Presedintele Bulgariei a discutat cu Iohannis despre un nou pod peste Dunare si o bursa a energiei. Cum a laudat Romania

×
Codul embed a fost copiat

Intalnire importanta la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis l-a primit cu onoruri militare pe primul sef de stat care viziteaza Romania dupa investirea lui in functie  -  Rosen Plevneliev.

Dupa primirea oficiala, cei doi sefi de stat s-au retras pentru discutii intre patru ochi. Presedintele Bugariei ar vrea ca peste Dunare sa se construiasca un al treilea pod, in zona Calarasi-Silistra, dar si o bursa a energiei astfel incat schimburile economice dintre cele doua tari sa se intensifice. Si aderararea la spatiul Scehnegn a fost pe lista subiectelor de discutie. Politicieni de la Bucuresti, dar si de la Sofia, spun ca cele doua tari ar putea adera separat. "Bulgaria este echipata moderna si isi face treaba la frontiere. Nu asteptam si nu suntem de acord sa existe o legatura intre Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si parteneriatul Schengen. Este vorba despre doua instrumente diferite, nu au nimic in comun", a spus Plevneliev.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca cele doua state au drept obiectiv comun consolidarea apararii colective in cadrul NATO si ca se doreste intarirea capacitatii de reactie a Aliantei, pe flancul estic. Iohannis a mai spus ca este foarte bucuros sa il aiba oaspete, la Bucuresti, pe presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, despre care a spus ca este ”primul sef de stat pe care il intampina la Bucuresti, de la preluarea mandatului sau”.

Seful statului a precizat ca aceasta este ”expresia legaturii foarte bune dintre Romania si Bulgaria, ca state vecine, partenere si aliate in cadrul Uniunii Europene si NATO”. ”Aceasta prima intalnire ne-a permis sa facem un bilant al relatiilor bilaterale, aflata la un nivel de excelenta, pe toate palierele de cooperare”, a spus presedintele Romaniei, precizand ca ambii sefi de stat eu remarcat faptul ca ”exista in continuare un potential care trebuie valorificat in toate domeniile, dar mai ales in cel economic”.

Presedintele Iohannis a precizat ca a sustinut si el si omologul sau bulgar promovarea unor proiecte de interes, in special in domeniul energetic, am transporturilor, am infrastructurii, al cooperarii transfrontaliere dar si al educatiei si culturii”. ”Consider ca este in beneficiul reciproc protejarea si promovarea identitatii nationale si a drepturilor de care ambele minoritati trebuie sa se bucure”, a precizat Iohannis. El a a mai mentionat ca, din schimbul de vederi din cadrul intalnirii, a reiesit ca ”cele doua state isi pot sincroniza eforturile pentru o mai buna promovare a obiectivelor comune, atat in cadrul UE cat si in plan regional”.

Citește și
klaus iohannis
Iohannis a vizitat santierul laserului de la Magurele: "Va pune Romania foarte sus pe harta tarilor unde se face cercetare"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Asigurarea securitatii energetice a regiunii, promovarea cooperarii regionale si a interesului comun pentru regiunea Dunarii, zona extinsa a Marii Negre, apropierea de Uniunea Europeana a partenerilor din vecinatatea estica, consolidarea rolului Uniunii ca actor global puternic sunt cateva din aspectele atinse in discutiile de astazi”, a spus Iohannis.

Presedintele a vorbit si despre Mecanismul de Cooperare si Verificare, precizand ca ”acum, este important ca fiecare dintre tarile noastre sa se concentreze asupra implementarii recomandarilor din acest raport”. Klaus Iohannis a mai spus ca discutiile s-au orientat asupra ”aspectelor de actualitate ale agendei de securitate”.

Luand in considerarea provocarile de securitate din regiune, avem drept obiectiv comun consolidarea apararii colective in cadrul NATO”, a aratat Klaus Iohannis, adaugand ca se doreste cresterea prezentei NATO pe teritoriul statelor din flancul estic, precum si intarirea capacitatii de reactie a Aliantei”. ”Nevoia de unitate in mesajele de politica externa este inteleasa pe deplin de Bulgaria, care a mentinut, la randul sau, sanctiunile impotriva Federatiei Ruse si a posibilitatii extinderii lor, in cazul nerespectarii acordului de incetare a focului. Ne bazam in continuare pe o relatie solida, si il asigur pe domnul presedinte Plevneliev de dorinta Romaniei de a aprofundare a colaborarii dintre statele noastre”, a mai declarat presedintele Romaniei.

Plevneliev: Vrem sa spunem bulgarilor si romanilor ca cele doua state sunt prietene si aliate

Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a declarat, vineri, dupa intrevederea cu Klaus Iohannis, in cadrul vizitei oficiale pe care o face in Romania, ca doreste sa ”ofere un imbold cooperarii regionale”, si ca trebuie sa spunem bulgarilor si romanilor ca cele doua state sunt prietene si aliate. Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev a aratat ca este onorat de faptul ca este primul sef de stat invitat in Romania, in mandatul presedintelui Klaus Iohannis.

Pentru mine este o onoare si mai mare ca prima vizita oficiala in Romania este la inceputul mandatului dumneavoastra, va doresc succes in acest sens. Noi, astazi, ne-am unit eforturile si am vazut cat este de importanta problema regionala. Vrem sa oferim un nou imbold cooperarii regionale, sa spunem tuturor bulgarilor si romanilor ca cele doua state sunt prietene, sunt buni vecini, sunt aliati si ca noi avem un plan cum sa aprofundam ceea ce am obtinut pana acum”, a spus presedintele Bulgariei. El a mentionat ca doreste aprofundarea cooperarii intre cele doua state, precizand ca ”aceasta este directia clara, pe care si-au fixat-o, pentru un nou imbold, in cooperarea dintre cele doua state”.

Rosen Plevneliev a mai spus ca in ultimmii zece ani, Romania si Bulgaria si-au majorat de opt ori schimburile comerciale, iar Romania este, astazi, al treilea partener al Bulgariei, in Uniunea Europeana si al patrulea, in lume. ”Un milion de romani sunt oaspetii nostri in Bulgaria, 300.000 de bulgari viziteaza Romania si vrem ca aceste cifre sa creasca. Vorbim de legaturi energetice, de legaturi privind infrastructura de transport, vorbim de noi poduri peste Dunare, de noi proiecte energetice. Am obtinut foarte multe lucruri impreuna, dar putem mult mai mult. Acesta este mesajul catre toata lumea, din vizita de astazi”, a spus Plevneliev.

Presedintele Bulgariei a mentionat ca in cadrul vizitei, s-a discutat si problema din Ucraina si a mentionat ca se doreste aprofundarea cooperarii privind apararea, exercitii comune, in baze romanesti si bulgaresti. ”Constientizam ca doar integrati, impreuna, putem sa fim eficienti si sa avem succes”, a spus seful statului bulgar. Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev a mai declarat ca ”este impresionat de ospitalitatea romaneasca”.

Avem o motivatie foarte puternica, in primul rand sa descoperim noi posibilitati de cooperare, sa beneficiem de instrumente europene, si Bulgaria si Romania, impreuna, sa fie un motor al integrarii europene, al prosperitatii si dezvoltarii”, a mai declarat Plevneliev, adaugand ca este sigur ca astazi, se asigura ”acel imbold, foarte puternic, pentru prietenia romano-bulgara, atat in plan bilateral cat si in plan regional”. 

Iohannis: Lupta anticoruptie trebuie sa se duca cu toata hotararea. Si se duce!

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, despre lupta anticoruptie din Romania, ca aceasta ”trebuie sa se duca cu toata hotararea, si se duce”, adaugand ca Romania nu face reforma si lupta anticoruptie pentru a obtine un raport MCV bun, iar cetatenii asteapta ”dreptate sociala”.

Reprezentantul presei bulgare a intrebat in cadrul conferintei de presa comune a celor doi sefi de stat, roman si bulgar, ”care este formula Romaniei pentru a umple inchisorile cu politicieni si de ce nu se intampla acest lucru si in Bulgaria”.

