Senzorii care transmit din timp alerta de cutremur, stricați. Statul a tăiat finanțarea
Într-o ţară seismică, aşa cum este România, Institutul care urmăreşte fiecare mişcare a Pământului este la un pas de colaps financiar.
10 staţii seismice, inclusiv cea de la barajul Vidraru, gigantul de beton care ţine piept apelor, s-au stricat şi nu au fost reparate. Iar dacă senzorii nu vor transmite alertă de cutremur, autorităţile nu vor putea lua măsuri ca să împiedice un accident.
"N-am primit niciun ban de la Ministerul Cercetării", se plâng reprezentanţii Institutului pentru Fizică Pământului. De ce? Nu am reuşit să aflăm. pentru ca reprezentanţii ministerului, nu au putut fi contactaţi.
Tocmai sunteţi martorii unei contabilizări. Dar nu a cutremurelor, ci a staţiilor seismice care nu mai funcţionează. Am ajuns în această situaţie pe cât de gravă, pe atât de ruşinoasă, pentru că nu sunt bani nici măcar pentru reparaţii.
Institutul pentru Fizica Pământului trebuia să încaseze de la Ministerul Cercetării un buget de 1,6 milioane de lei la începutul anului, dar nu a primit nimic.
De la începutul anului şi până acum 10 staţii seismice s-au defectat, dar nu au fost reparate pentru că Institutul pentru Fizica Pământului nu are bani. De altfel, s-a împrumutat cu 1,5 milioane de lei ca să supraviețuiască până acum.
Staţiile stricate nu pot să depisteze sau să măsoare eventuale mişcări ale Pământului.
În timp ce noi suntem pe cale să rămânem fără măsurători pentru cutremur, Uniunea Europeană a pornit o campanie pentru a informa populaţia ce este un dezastru natural şi cum se acţionează în astfel de situaţii limită. În cadrul unei expoziţii, care a fost amenajată într-un centru comercial din Bucureşti, oamenii pot vedea cum arată o tabără de refugiaţi din Bangladesh sau cum sting incendiile din avion.
Expoziţia europeană din România se încheie pe 6 mai, după care se va muta la Roma, Berlin şi Madrid.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!