Înaltpreasfințitul Casian a spălat și a sărutat picioarele unor copii, într-un ritual impresionant

Dată publicare: 05-04-2018 17:23
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Ritual impresionant în Galați, la catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos. Urmând tradiția Evangheliilor, Înaltpreasfințitul Casian le-a spălat şi le-a sărutat astăzi picioarele unor copii, întocmai cum a făcut Iisus Hristos cu ucenicii săi, înainte de

Slujba este ţinută în Joia Mare, doar în unele biserici ortodoxe şi simbolizează smerenia şi recunoştinţa, dar şi curăţenia sufletească la care trebuie să aspire fiecare creştin, înaintea sărbătorii Învierii.

Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a dezbrăcat de straiele preoţeşti, s-a încins cu un ștergar, s-a aşezat în genunchi şi a început să le spele şi să le sărute picioarele celor 12 copii aşezaţi în faţa sa. Ritualul este impresionant şi are semnificaţii profunde: în faţa lui Dumnezeu suntem egali, chiar dacă suntem stăpâni sau slujitori.

IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos: "Stăpânul, în genunchi în fata slujitorului, îl ridică pe slujitor la starea de om liber. Omul liber e atunci când e stăpân peste păcatele sale. Singura ridicare posibilă, care nu lezează pe nimeni, indiferent cine ar fi el, este smerenia! Care îi dă voie şi celulilalt să se ridice. Şi cel care ne ridică din păcatele noastre este Mântuitorul iisus Hristos."

Copiii aduşi de la o şcoală de la periferia Galaţiului au fost impresionaţi de ceea ce li s-a întâmplat astăzi. La finalul slujbei au primit şi cadouri.

Reporter: "Ce înseamnă faptul că ţi-a spălat picioarele?”
Copil: “Ceva sfânt, ceva bun!”
Reporter: “Te-ai simţit bine?”
Copil: “Da.”
Reporter: “Ai primit şi ceva cadou?”
Copil: “Nişte pantofi."

Reporter: "Ce-ai primit cadou?”
Copil: “Nişte pantofi şi nişte şosete!”
Reporter: “În ce clasă eşti?”
Copil: “Pregătitoare!"

Copil: "Recunosc, slujba a ţinut puţin cam mult, dar a fost bine!"

Paula Oanca, mama: "E un ritual foarte frumos, sunt foarte fericită că s-a întâmplat tocmai cu copilul meu."

Iulian Măcișanu, profesor de religie: "Copiii provin de la scoala numărul 20, provin dintr-un cartier mai nevoiaş al oraşului, ei s-au bucurat foarte mult de aceste cadouri pe care le-au primit la finalul acestui eveniment."

Ritualul mai este păstrat doar în unele biserici ortodoxe din zona de est a ţării şi este ţinut în fiecare an, în Joia Mare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO