Medici condamnați pentru malpraxis. Spitalul din oraș a rămas fără chirurg ortoped

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Doi medici din Slatina vor face 3 ani şi jumătate de închisoare pentru că au diagnosticat greşit un copil de 9 ani, care a murit din cauza unui şoc septic.

Băiatul a ajuns la spital cu o fractură de antebraţ şi după ce unul dintre doctori i l-a pus în ghips, celălalt a decis să îl amputeze, dar niciunul nu a depistat infecţia care i-a adus sfârşitul.

Medicul ortoped Paul Iancu şi chirurgul Mircea Tusciuc de la Spitalul din Slatina au fost trimişi la închisoare de judecătorii Curţii de Apel din Craiova. Decizia este definitivă.

Procesul a început acum 8 ani, când părinţii unui băiat i-au acuzat de moartea copilului.

Cel mic a ajuns la spitalul din Slatina în 2010. Avea 9 ani şi îşi rupsese mâna la joacă. Doctorul ortoped Paul Iancu a decis i-o pună în ghips.

Ulterior - pentru că băiatul acuza dureri mari - chirurgul Mircea Tusciuc i-a amputat braţul, dar o zi mai târziu băieţelul a murit din cauza unei infecţii netratată la timp de niciunul dintre cei doi doctori. Medici au susţinut mereu că sunt nevinovaţi.

Paul Iancu, medic ortoped: "De ce să fiu vinovat, că am internat copilul în secţie!', a declarat acesta în mai 2010. 

Cei doi doctori au fost condamnaţi fiecare la 3 ani şi jumătate, iar decizia - care este definitivă - a şi fost pusă în executare. Pentru părinţii lui Cristian - băiatul care s-a stins din cauza neglijenţei medicilor - pedeapsa este prea blândă.

Ionela Biculescu, mama lui Cristian: "Când m-am dus cu copilul trebuia să îşi facă datoria cum trebuie. Dar degeaba au meserie. O învaţă şi degeaba o învaţă, doar pentru buzunarul lor să le meargă lor bine."

Viorica Olteanu, rudă: "Mă gândeam la mai mult, dar totuşi mă bucur că s-a făcut dreptate. Nu au zis că le pare rău. Când s-a terminat procesul la Craiova, i-a îndreptat procurorul: regretaţi cele întâmplate? Au spus că nu regretă nimic."

Până la sentinţa definitivă, cei doi medici au încercat să scape de pedeapsă.

Ortopedul Paul Iancu s-a pensionat imediat după incident, iar chirurgul Mircea Tusciuc a profesat până zilele trecute după ce a obţinut în instanţă anularea unei decizii care îi interzicea să mai opereze.

Costache Marinache, președintele Colegiul Medicilor Olt: "Comisia superioară de disciplina în 2012, decizia nr.20, a dat sancţiune şi anume interdicţia de profesa pe o perioadă de 3 luni. Această interdicţie, decizie, a fost contestată în instanţă. Instanţa a anulat această decizie."

După condamnarea medicului Mircea Tusciuc, secţia de pediatrie a spitalului din Slatina a rămas fără chirurg ortoped. Până când se va găsi un înlocuitor, copiii care au nevoie de intervenţii chirurgicale ortopedice sunt trimişi la alte clinici.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO