Un asteroid de doua ori cat Palatul Parlamentului a trecut azi noapte pe langa Pamant. L-ai vazut?

Dată publicare: 08-11-2011 17:44
Dată actualizare: 21-10-2012 09:21


YU 55, cum l-au denumit specialistii, e cel mai mare corp stelar care s-a apropiat la cea mai mica distanta de Pamant, in ultimii 35 de ani.

Cu un diametru de 400 de metri si o greutate de 55 de milioane de tone, asteroidul s-a aflat la 319 mii de kilometri de suprafata planetei noastre.

Daca ar fi lovit Pamantul, ar fi lasat in urma un crater cu un diametru de 6,5 kilometri si o adancime de 500 de metri.

Asteroidul YU 55 a fost descoperit in decembrie 2005. Cativa astronomi au observat atunci ca acest obiect sferic de culoare neagra trece la intervale regulate pe langa Terra, Venus si Marte.

Urmatoarea data la care un asteroid atat de mare se va apropia considerabil de Pamant e 2028, anunta cercetatorii de la NASA.

"Sunt sute de mii de astfel de obiecte in interiorul sistemului solar. E ca si cum te-ai afla pe o autostrada aglomerata. Cat timp toata lumea merge pe banda care trebuie, e in regula. Noi insa incercam sa ne asiguram ca nu ajunge vreun obiect pe "banda" noastra", a spus Lindley Johnson, cercetator in gadrul Programului de Observare NASA.

"Nu e periculos, dar e important. De ce? Pentru stiinta. E important ca oamenii sa inteleaga mediul cosmic, sa fie constienti unde traim, ca e un vacuum, dar ca acolo mai sunt multe alte lucruri in afara de planeta noastra", a declarat si Denton Ebel, purtatorul de cuvant al Planetariului Hayden.

Asteroidul YU 55 a trecut pe langa Pamant in jurul orei 1.28, ora Romaniei, la o distanta foarte mica fata de Terra: 320.600 de kilometri.

Chiar daca traiectoria lui nu a pus probleme pamantenilor, corpul ceresc a fost urmarit cu sufletul la gura de toti astronomii. Are 55 de milioane tone si un diametru de 400 de metri.

Putem spune ca este de doua ori mai mare decat grandiosul National Arena sau Palatul Parlamentului si cat toate terminalele Aeroportului Henri Coanda puse la un loc.

Asteroidul YU 55 a fost descoperit in decembrie 2005. Cativa astronomi au observat atunci ca acest obiect sferic de culoare neagra trece la intervale regulate pe langa Terra, Venus si Marte. NASA a fost mereu cu ochii pe el.

Si totusi, ce s-ar intampla daca uriasa roca ar atinge Terra?

"Daca s-ar lovi de Pamant, ar produce in zona Oceanului Pacific un cutremur de 9 pe scara Richter sau un tsumani devastator", spune Ioan Piso, de la Agentia Spatiala Romana.

Un scenariu demn de lumea filmului, cum e in Armagheddon. Un film SF care aduce in prim plan un asteroid de marimea statului Texas, care se apropie periculos de Pamant si ameninta inteaga omenire. Din fericire, noi ramanem doar cu spectacolul ceresc.

2005 YU 55 va fi vizibil din Europa de Vest, dar si de pe coata de est a Americii. Atentie, insa! Aceast punct luminos care va traversa cerul nu se va vedea cu ochiul liber, ci doar cu instrumente astronomice.

Tags: asteroid, yu 55,


VIDEO PROTVPLUS.RO