Imagini revoltătoare pe TikTok. Băiat de 13 ani din Ilfov, filmat de mai multe ori conducând pe şosea
Imagini revoltătoare postate pe rețeaua care face furori printre copii, celebra TikTok, surprind un băiat de numai 13 ani care a condus mașina, în repetate rânduri, pe drumurile publice.
Și mai grav este că acțiunile lui sunt încurajate de alți utilizatori, probabil de aceeași vârstă, care îl și provoacă pe deasupra.
Este o modă, de altfel, ca pe această platformă să curgă clipurile realizate în urma acestor așa-numite „challenge"-uri. Poliția s-a sesizat din oficiu și l-a identificat pe protagonist.
Puștiul de 13 ani, luat în vizor de poliție, s-a lăudat pe TikTok cu calitățile sale de șofer. Imediat ce a postat, a venit provocarea de la un alt băiat:
„Dacă chiar ești tu, fă un video și cu o mașină cu transmisie manuală, nu doar automată.”
În paranteză fie spus, și cel care îi lansează îndemnul, aparent, tot un minor, are profilul plin de clipuri în care conduce.
Copilul a intrat în joc și a încărcat un alt video în care își arată vitejia la volan. O face chiar pe o stradă deschisă circulației, cu locuințe de-o parte și de cealaltă. În urma apariției imaginilor, polițiștii s-au autosesizat și în scurt timp l-au identicat pe minor. Un băiat care locuiește în Vidra, județul Ilfov.
Anne-Marie Ciolcă, IPJ Ilfov: „În urma verificărilor specifice au identificat minorul în cauză, precum și părinții acestuia. În prezent polițiștii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere."
Oamenii legii urmează să pună cap la cap toate informațiile. Este important cum a intrat minorul în posesia cheilor: dacă acestea au fost furate sau încredințate de părinți, dar și dacă s-a aflat singur în mașină, ori a fost filmat și încurajat de o altă persoană.
Pentru că nu a împlinit încă 14 ani, copilul nu va fi pedepsit. Părinții, în schimb, pot răspunde penal pentru fapta lui. Pot primi amendă și chiar o pedeapsă cu închisoarea.
Un asemenea act de teribilism poate afecta iremediabil viitorul unui copil, spun specialiștii.
Gelu Duminică, sociolog: „Ceea ce aș recomanda tuturor adolescenților este ca în momentul în care vor să câștige popularitate să n-o facă în așa fel încât să-și pericliteze viitorul. Din păcate toate lucrurile acestea țin de exprimarea unor frustrări care conduc către nevoia de a te simți „șmecher". Șmecherie nu înseamnă școală de corecție.”
Rămâne deschisă și discuția despre rețeaua care permite publicarea unor astfel de imagini. TikTok, cea mai populară aplicație, în ultimii doi ani, este îndelung criticată pentru superficialitatea cu care tratează expunerea copiilor. Nu este nici măcar cea mai sigură dintre platforme, atât din punct de vedere informatic, cât și pentru că oferă acces oricui.
Un caz asemănător a apărut duminică și în Cluj. Un șofer a surprins, pe șosea, un copil la volanul unui tractor.
Și în această situație, polițiștii fac cercetări.