Zeci de pacienti evacuati, dupa ce un spital de psihiatrie a luat foc. Conducerea unitatii se contrazice cu pompierii
Zeci de pacienti ai Spitalului de Psihiatrie din Gataia, judetul Timis, au fost evacuati duminica seara de urgenta, in momentul in care imobilul, unul foarte vechi, a luat foc.
Pompierii s-au straduit mai bine de opt ore sa stinga flacarile uriase, intretinute si de izolatia tavanului, facuta din trestie si stuf. Incendiul a pornit de la un cos de fum supraincalzit si s-a extins fara probleme, fara sa mai lase ceva intreg.
Dezastrul atrage atentia asupra situatiei deplorabile in care se afla zeci de spitale din toata tara, uitate de autoritati.
Martor: "Prapad, fratele meu, prapad!"
Pavilionul cladirii Spitalului de Psihiatrie din Gataia, judetul Timis, s-a aprins rapid. Un angajat a simtit miros de fum si a dat alarma. Imediat, tot personalul s-a mobilizat pentru salvarea celor peste 60 de bolnavi cu tulburari psihice internati in doua corpuri ale cladirii, aflati in pericol. Nimeni nu a fost, din fericire, ranit si pacientii au fost mutati in siguranta.
Dana Mutiu, director medical Spitalul de Psihiatrie Gataia: "Pacientii sunt in siguranta, sunt in saloane, si urmeaza sa vedem cum ii redistribuim."
Misiunea pompierilor a fost ingreunata de presiunea scazuta din hidranti, din cauza frigului. Focul s-a extins vazand cu ochii, intretinut de materialele cu care era captusit tavanul: trestie si stuf. Cladirea dateaza din 1960 si, spun cei din conducere, nu suporta modificari moderne.
Cornelia Elena Sargan, manager Spitalul de Psihiatrie Gataia: "Structura de rezistenta a cladirii nu permite modificarea izolatiei tavanului, noi am schimbat tot ce puteam legal schimba si imbunatati."
Pentru ca este veche, aceasta cladire nu are nevoie de autorizatie ISU ca sa functioneze, spun pompierii. Salvatorii au facut un control chiar recent, pe 18 ianuarie, cand au stabilit ca totul este in regula. Incendiul s-a produs in urma supraincalzirii cosului de fum al centralei termice.
Desi pompierii spun ca incendiul a pornit de la un cos supraincalzit, reprezentantii spitalului spun ca acesta a fost montat in 2012 si era unul performant. Asa ca nu exclud ca acesta sa fi avut un defect de fabricatie.
La ultimul control al pompierilor, de acum patru zile, a reiesit ca existau suficiente iesiri de urgenta semnalizate corespunzator. Ca dovada ca cei 20 de pacienti care se aflau in acel corp de cladire au fost evacuati pana la sosirea militarilor. Pe de alta parte, pagubele sunt insemnate, au ars aproape 400 de metri patrati si deja se poarta discutii cu Ministerul Sanatatii pentru acoperirea costurilor de reparatii.