Importul de ciocolată, în creștere. Ce sortimente preferă românii


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 17 Octombrie 2018 19:30
Categorie: Stiri actuale

Cu lapte şi de cea mai bună calitate, aşa trebuie să fie ciocolata pe care o cumpăra românii. Iar pofta pentru acest minunat desert a dus la creşterea importului, dar şi la dezvoltarea atelierelor artizanale.

Specialiştii spun că ciocolată de calitate nu îngraşă şi ne recomandă să o evităm pe cea care conţine mult zahăr, ulei de palmier sau ulei vegetal. Ingredientul care face ciocolată specială este untul de cacao.

Ciocolatierii spun că minunatul desert trebuie consumat în cinci paşi, doar aşa simţim toate aromele.

Clientă: ''Vreau cu lapte, cu merişor şi mai vreau...".

Iar acest ''mai vreau'' auzit în fiecare zi în cofetăriile şi magazinele cu ciocolată de la noi, se reflectă în cifrele de consum, în creştere în ultimii ani. Acum mâncăm în medie 2, 2 kilograme de pe an de ciocolată, încă mult sub media europeană de 10 kg.

Adrian Negrescu, SCU project manager KE: ''Cel mai probabil piaţa va creşte şi mai tare, vin sabratorile. Estimăm că piaţa de ciocolată din România va atinge în acest an nivelul de 5 mld. de lei, o creştere mare având în vedere că avem puţine branduri în comparaţie cu Elevtia''.

Anul trecut, România a importat ciocolată şi produse din cacao de peste 255 de milioane de euro, dublu faţă de 2012 de exemplu.

Şi, specialiştii spun că abia acum se cristalizează obiceiurile de consum în privinţa deşertului, ceea ce înseamnă că mâncăm mai multă ciocolată dar şi de calitate.

Consilier cofetărie: "Prefera ciocolată cu lapte, cât mai simplă, ganaj, crema pralinata, noasette cu alune..''

Ion Codreanu, importator ciocolată: "Pentru că în România consumatorul începe să devină complex, respectiv îşi doreşte să consume ceva de calitate decât să meargă pe o variantă de o calitate inferioară."

Ana are un atelier artizanal pentru ciocolată raw vegană, iar afacerea ei este în plină dezvoltare.

Ana Castro, producător ciocolată: "Lumea mă sună, fă-mi ciocolată cu caju, cu ciuperci, în toată lumea se consuma multă cioclata faţă de alţi ani asta şi pentru că lumea are grijă ce să mănânce, inclusiv ciocolată. Cea cu lapte şi cacao are mult zahăr. Lipsa de magnzeiu adică dragoste şi iubire şi atunci ne refugiem în ciocolată."

Pe piaţa din România sunt peste 120 de branduri de ciocolată.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Transformările climatice ne lasă fără ciocolată. Planta de cacao, salvată în laborator
Studiu: Consumul moderat de ciocolată ar putea reduce riscul producerii unui infarct
VIDEO PROTVPLUS.RO