”S-au facut pasi hotarati intr-o directie foarte buna, a spus presedintele Klaus Iohannis despre ”independenta justitiei”.

Potrivit lui Iohannis, ”aceasta evolutie a intarit evident si componenta de lupta anticoruptie” si a mentionat ca, ”personal, inca de la inceput, s-a exprimat explicit si clar in aceasta chestiune, si anume ca lupta anticoruptie trebuie sa se duca cu toata hotararea”. ”si se duce”, a adaugat el.

Presedintele Romaniei a mai spus ca este important pentru societatea noastra sa avem aceasta componenta si sa dea rezultate.

”Cetatenii asteapta o clasa politica mai responsabila, asteapta transparentizarea deciziilor politice, asteapta predictibilitate si, evident, asteapta si o dezvoltare economica pe masura. Toate aceste lucruri sunt posibile in masura in care terminam cu marea coruptie si atunci, procurorii si judecatorii au inteles foarte bine acest lucru. Acum este o faza foarte intensa de verificari si de combatere a coruptiei si vine intr-o perioada cand oamenii, prin vot, au aratat ca isi doresc altceva. Aceasta inseamna un vant nou in intreaga clasa politica”, a mai afirmat seful statului.

Presedintele Iohannis a mentionat ca ”cetatenii asteapta sa se infaptuiasca justitia, dar tot mai multi asteapta sa se faca dreptate sociala si acest lucru are o componenta importanta in lupta impotriva coruptiei, ”nu cu semnarii si cu declaratii, ci cu rezultate foarte concrete”.

”Acesta este felul in care Romania a inteles sa mearga pe aceasta cale”, a mai adaugat presedintele Romaniei, apreciind ca aceste lucruri au o influenta si in evaluarile Comisiei Europene si a partenerilor europeni, intr-o forma, prin raportul MCV”.

”Dar, noi nu facem reforma si lupta anticoruptie pentru a obtine un raport bun, noi facem aceste lucruri pentru ca noi credem in ele si prin asta vrem sa facem societatile noastre mai perfomante, mai deschise spre progres si calea europeana. Deci, primii beneficiari nu sunt partenerii europeni. Primii, si cei mai importanti benrficiari sunt cetatenii nostri, si de aceea, aceasta lupta trebuie dusa cu foarte mare hotarare, mai departe”, a mia afirmat presedintele Romaniei.

Plevneliev: Ne bucura eficienta Romaniei in lupta anticoruptie, prietenii romani au cu ce se lauda

Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev a declarat, intrebat despre ”formula Romaniei pentru a umple inchisorile cu politicieni si de ce nu se intampla acest lucru si in Bulgaria”, ca il bucura eficienta autoritatilor romane in lupta anticoruptie, prietenii romani avand cu ce se lauda. Reprezentantul presei bulgare a intrebat in cadrul conferintei de presa comune a celor doi sefi de stat ”care este formula Romaniei pentru a umple inchisorile cu politicieni si de ce nu se intampla acest lucru si in Bulgaria”.

”Noi ne bucuram de eficienta si independenta pe care autoritatile romane o demonstreaza, in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Prietenii nostri romani au cu ce sa se laude si aici, Bulgaria, in mod categoric ramane in urma”, a spus Rosen Plevneliev.

Presedintele bulgar a mai spus ca, in acelasi timp, ”daca se are in vedere sistemul de drept in ansamblu, in Bulgaria, atunci aceasta tara are peste 860 de decizii in instanta, peste 95% dintre acestea sunt confirmate ca decizii a urmatoarei instante si asta inseamna o eficienta si o corectitudine”. ”Din alt punct de vedere, avem probabil 100 de procese de importanta internationala si nationala, care, din pacate, Bulgaria in momentul de fata da dovada de ineficienta. Se amana si din pacate, aici, in aceste procese de importanta semnificativa pentru societate, avem ce sa imbunatatim”, a spus presedintele Republicii Bulgaria.

