"Performanta" autoritatilor din Ploiesti: hipodrom care nu poate fi folosit. Nemultumirile proprietarilor de cai
Din seria "suntem plini de intentii bune care sfarsesc prost", va prezentam povestea Hipodromului din Ploiesti, modernizat in aceasta vara cu 15 milioane de euro. Pacat insa ca este nefunctional, iar pistele nu pot fi deocamdata omologate.
Asta pentru ca in Romania nu exista nicio institutie care sa faca acest lucru. Asa ca hipodromul care ar fi trebuit sa aduca venituri la bugetul local nu are in acest moment nicio utilitate. In plus, pentru omologare mai trebuie niste bani.
Cele doua piste, de trap si de galop, sunt omologate doar pentru antrenamente, dar nu si pentru competitii oficiale. Iar asta pentru ca proprietarii de cai au gasit mai multe nereguli la nivel de constructie. Este vorba despre suprafata boxelor, de care proprietarii sunt nemultumiti, pentru ca este de doar opt metri patrati. Investitia a fost inceputa din fonduri europene.
Grajdurile hipodromului sunt goale desi buldozerele si muncitorii au disparut din peisaj de la inceputul verii. Lucrarile au durat doi ani si au costat 70 de milioane de lei. Asta in timp ce multi proprietari de cai asteptau sa isi tina aici armasarii si sa ii pregateasca pentru competitii la fel ca in perioada interbelica. Pe-atunci hipodromul de la Ploiesti rivaliza cu cel de la Baneasa, iar in jurul curselor se castigau si se pierdeau averi. In prezent altele sunt problemele.
Claudiu Coman, director Hipodromul Ploiesti: "In Romania nu exista la momentul de fata niciun forum care sa omologheze pista, este un vid legislativ, nu mai exista cum era inainte la Ministerul Agriculturii autoritatea hipica, acest forum s-a desfiintat."
Din pacate, pana la omologare intretinerea hipodromului costa lunar municipalitatea mii de euro.
Adrian Dobre, primar Ploiesti: "Din pacate aceste lucruri nu au fost anticipate. Hipodromul, pana cand nu se vor realiza curse, va reprezenta o noua locatie in care primaria va aloca bani fara sa primeasca venituri si este pacat pentru ca acolo se pot organiza curse, curse internationale, se pot face pariuri si de aici are de castigat si primaria."
Singurii care profita de situatie sunt cativa pensionarii care se antreneaza pentru maratonul orasului. Acest domn are 69 de ani si face zilnic cel putin sapte ture pe pista de trap.
Vasile Matei, maratonist: "Hipodromul inainte era de capacitate mai mica, era o singura pista, de zgura, se faceau curse joia si duminica. Este extraordinar fata de ce era inainte."
Hipodromul nu este, din pacate, singura investitie mai putin reusita a administratiei locale. Tot la Ploiesti, un parc municipal care a costat 17 milioane de euro este napadit de buruieni.