Industria turistică, grav afectată de război. Au apărut și scumpirile din cauza creșterilor prețului energiei
Vacanța de Paşte va costa cu 20% mai mult decât cea de anul trecut, dar, chiar şi aşa, operatorii din turism aşteaptă ca oamenii să accepte că este război la graniţă, să treacă peste spaimă şi să îşi facă rezervări.
Pe de altă parte, în această perioadă, când mulţi îşi pregăteau concediile din vară, voucherele așteptate de peste un milion de români, întârzie. Asta înseamnă, că 300 de milioane de euro vor ajunge mai târziu, în industria ospitalităţii.
Începutul de an a fost ca un carusel pentru cei din turism. Cererea pentru vacanţe a fost peste nivelul din 2019 - atât în ţară cât şi străinătate, odată cu eliminarea restricţiilor, dar s-a prăbuşit, la declanşarea războiului.
Dragoș Anastasiu, Alianța pentru Turism: „A venit o reacţie emoţională de aşteptare, dar acum lucrurile încep să se încălzească şi suntem la 40-50% faţă de aşteptările noastre, dar eu cred că românii vor veni, vor înţelege că suntem o ţară sigură”.
Iuliana Tasie, reprezentant societate turism: „Avem revigorare pe zona de evenimente, de business, nu numai în Capitală, în balneare, ci şi pe litoral, pentru că şi în companii se resimte faptul că angajaţii au fost dispersaţi, nu au fost motivaţi.”
Patronii din turism spun însă că se lovesc de încă o problemă - voucherele de vacanță nu au fost emise de stat, iar asta înseamnă mai puține rezervări făcute din timp, ba chiar eşecul programului de reduceri de tip early booking.
Alin Burcea, vicepreședinte ANAT: „Azi suntem la 60-65% faţă de cât ar trebui să fim în mod normal.”
Unele instituții sunt în faza de proceduri de achiziții necesare emiterii tichetelor de vacanță care, de anul acesta, vor fi numai sub formă de carduri. Iar ministrul turismului nu știe când vor fi rezolvate aceste probleme.
Constantin Cadariu, ministrul turismului: „Noi ne-am făcut treaba şi încurajez toate instituţiile publice să le emită. Există cadrul legal, există sume prevăzute în bugete.”
Este vorba despre 300 de milioane de euro - atât valorează tichetele de vacanţă care ar trebui să ajungă la peste 1 milion de români, anul acesta. Cardurile vor fi încărcate cu 1.450 de lei pentru fiecare angajat. Sunt valabile și tichetele emise în anii trecuți, dacă nu le-ați folosit, până la 30 iunie 2022. Și companiile private pot alege să acorde astfel de tichete, caz în care nu plătesc contribuţii sociale şi pot obține deduceri din impozitul pe profit.
Turismul intern este speranța operatorilor în 2022
Cum anul trecut au fost 8,4 milioane de turişti români şi de 10 ori mai puţini străini, este limpede că speranţa operatorilor de la noi stă în turismul intern.
Nicolae Ciucă, prim-ministru: „România este o țară sigură, România este țară membră a Uniunii Europene, România este țară membră a NATO, România are toate garanțiile de siguranță și securitate astfel încât să poată să desfășoare o activitate de turism care să fie în beneficiul tuturor.”
Potrivit hotelierilor, cine face acum rezervări pentru la vară poate obţine un tarif cu până la 30% mai mic. Deja, pentru Paşte, sunt estimate creşteri de preţuri de 10-20 de procente din cauza scumpirilor din energie, şi nu numai.