El a mai aratat ca se bucura de faptul ca Parlamentul de la Sofia a adoptat cu majoritate, o strategie pentru continuarea reformei in justitie. ”Astept pasi concreti, actiuni concrete, vad semnale pozitive in sistemul judiciar din Bulgaria, avand in vedere deciziile care s-au luat in ultima perioada in CSM, care erau de inimaginat in ultima perioada, pentru inlaturarea unor judecatori”, a mai spus presedintele Bulgariei, precizand ca aceasta vizita ii ofera ocazia de a vedea cum ”prietenii romani au reusit sa infiinteze o Procuratura independenta”.

Potrivit presedintelui Rosen Plevneliev, ”oamenii asteapta aceste lucruri, ei vad tot ce se intampla si este importat ca justitia sa isi mentioneze problemele si lucrurile sa mearga inainte”. ”Noi putem si in Bulgaria sa obtinem aceste rezultate, este necesar si un curaj”, a mai comentat presedintele Bulgariei.

Iohannis: E nevoie de o extindere semnificativa a retelelor pentru transportul energiei electrice

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca este nevoie de o ”extindere semnificativa a retelelor care permit transportul energiei electrice”, si a aratat ca o piata libera are nevoie de o bursa libera regionala si de o infrastructura care permite accesul liber la sursa de energie. Presedintele Klaus Iohannis a precizat ca in cadrul intalnirii cu omologul sau bulgar, Rosen Plevneliev, s-a vorbit despre necesitatea ”unei colaborari regionale mult imbunatatite”.

”Fara o colaborare regionala cu vecinii nostri in aceasta parte a Europei, multe lucruri sunt extrem de greu de realizat. O colaborare mai buna, mai profunda si in plan politic, si in plan geostrategic, dar, evident, si in plan economic ar face economiile noastre mult, mult mai performante”, a spus el, precizand ca ”o parte din aceasta colaborare regionala este si colaborarea regionala in sectorul energetic”.

”in Uniunea Europeana exista de mult decizia liberalizarii pietei energiei, dar aici este un pic mai complicat decat in domeniul comertului de marfuri uzuale, fiindca energia nu trebuie sa fie doar disponibila, trebuie sa fie si accesibila, or, pentru asta este nevoie de o retea de interconectare inteligenta pentru intreaga regiune. Exista in momentul de fata tot felul de proiecte, de planuri, le stiti foarte bine, majoritatea dintre ele in faza de studiu de oportunitate sau studiu de fezabilitate. Unele sunt deja in lucru sau puse in practica”, a spus el.

Potrivit lui Klaus Iohannis, in privinta relatiei cu Bulgaria, exista ”interconectorul, care este in lucru, jumatate fiind deja finalizat”, in Republica Moldova, interconectorul Iasi - Ungheni, iar cu Ungaria, interconectorul care este functional unidirectional.

”Aceste lucruri sunt foarte bune, dar departe de a satisface nevoia unei piete libere, care realmente da accesul partenerilor din regiune la energie fara constrangeri politice. si, atunci, este clar ca trebuie sa mergem mai departe, nu numai in domeniul gazelor, unde sunt cateva proiecte foarte bune care, sigur, trebuie sa mearga si pe Est - Vest, dar obligatoriu si pe Nord - Sud”, a precizat presedintele Romaniei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Klaus Iohannis:
Klaus Iohannis: "Ma simt confortabil la Palatul Cotroceni. Sotia mea se va implica in viata publica"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Digi24, ca s-a acomodat foarte repede, inca din prima zi, la Palatul Cotroceni si sa se simte ”confortabil”.

Iohannis a vizitat santierul laserului de la Magurele:
Iohannis a vizitat santierul laserului de la Magurele: "Va pune Romania foarte sus pe harta tarilor unde se face cercetare"

Profesorul de fizica Iohannis s-a simtit joi in largul sau la Magurele, unde va fi amplasat cel mai mare laser din lume.

Un partid nationalist bulgar vrea referendum pentru retragerea tarii din NATO
Un partid nationalist bulgar vrea referendum pentru retragerea tarii din NATO

Un partid nationalist bulgar vrea referendum pentru retragerea Bulgariei din NATO.
 

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.