„Răul nu moare niciodată și se întoarce imediat ce îl scapi din vedere”. Asta crede cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor, Garry Kasparov, despre Vladimir Putin.

Aflat la București, pentru etapa din România a campionatului internațional de șah „Grand Chess Tour”, Kasparov, un opozant redutabil al președintelui Rusiei, crede că Ucraina va câștiga acest război. Într-un interviu pentru ȘtirilePRO TV, marele șahist spune că atunci va veni și sfârșitul lui Putin.

„Cred că plătim prețul pentru că am uitat o regulă foarte simplă: răul nu moare niciodată! Poți să-l îngropi pentru o vreme sub zidul dărâmat al Berlinului, dar imediat ce îl scapi din vedere, se întoarce” spune Garry Kasparov.

Cosmin Stan: Cum credeți că se va termina acest război? Și mai ales când?

Garry Kasparov: „Cred că Ucraina va câștiga acest război, și cred că este singura cale pentru noi toți să mergem mai departe, pentru că acest război nu e ca un joc de șah, este alb și negru, bine și rău, dar totuși nu e ca un joc de șah, pentru că nu putem avea o remiză, nu poate exista un compromis. Fie câștigă Putin, fie câștigă Ucraina. Iar dacă Ucraina câștigă, înseamnă că toți vom câștiga, și este un singur mod de a pune capăt războiului lui Putin, prin a-i stopa accesul la resurse, materiale sau financiare, care-l ajută să continue războiul. Asta ar însemna, de altfel, și sfârșitul dictaturii sale. Deci prioritatea nr. 1 pentru noi toți este să oferim Ucrainei toate cele necesare, toate resursele, toate armele posibile pentru a câștiga acest război.”

Cosmin Stan: Lumea se întreabă dacă e prost, dacă e bolnav, dacă și-a pierdut mințile?

Garry Kasparov: „Nu, nu e nebun, pentru că realitatea lui e diferită de a noastră. El întotdeauna a testat hotărârea lumii libere, nu a fost ca și cum a mers direct de la A la B, nu. El a luat-o pas cu pas, nu a atacat Ucraina așa, dintr-odată!”

Cosmin Stan: Există și o mare dorință că poate ceva i se va întâmpla lui Putin, până la urmă. Este măcar posibil așa ceva?

Garry Kasparov: „Dictatorul este vulnerabil doar atunci când este slab. Pentru ca dictatorul să devină slab, trebuie să piardă războiul. Tocmai de aceea, nu te poți aștepta să i se întâmple ceva lui Putin câtă vreme războiul este în plină desfășurare. Dar în momentul în care ucrainenii vor câștiga acest război, în momentul în care rachetele ucrainene vor lovi Crimeea și steagul ucrainean va fi ridicat la Sevastopol, cred că viața lui Putin va fi atunci în mare pericol.”

Cosmin Stan: Credeți că e bolnav? Credeți că are vreo problemă medicală?

Garry Kasparov: „Eu prefer să rămân la faptele pe care le pot analiza. Dacă e bolnav, aia e. Dacă va muri de cancer, sunt sigur că va fi o știre bună pentru milioane de oameni în întreaga lume. Dar eu nu m-aș baza pe asta. Haideți să nu speculăm, pentru că în orice dictatură, starea de sănătate a dictatorului este unul dintre dacă nu chiar cel mai bine păzit secret.”