În timp ce Austria și Grecia au decretat deja obligativitatea vaccinării, în România, curentul este contrar

Ultima actualizare: 02-12-2021 20:35

În tot acest timp, președinta Comisiei Europene, Ursula Von de Leyen, este de părere că statele membre ar trebui să discute despre vaccinarea obligatorie.

Austria și Grecia au decretat deja obligativitatea vaccinării, iar Germania le va urma exemplul. La noi însă, curentul este contrar. Noul ministru al Sănătății, doctorul Alexandru Rafila, a anunțat chiar că ar putea dispărea obligativitatea folosirii certificatului verde, în zonele unde rata infectărilor este mică. Oricum, legea certificatului de vaccinare este blocată în parlament.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene:O treime din populația Uniunii Europene nu este vaccinată. Adică 150 de milioane de oameni. Este enorm. Nu oricine poate fi vaccinat, spre exemplu, copiii sau persoanele cu condiții medicale speciale. Însă cei mai mulți oameni se pot vaccina. De aceea, cred că este de înțeles și oportun să mergem cu dezbaterea în această direcție a obligativității vaccinării în Uniunea Europeană."

Este semnalul de alarmă transmis de doctorul Ursula von Der Leyen în contextul în care varianta Omicron a virusului SarsCOV2 se răspândește în toată Europa. Grecii au anunțat că se gândesc la amenzi pentru cei care refuză vaccinarea fără motive medicale.

Alexandru Rafila, minisitrul Sănătății:Îmi pare rău, dar am discutat prea mult timp, prea multe luni, ca vaccinarea trebuie să fie o opțiune voluntară și e foarte greu să vii acum să discuți despre obligativitate."

Mai mult, ministrul Sănătății ar vrea ca în viitor, certificatul pe care oricine trebuie să-l prezinte dacă ajunge în spații închise sau aglomerate, să se numească certificat Stop COVID și să fie obligatoriu doar acolo unde numărul de îmbolnăviri este mare.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății:Discutam zilele trecute despre o variantă care să permită renunțarea la certificatul covid, în funcție de anumiți parametrii epidemiologici măsurabili și cunoscuți din vreme de toată lumea."

Prezenți la o întâlnire cu reprezentanții cultelor din România, ministrul Sănătății și premierul României au fost rugați să treacă în viitoarea lege că certificatul de vaccinare nu va fi necesar pentru cei care participă la slujbe.

Nicolae Ciucă, premierul României:Este un proiect în dezbatere, se discută cu specialiștii, sperăm ca până la finalul anului să mergem în parlament și să avem o lege a certificatului COVID.

Legea despre care vorbește premierul Nicolae Ciucă, a fost depusă în urmă cu o lună și jumătate în Parlament. Documentul care se referă la vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale este blocat și acum la comisia de sănătate a camerei deputaților. Ar urma să stabilească obligativitatea prezentării certificatului verde la muncă, atât la stat cât și la privat, dar și sancțiuni pentru angajatorii care nu îl solicită.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO