Singurul institut de cercetare a viei si a vinului din Romania, lasat in ruina, desi angajatii au facut performanta
Cu cat e mai vechi, cu atat e mai bun. Asta se spune despre vin. Nu se aplica insa si in cazul singurului ''Institut de cercetare a viei si a vinului'' din Romania, lasat in ruina.
Sediul din Valea Calugareasca se degradeaza iar cercetatorii nu si-au mai primit salariile de o luna si jumatate. Asta, desi au produs soiuri noi in ultimii ani si au facut chiar si un vin terapeutic.
In acelasi timp, la capitalul viticol, conform unui studiu recent, Romania se afla in prezent pe locul al 13-lea la nivel mondial pentru ca in ultimii ani aceasta industrie a avut o crestere spectaculoasa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Directorul Institului: ''La ultima ploaie de acum 30 de saptamani de 80 de litri pe metrul patrat apa s-a infiltrat peste tot si indiferent ce facem in iarna asta indiferent ce facem se vor darama peretii.''
Pana nu demult, in Valea Calugareasca era laboratorul de vinificatie- intre pereti scorojiti, plini de igrasie si mucegai. A fost desfiintat insa de teama sa nu cada tencuiala peste angajati.
Sunt 68 in total, iar jumatate dintre ei au salariul minim pe economie. Chiar si asa nici pe acela nu l-au mai primit de aproape doua luni.
Neluta Serban, angajata: "Imi pare rau sa zic, dar ma doare imi vine sa si plang sincer. Am ajuns la 50 de ani sa ne rugam salariile sa ni se poata da."
De sapte ani, institutul de la Valea Calugareasca nu a mai primit subventie de la stat. Chiar si in aceste conditii specialistii de aici au reusit sa creeze noi soiuri au realizat un vin terapeutic cu o capacitate antioxidanta mare, si chiar chiar au reluat exporturile in China, Anglia si Irak.
Ion Marin, director ICDVV Valea Calugareasca: "Laboratorul de micobiologie a vinului avem aici o instalatie de pregatit must concentrat, o instalatie experimentala in cadrul unui proiect de cercetare. Am urmarit modul cum el poate fi valorificat, are o mare capacitate de a acumula zahar."
Infiintat in 1967, Institutul are in subortdiune alte sapte statii de cercetare la: Blaj, Bujoru, Dragasani, Iasi, Minis, Murfatlar , Odobesti. Si acestea sunt intr-o situatie disperata.
Situatia de la Valea Calugareasca este una paradoxala in conditiile in care industria vinului de la noi a luat avant. Anul acesta , am avut o productie cu 37% peste cea din 2016 iar numarul firmelor producatoare a ajuns la 217.
Sursa: Pro TV
Etichete: vin, valea calugareasca, vie, struguri, sediu, ruina, institut,
Dată publicare:
05-11-2016 18:18