Inca un membru PSD este reclamat pentru afirmatii jignitoare la adresa evreilor. Cine ar fi folosit expresia "perciunati"

Ultima actualizare: 11-12-2014 07:15
PSD

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA) a transmis o sesizare CNCD despre faptul ca deputatul PSD Madalin Voicu a folosit intr-un interviu expresia ”perciunati”.

in sesizarea inaintata duminica catre presedintele CNCD Csaba Asztalos, si semnata de Maximillian Marco Katz, director Fondator al MCA ROMANIA (Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului, nr) se precizeaza ca intr-un cotidian central a fost publicat un articol cu urmatorul titlu: Madalin Voicu, atac la FMI: "Eu inteleg ca finantele mondiale sunt conduse de anumiti perciunati, dar vreau sa stiu care e avantajul meu ca tara".

Reprezentantul MCA precizeaza ca ”expresia ”perciunati” este una dintre expresiile utilizate de antisemiti atunci cand fac referiri la evrei. ”Noi nu avem nici un motiv sa credem ca domnul Madalin Voicu a folosit expresia ”perciunati” in mod nevinovat si altfel decat conform uzului ei traditional, explicat mai sus”, arata acesta.

El continua: ”In acest context va transmitem, prin acest mesaj deschis, repulsia si revolta noastra fata de astfel de manifestari antisemite care incita opinia publica si care alimenteaza ideiile preconcepute despre evrei. In Romania secolului XXI numai persoane cu o totala lipsa de cultura, lipsa de respect de sine si lipsa de respect fata de societatea in care traiesc pot sa exprime astfel de opinii rasiste care denota ignoranta”.

MCA solicita presedintelui CNCD sa considere mesajul lor ”ca o sesizare pe care o inainteaza acestei institutii, impotriva lui Madalin Voicu”.

Maximillian Marco Katz, a transmis, deasemenea, o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta, in care ii cere sa isi exprime pozitia pe acest subiect.

In ultima perioada am sesizat libertatea cu care unii membri ai Partidului Social Democrat, lideri, emit opinii si afiseaza comportamente care, din punctul nostru de vedere, amplifica sentimental conform caruia exprimarea opiniilor negationiste, rasiste si anti-Semite este legitima si pe deplin tolerata”, se precizeaza in scrisoarea deschisa semnata de directorul Fondator al MCA ROMANIA.

Acesta considera ca ”liderii partidelor politice care participa la conducerea Romaniei au datoria sa se ingrijeasca de educatia membrilor partidelor pe care le conduc, astfel incat acestia sa trateze cu respect si cu responsabilitate subiecte precum minoritatile, Holocaustul, Holocaustul din Romania, antisemitismul si rasismul”.

Conducatorii partidelor politice care trateaza cu indiferenta ”derapajele” comise pe aceste teme devin complici la perpetuarea fenomenelor antisemite. Devine din ce in ce mai clar ca in ciuda declaratiilor politice emise, cu consistenta, de oficiali romanii, pe arena internationala, lipsa educatiei adecvate, pe temele mentionate mai sus, se face simtita din ce in ce mai mult”, a spus reprezentantul MCA.

Maximilian Marco Katz solicita Guvernului Romaniei sa se ingrijeasca de adoptarea Legii 107/2006 in forma ei modificata. ”De asemenea va solicitam sa ne comunicati pozitia dumneavoastra fata de modul de exprimare antisemit al domnului Madalin Voicu, membru PSD”, ii cere acesta premierului Victor Ponta.

In martie 2012, Dan Sova, care era la acea vreme purtator de cuvant al PSD, a fost inlocuit din functie si trimis la Muzeul Holocaustului din Washington pentru a vedea "cu ochii lui" ce s-a intamplat in Romania cu evreii. Astfel, Sova a fost sanctionat pentru declaratiile facute in 5 martie 2012 la un post de televiziune, unde a declarat ca "pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta se datoreaza lui Antonescu".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO