Impactul pandemiei asupra bolnavilor cronici din România este dramatic. Spitalele au redus și cu 90% numărul de internări

Ultima actualizare: 16-10-2020 11:37
Spital în Turcia

Pandemia a cauzat restricții asupra activității spitalelor din țară care au fost transformate în centre pentru gestionarea cazurilor de Covid-19, iar primii afectați au fost bolnavii cronici, care nu au mai avut acces la tratamentul necesar.

 

Impactul pandemiei COVID-19 asupra accesului bolnavilor cronici din România (inclusiv a utilizatorilor centrelor de substituție) la servicii medicale și asupra calității acestor servicii este considerabil, arată un studiu realizat de Fundația Romanian Angel Appeal și Observatorul Român de Sănătate.

Textul complet al studiului poate fi consultat la finalul acestui material.

Cercetarea a luat în calcul cazurile de TBC (17.500 de persoane diagnosticate, cea mai mare incidență din UE), HIV (16.500 de persoane), oncologie (peste 500.000 de persoane) și diabet (peste un milion).

Transformarea spitalelor în centre de suport Covid-19 a restricționat drastic accesul acestor bolnavi cronici la tratament, iar rezultatele studiului sunt îngrijorătoare.

Astfel, 51% dintre bolnavii cronici chestionați consideră că pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra calității îngrijirilor medicale primite.

Asta în condițiile în care 75% dintre spitalele COVID-19 desemnate de fază II sau de suport au acreditări de categorii inferioare, ceea ce nu garantează obținerea celor mai bune rezultate în tratarea pacienților COVID-19.

De asemenea, 82% dintre medicii de familie chestionați consideră că pandemia COVID-19 a avut un efect negativ asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale.

Potrivit studiului, numărul internărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic începând cu aprilie 2020, când s-au înregistrat cu 70% mai puține spitalizări decât în perioada similară a anului anterior.

Scăderea s-a mai redus în perioada iunie – august 2020, dar rămâne înjumătățită față de anul precedent.

Institutul Matei Balș (spital COVID fază I) și Spitalul Colentina (spital suport COVID), ambele din București, se numără printre cele mai afectate spitale publice, cu reduceri considerabile (- 90%) a numărului de internări în perioada martie – august 2020, față de perioada similară a anului anterior.

Și spitalele non-COVID înregistrează reduceri majore ale activității: scăderi între -35% și -79% pentru Institutul Clinic Fundeni, care înregistrează reduceri semnificative inclusiv în numărul intervențiilor chirurgicale pentru pacienții oncologici, între -21% și -68% pentru Spitalul Județean de Urgență Cluj și între -56% și -79% pentru Spitalul Județean de Urgență Iași.
Reducerea spitalizărilor în spitalele publice non-COVID este mai severă decât în spitalele private.

 

Cei mai afectați, bolnavii de HIV/SIDA

 

Cei mai afectați au fost bolnavii HIV/SIDA, în cazul cărora s-a înregistrat o scădere cu 80% a numărului de internări. Iar o treime din bolnavii HIV chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale primite.

De asemenea, a scăzut cu 67% numărul de internări pentru bolnavii de diabet, o treime dintre aceștia afirmând că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale.

Totodată, a scăzut cu 50% numărul de internări pentru bolnavii de tuberculoză și cu 46% a numărului de internări pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice.

Concluzia raportului este apelul către autoritățile centrale și locale din România de a găsi soluții inovative și adecvate care îmbină atât gestionarea pandemiei coronavirus cu asigurarea continuității îngrijirilor medicale pentru celelalte boli cronice, a campaniilor de screening și a inițiativelor de vaccinare și prevenție.

În caz contrar, pandemia de coronavirus va avea un impact considerabil asupra bolnavilor cronici din România ducând la deteriorarea stării lor de sănătate și la creșterea presiunii asupra unui sistem medical oricum suprasolicitat.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO