Inmatricularea masinilor aduse din Germania si UE, simplificata de Comisia Europeana. Cat costa acum

Ultimul update: Miercuri 07 Noiembrie 2012 11:09
Data publicarii: Joi 05 Aprilie 2012 11:09
Categorie: Actualitate
masini, taxa auto

In fiecare an, cetatenii si intreprinderile din UE au nevoie sa transfere circa 3,5 milioane de autovehicule dintr-un stat membru in altul si sa le inmatriculeze conform legislatiei nationale.

Comisia reduce dificultatile inutile la inmatricularea unui automobil intr-un alt stat membru

Cu toate astea, ceea ce, in cadrul unei piete unice din secolul XXI, ar trebui sa fie un simplu proces de inmatriculare este adesea o procedura administrativa greoaie si de durata, din cauza normelor diferite si a cerintelor contradictorii, scrie Comisia Europeana, intr-un comunicat de presa.

8 obiecte care NU trebuie sa lipseasca din masina unui sofer adevarat. Tu le ai?

Este nevoie, in medie, de 5 saptamani pentru incheierea procedurilor, iar costul unei inmatriculari, in prezent, este estimat la 400 de euro pentru cetatean si pentru intreprinderi. In plus, aceste probleme reprezinta un obstacol semnificativ si pentru libera circulatie a bunurilor, serviciilor si lucratorilor si, ca urmare, pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca in Europa.

De aceea, Comisia Europeana a decis acum sa actioneze pentru a reduce in mod semnificativ dificultatile administrative.

Vicepresedintele Antonio Tajani a propus astfel un nou regulament, care ar duce la o simplificare administrativa substantiala, cu economii totale de cel putin 1,5 miliarde de euro pe an pentru intreprinderi, cetateni si autoritatile responsabile cu inmatricularile.

Concret,  reinmatricularea autovehiculelor provenite din alte state membre va fi limitata, in sensul ca, de exemplu, cetatenii care lucreaza intr-un alt stat membru si care utilizeaza un automobil inmatriculat de angajatorii lor nu vor mai fi nevoiti sa-l reinmatriculeze.

In general, formalitatile administrative pentru reinmatricularea, in cadrul UE, a automobilelor, camionetelor, autobuzelor si camioanelor vor fi mult simplificate, de exemplu la mutarea resedintei dintr-un stat al UE in altul si la cumpararea unui automobil de ocazie dintr-o alta tara a UE.

De asemenea, va fi imposibila inmatricularea unui autovehicul furat intr-o alta tara din UE. Societatile de inchirieri auto vor realiza economii substantiale, intrucat vor putea sa transfere automobile dintr-un stat al UE in altul in perioada concediilor fara a le reinmatricula.

Aceasta este o veste buna si pentru turisti, pentru ca este de asteptat ca inchirierea autovehiculelor sa se ieftineasca odata cu aprobarea propunerii.

José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat: „Prin propunerea prezentata astazi, Comisia doreste sa usureze cat mai mult, pentru cetateni si pentru intreprinderi, transferul si inmatricularea transfrontaliere de automobile in interiorul Uniunii Europene. Regulile mult simplificate pentru inregistrarea transfrontaliera a automobilelor si reducerea substantiala a poverii administrative ne vor duce cu un pas mai aproape de o functionare fara sincope a pietei unice, motorul nostru pentru crestere economica si creare de locuri de munca".

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: „Este inacceptabil ca, la 20 de ani de la intrarea in vigoare a pietei interne, sa mai existe atatea obstacole in calea cetatenilor si a intreprinderilor. Propunerea noastra pune capat multor formalitati si proceduri de durata legate de inmatricularea automobilelor. Acest lucru inseamna economii substantiale pentru societatile de inchirieri auto. Economia in ansamblu va avea de castigat, dar mai ales industria turismului”.

Inmatricularea autovehiculelor originare din alt stat din UE

Formalitatile de reinmatriculare a unui automobil intr-o alta tara din UE vor fi reduse substantial. Propunerea introduce principiul ca un automobil trebuie sa fie inmatriculat in tara din UE in care locuieste proprietarul sau si ca celelalte state membre nu-i pot cere proprietarului respectiv sa-si reinmatriculeze automobilul pe teritoriul lor, chiar daca persoana in cauza petrece o perioada mai lunga pe teritoriul respectiv.

Cand propunerea va fi adoptata de Parlamentul European si de Consiliu, aceasta va insemna ca: cetatenii care isi petrec o parte din an intr-o resedinta de vacanta dintr-o alta tara din UE nu vor mai fi nevoiti sa-si reinmatriculeze automobilul in aceasta tara; cetatenii care se muta definitiv intr-o alta tara a UE vor avea la dispozitie 6 luni sa-si reinmatriculeze automobilul in aceasta tara;

cetatenii care cumpara sau vand un automobil de ocazie in alta tara a UE nu se vor mai confrunta cu controale tehnice suplimentare si cu probleme administrative;

cetatenii care lucreaza intr-o alta tara a UE si folosesc un automobil inmatriculat de angajator in tara respectiva nu vor mai trebui sa-l inmatriculeze in tara lor de origine;

societatile de inchirieri auto vor putea transfera autoturisme intr-o alta tara a UE in perioada concediilor fara a le reinmatricula (de exemplu, inchiriind aceleasi autoturisme pe litoral in timpul verii si in Alpi in timpul iernii).

Acest lucru ar trebui sa reduca preturile de inchiriere a automobilelor; acelasi principiu se aplica in cazul intreprinderilor: autovehiculele, autobuzele, camionetele si camioanele ar trebui inregistrate in statul UE in care se afla sediul intreprinderii, iar celelalte tari ale UE trebui sa accepte acest lucru;

autoritatile de inmatriculare vor coopera tot mai mult intre ele, facilitand astfel identificarea si urmarirea autovehiculelor furate.

Va deveni astfel imposibila inmatricularea unui automobil furat intr-o alta tara din UE

Pasii urmatori Propunerea urmeaza sa fie acum discutata de catre Parlamentul European si Consiliu. Dupa ce va fi aprobata, statele membre vor avea la dispozitie un an ca sa pregateasca noile proceduri, respectiv software-ul pentru schimburile de date etc.

masini, taxa auto Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Decizia UE care nemultumeste milioane de oameni. Hamburgherul se scumpeste de luna viitoare
Decizia UE care nemultumeste milioane de oameni. Hamburgherul se scumpeste de luna viitoare
A fost desemnata cea mai frumoasa persoana din 2012. GALERIE FOTO
A fost desemnata cea mai frumoasa persoana din 2012. GALERIE FOTO
iLikeIT: Cu 500 de lei iti transformi televizorul vechi, intr-unul SMART. Cum faci asta: VIDEO
iLikeIT: Cu 500 de lei iti transformi televizorul vechi, intr-unul SMART. Cum faci asta: VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
viscol
Cod Portocaliu: zeci de localităţi fără curent în Timiş, incendii, copaci căzuţi pe maşini
Primarul care deszăpezeşte singur comuna pentru că nu-şi permite un angajat
Peste 350 de călători, blocaţi în trenuri din cauza codului portocaliu
INFOTRAFIC. Starea drumurilor, 16 decembrie. Se circulă în condiţii de iarnă
IT-iştii care au primit adresate lui Moş Crăciun. Ce au făcut după ce le-au citit
Întârzieri uriaşe la trenuri. Ce le dă CFR pasagerilor care aşteaptă în frig
jaf botosani
Vârstnici bătuți și legați de 2 indivizi, în Botoșani. Poliția încă îi caută
Codul Portocaliu a făcut victime în ţară. Multe sate riscă să fie îngropate în nămeţi
Un autocar cu 29 de pasageri a ajuns într-un șanț, în județul Olt. VIDEO
Târguri de design contemporan, în Capitală. Ce și-a cumpărat Simona Halep
Un tren în care se aflau 20 de persoane, blocat între stații, în Caraș-Severin
Pesta porcină a ajuns și în satul Fierbinți, cu 5 zile înainte de Ignat