor.

"Nu voi promulga aceasta lege, deoarece ea nu incurajeaza performanta, ci o voi retrimite Parlamentului. Este vital sa redam incredcerea publicului in scolile doctorale. Peroformata trebuie sa primeze, meritul trebuie sa fie recunsocut, iar abaterile sanctionate. Voi solicita Parlamentului o reluare a discutiilor pe aceasta tema.", a spus Iohannis.

Scandalul Hexi Pharma si neregulile din Sanatate

Iohannis a precizat ca pe ordinea de zi a CSAT din 27 mai a fost inclus un punct legat de domeniul sanatatii.

"Am inclus pe ordinea de zi a CSAT, care va avea loc pe 27 mai, un punct pe ordinea de zi destinat acestui sector. Am cerut pentru aceasta lamurire in CSAT materiale de la Ministerul Sanatatii", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca nu in CSAT se rezolva problema sanatatii.

Iohannis: "Politicile trebuie create la Ministerul Sanatatii, care trebuie sa vina cu norme imbunatatite. Procurorii, politistii trebuie sa ii caute pe cei care sunt vinovati de incalcarea legii. E evident ca la Sanatate nu avem de-a face doar cu o problema punctuala pe dezinfectanti."

Presedintele are incredere deplina in Serviciul Roman de Informatii, bazandu-se pe experientele anterioare si este de parere ca sefii institutiilor la care au ajuns informarile nu au luat masurile necesare.

Iohannis: "Nu am avut in niciun moment impresia ca SRI incearca sa acopere anumite informatii. Este evident ca anumiti demintiari nu au citit cu atentie aceste informari sau le-au ignorant cu buna stiinta. Eu cred ca SRI-iul si-a facut datoria, dar unele autoritati nu si-au facut-o.

Sefii institutiilor vor trebui sa verifice daca au ajuns aceste informari, daca au fost luate in seama. Astept ca Inspecita Judiciara sa verifice, sa faca ordine.

Anumite informari ajung la Adiminstratia Prezidentiala, dar ele sunt redirectionate catre consilieri."

Seful statului a spus ca va solicita SRI sa verifice daca unele din informari pot fi facute publice.

Reporter: "Pe ce va bazati cand spuneti ca SRI s-ia facut datoria?"
Iohannis: "Din experineta mea SRI-ul si-a facut datoria.

Nu imi amintesc de nicio disuctie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producator, dar au existat informatii despre anumite nereguli din spitale.

Imiediat dupa 'Colectiv' am primit informari despre neregulile din spitale." 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Dosarul Hexi Pharma: Politistii ridica documente de la Asociatia de Acreditare din Romania si de la sediul firmei
Dosarul Hexi Pharma: Politistii ridica documente de la Asociatia de Acreditare din Romania si de la sediul firmei

Politistii continua verificarile in dosarul Hexi Pharma, joi fiind vizate inscrisuri de la Asociatia de Acreditare din Romania (RENAR) si de la sediul din Mogosoaia al firmei.

SRI a trimis sute de avertizari privind infectiile din spitale in ultimii 5 ani. Ce informatii avea despre Hexi Pharma
SRI a trimis sute de avertizari privind infectiile din spitale in ultimii 5 ani. Ce informatii avea despre Hexi Pharma

Serviciul Roman de Informatii a trimis Parlamentului documente care probeaza ca, in perioada 2011 - 2016, a transmis doar legislativului 115 informari cu privire la infectiile intraspitalicesti.

Trupele romanesti din Afganistan si Irak au folosit produse Hexi Pharma.
Trupele romanesti din Afganistan si Irak au folosit produse Hexi Pharma. "Temporar, am primit dezinfectanti de la americani"

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a anuntat ca a fost sistata folosirea dezinfectantilor Hexi Pharma in teatrele de operatii si in spitalele MApN.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.