Mărturii de la români care au fost izolați la domiciliu: „Soția mi-a furnizat tot, ca la hotel”
Peste 12.000 de oameni sunt izolați în case, în România, după ce au călătorit în străinătate, iar 16 sunt în carantină. Cei afectați schimbă acum sfaturi pe grupuri de Facebook ori Whatsapp.
Își roagă rudele să le aducă mâncare la ușă și sună zilnic la Direcțiile de sănătate publică pentru a da informații, despre starea lor de sănătate.
Câțiva au încălcat interdicția de a ieși din casă și au fost amendați cu 10.000 de lei. Ministrul Sănătății a anunțat că de săptămâna viitoare, cei aflați în carantină vor purta dispozitive dotate cu GPS, care vor transmite informații, în timp real, despre starea de sănătate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În aceste fotografii îi vedem pe Alexandru și soția lui într-o vacanță de câteva zile în Italia. S-au întors luni, 24 februarie și după ce la aeroport au trecut prin procedura de verificare medicală, s-au dus acasă, unde au rămas în izolare.
Alexandru Agafiței: ”Am primit un telefon de la DSP și ne a spus că trebuie să ne izolăm, să luați legătură cu medicul de familie, să va luați concediu medical”.
Alexandru ne spune că în perioada pe care a petrecut-o închis în casă a simțit cu adevărat panică celor din jurul lui. Inclusiv cei care îi aduceau pachete cu mâncare lăsau pungile la ușa și fugeau pentru a nu întră sub nicio formă în contact cu ei.
Alexandru: ”Nu am luat contact cu nimeni, se ferea lumea de noi, cu vecinii cu toți, parcă eram persoane nongrate, venea socrul meu și ne aducea sacoșă cu mâncare la ușa și fugea de parcă lua ceva boală de la noi”.
În izolare de 12 zile este și Daniel Klinger. S-a întors din Torino, Italia, atunci când localitatea nu avea confirmate cazuri cu persoane infectate cu covid 19, însă i s-a recomandat să rămână în casă.
Daniel Klinger: ”Cele 12 zile au trecut repede, am citit mult, m-au sunat de la DSP, dar nu în prima zi de la sosirea mea”.
În a 3-a zi însă s-a închis într-una dintre camerele casei, cu hrană l-a ajutat soția lui, cu care însă nu a intrat în contact și nu a ieșit deloc din locuință în această perioadă.
Daniel Klinger: ”În ceea ce privește hrana, eu m-am autoizolat într-o cameră în casă, soția mi-a furnizat tot, a fost ca la hotel cu room service”.
De săptămâna viitoare va funcționa un dispecerat în Capitală, unde se vor colecta informații în timp real de la persoanele din centrele de carantină. Acestea vor purta dispozitive, cu ajutorul cărora vor fi monitorizate de la distanță.
Este un sistem care va monitoriza frecvența cardiacă, frecvența respiratorie temperaturia și locație GPS, astfel că va fi imposibil ca cei aflați în centre de carnatină să plece sau să prezintă o alterare a stării de sănătate fără că autoritățile să o afle în timp real.
În toată țară sunt 16 de persoane în carantină. Asta înseamnă că au venit direct din zonele de carantină. Așa că au fost preluate de autorități de la aeroport cu ambulanțe și testate, chiar dacă nu prezintă simptome.
Sunt 11 zone afectate în nordul Italiei, în regiunea Lombardia și Veneto. Zone considerate roșii sunt și cele două regiuni din China Continentală, dar și un oraș și un județ întreg din Coreea de Sud. Persoanele care vin din aceste locuri întră direct în carantină timp de 14 zile, în spații special destinate acestui scop.
Ieșirea din carantină după 14 zile se face după efectuarea a 2 teste pentru covid-19 la un interval de 24 de ore.
Peste 12.000 de persoane sunt acum monitorizate la domiciliu la nivel național, adică autoizolare. Asta înseamnă că au călătorit în ultimele două săptămâni în localități apropiate de zonele cu transmitere a noului virus covid 19. Cei izolați sunt obligați să sune de două ori pe zi, dimineață și seară, la direcțiile de sănătate publică sau la medicul de familie pentru a spune temperatura.
În acest timp, însă, și inspectorii direcțiilor de sănătate publică din fiecare județ le verifica celor izolați starea de sănătate telefonic.
Dacă însă în perioada de izolare oamenii prezintă simptome aceștia vor fi trasnferati de urgență la spital.