Inalta Curte de Casatie si Justitie: Omar Hayssam a initiat si finantat o entitate terorista pentru a-si proteja veniturile
Inalta Curte de Casatie si Justitie a publicat motivarea sentintei prin care i-a condamnat pe Omar Mahmoud, Omar Mukhles si Tartousi Mustafa, pentru ca l-au ajutat pe Omar Hayssam sa fuga din tara.
Conform documentului citat de Agerpres, Omar Hayssam a initiat si finantat o entitate terorista pentru a-si proteja veniturile obtinute in mod ilicit.
"Declansarea la sfarsitul anului 2004 a cercetarilor relativ la infractiuni economice asupra firmelor controlate de catre Omar Hayssam a condus in mod direct la criza ostaticilor romani rapiti in Irak si a scos la lumina modalitatea in care, prin obtinere frauduloasa de fonduri si pentru a-si proteja contravaloarea fondurilor ilicite obtinute, Omar Hayssam a recurs la initierea constituirii si finantarea unei entitati teroriste. In momentul deconspirarii activitatilor si angajarea raspunderii sale penale, Omar Hayssam a reusit in mod organizat, dupa cel mai bine elaborate reguli in materie de diversiune terorista la toate nivelele autoritatilor publice, diversiune sustinuta fara vinovatie si in plan public de catre mass-media, intoxicata de scenariile aruncate in directia ei, sa paraseasca teritoriul Romaniei, sustragandu-se de la raspunderea penala", se arata in documentul citat.
Judecatorii reamintesc faptul ca Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) s-a sesizat din oficiu, in aprilie 2005, cu privire la savarsirea de catre Omar Hayssam a infractiunii de initiere a unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism.
"In sarcina acestuia au fost retinute faptele de initiere a constituirii unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism, in baza unei intelegeri prealabile cu gruparea terorista hotarand lipsirea de libertate, prin rapire, a jurnalistilor romani Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, in vederea obtinerii unui folos material sau a unui alt avantaj. Intentiile infractionale ale lui Omar Hayssam au fost animate de la bun inceput de dorinta acestuia de a evita masurile ce puteau fi luate in mod legal impotriva sa, ca urmare a procedurilor judiciare initiate (...) relativ la savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, privatizari frauduloase etc.", se precizeaza in motivare.
In opinia magistratilor, Omar Hayssam intentiona sa organizeze rapirea jurnalistilor romani pentru a putea ulterior "sa pozeze" in salvator al acestora, in speranta ca va obtine recunostinta autoritatilor si va scapa de o eventuala raspundere penala. In paralel, suspectul urmarea si scoaterea din tara a banilor obtinuti din afaceri ilicite, sub pretextul platii unei recompense catre rapitorii jurnalistilor romani, intentionand totodata ca, la un moment dat, sa paraseasca definitiv teritoriul Romaniei.
Rapirea jurnalistilor romani ar fi fost organizata de Omar Hayssam cu sprijinul fratelui sau, Mahmoud, cel care l-a ajutat ulterior si sa paraseasca teritoriul Romaniei.
"Cercetarile efectuate in cauza au dovedit existenta elementelor constitutive ale infractiunilor retinute in sarcina lui Omar Hayssam, evidentiind insa (...) si puternicele legaturi existente intre el si fratii sai, invinuitii Omar Mahmoud si Omar Mukhles. De altfel, inculpatul Omar Mahmoud este cel care a fost trimis de Omar Hayssam in Irak pentru a incerca sa rezolve problemele ivite acolo in legatura cu modul de derulare a planului rapirii jurnalistilor romani, inca inaintea declansarii cercetarilor in Romania", se arata in motivare.
Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de instantele din Romania in trei dosare in care a fost trimis in judecata de DIICOT, el primind 20 de ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak, 16 ani de inchisoare in dosarul "Volvo Truck" si trei ani de inchisoare in dosarul "Foresta Nehoiu". Sirianul a fost ulterior condamnat definitiv de iCCJ la 23 de ani si 4 luni de inchisoare, prin contopirea pedepselor primite in cele trei dosare.
Pe 7 octombrie 2014, iCCJ i-a condamnat pe Omar Mahmoud si Omar Mukhles la cate cinci ani de inchisoare iar pe Mustafa Tartousi, la sapte ani de inchisoare, pentru inlesnirea trecerii frontierei, gazduirea ori facilitarea accesului in zona obiectivelor vizate a unei persoane care a participat sau a comis un act de terorism, decizia fiind definitiva. Cei trei fusesera anterior achitati, printr-o sentinta a Curtii de Apel Oradea din 8 octombrie 2012.