Importul de ciocolată, în creștere. Ce sortimente preferă românii

Ultimul update: Miercuri 17 Octombrie 2018 20:22
Data publicarii: Miercuri 17 Octombrie 2018 19:30
Categorie: Actualitate

Cu lapte şi de cea mai bună calitate, aşa trebuie să fie ciocolata pe care o cumpăra românii. Iar pofta pentru acest minunat desert a dus la creşterea importului, dar şi la dezvoltarea atelierelor artizanale.

Specialiştii spun că ciocolată de calitate nu îngraşă şi ne recomandă să o evităm pe cea care conţine mult zahăr, ulei de palmier sau ulei vegetal. Ingredientul care face ciocolată specială este untul de cacao.

Ciocolatierii spun că minunatul desert trebuie consumat în cinci paşi, doar aşa simţim toate aromele.

Clientă: ''Vreau cu lapte, cu merişor şi mai vreau...".

Iar acest ''mai vreau'' auzit în fiecare zi în cofetăriile şi magazinele cu ciocolată de la noi, se reflectă în cifrele de consum, în creştere în ultimii ani. Acum mâncăm în medie 2, 2 kilograme de pe an de ciocolată, încă mult sub media europeană de 10 kg.

Adrian Negrescu, SCU project manager KE: ''Cel mai probabil piaţa va creşte şi mai tare, vin sabratorile. Estimăm că piaţa de ciocolată din România va atinge în acest an nivelul de 5 mld. de lei, o creştere mare având în vedere că avem puţine branduri în comparaţie cu Elevtia''.

Anul trecut, România a importat ciocolată şi produse din cacao de peste 255 de milioane de euro, dublu faţă de 2012 de exemplu.

Şi, specialiştii spun că abia acum se cristalizează obiceiurile de consum în privinţa deşertului, ceea ce înseamnă că mâncăm mai multă ciocolată dar şi de calitate.

Consilier cofetărie: "Prefera ciocolată cu lapte, cât mai simplă, ganaj, crema pralinata, noasette cu alune..''

Ion Codreanu, importator ciocolată: "Pentru că în România consumatorul începe să devină complex, respectiv îşi doreşte să consume ceva de calitate decât să meargă pe o variantă de o calitate inferioară."

Ana are un atelier artizanal pentru ciocolată raw vegană, iar afacerea ei este în plină dezvoltare.

Ana Castro, producător ciocolată: "Lumea mă sună, fă-mi ciocolată cu caju, cu ciuperci, în toată lumea se consuma multă cioclata faţă de alţi ani asta şi pentru că lumea are grijă ce să mănânce, inclusiv ciocolată. Cea cu lapte şi cacao are mult zahăr. Lipsa de magnzeiu adică dragoste şi iubire şi atunci ne refugiem în ciocolată."

Pe piaţa din România sunt peste 120 de branduri de ciocolată.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Transformările climatice ne lasă fără ciocolată. Planta de cacao, salvată în laborator
Transformările climatice ne lasă fără ciocolată. Planta de cacao, salvată în laborator
VIDEO PROTVPLUS.RO
sofer autocar Suceava
Şofer de autocar filmat în timp ce face o depășire periculoasă în ”curba morții”, din Suceava. VIDEO
Momentul șocant în care o tânără este atacată și jefuită în scara unui bloc din Alba Iulia. VIDEO
Gabriela Firea a pierdut toate funcțiile din PSD. FILMUL zilei în care rămas simplu membru de partid
Cum a apărut farsa cu tabloul lui Pablo Picasso. Polițiștii, obligați să continue ancheta
Povestea schiței care ar fi semnată de Pablo Picasso, găsită în Reghin. Cât ar valora lucrarea
Temperaturi de -4 grade și polei în Capitală. Meteorologii anunţă precipitaţii şi ninsoare uşoară
Copii, zapada
Primele școli închise din cauza ninsorii. Elevii nu vor merge nici marți la ore
Vremea rea face primele victime. Un autocar a derapat și s-a răsturnat
O casă a luat foc din cauza unui coș de fum necurățat. Bătrân salvat în ultima clipă
Femeie din Argeş, cu arsuri grave la ambele picioare, a aşteptat 12 ore pentru un pat în spital. Declaraţia fiului
Cine ar fi pus la cale descoperirea "tabloului de Picasso" într-un sat din Tulcea. Anunţul făcut pe Facebook
Un liceu din Sighetu Marmaţiei, printre cele mai bune din Europa. Ce învaţă elevii