În România există şi acum şcoli în care toaletele sunt în curte şi fără apă
În plină pandemie, după o vacanţă prelungită, întoarcerea în sălile de clasă ar fi trebuit să fie însoţită de măsuri stricte de igienă.
Însă, în România există şi acum şcoli în care toaletele sunt în curte şi fără apă. Iar acolo unde condiţiile par decente, responsabilii cu igiena doar se laudă că furnizeză produsele necesare. Acestea lipsesc cu desăvârșire.
Aşa prezintă cu seninătate situaţia o învăţătoare de la şcoala din comună Cernătești, judeţul Dolj. Clădirea care joacă rol de toaletă este în curtea unităţii de învăţământ. Apa lipsește. La fel, săpunul și substanțele dezinfectante. Doar în școală sunt.
Livia Popescu, învăţătoare: ”Credeți că este singura şcoală care are toalete în curte și nu are chiuvetă la toaletă? Eu nu cred că sunt la toate școlile unde-i toaleta în curte și chiuvetă…astea sunt condițiile”.
Evident, nu este singura unitate de învăţământ cu nereguli. Responsabilii cu igiena în şcoli vin cu răspunsuri ilare.
Constantina Boncele, îngrijitoare grădiniţă: ”Avem săpun, dar se spală în clasă, cu săpunul nu îl lăsam că este teamă să nu facă ceva copiii cu ele, dar avem în sala de mese”.
În şcoala din satul Comănicea, din comuna doljeană Secu, învaţă doar 6 elevi. După vacanţă, copii au avut surpriza să... identifice o toaletă improvizată într-un container.
Mihaela Dumitru, învăţătoare: ”Anexa este recent deschisă pentru că tocmai copiii sunt nevoiţi să se deplaseze, erau nevoiţi să se deplaseze mai ales pe perioada iernii, o toaletă în curte nu sunt condiții ca aici, aici are și un boiler care încălzește apa”.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj susţine că au fost distribuite peste cinci sute de mii de măşti şi peste 5 mii de litri de dezinfectanţi în instituțiile de învățământ din județ.
Alexandru Gidar, inspector general ISJ Dolj: ”Știm că avem unele locații în care trebuie să intervenim noi cu coordonarea și UAT-urile cu intervenţia fizică pentru a le aduce la condițiile de funcționabilitatea care ar trebui să existe în timpurile noastre”.
Un raport UNICEF arată că, în anul 2019, aproape o treime dintre școlile din România nu aveau dotări de bază, care să permită măcar spălarea mâinilor cu apa şi săpun.