Horia Colibasanu, marturisiri dupa reusita de pe Everest. Momentele in care s-a gandit sa renunte

24-05-2017 18:10

Alpinistul roman Horia Colibasanu a coborat teafar de pe acoperisul lumii si a ajuns cu bine acasa, la Timisoara. L-au intampinat prietenii, care l-au felicitat pentru reusita extraordinara.

Horia Colibasanu a urcat pe Everest fara oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor, ghizii localnici care ii insotesc pe alpinisti in escaladele pe Himalaya.

La 7 zile dupa ce a urcat pe Everest, fara oxigen suplimentar si fara ajutorul echipelor de serpasi, Horia s-a intors printre ai lui si a povestit prin ce a trecut. Pana sa stabileasca acest record, serpasii i-au furat cortul si pioletul.

Horia Colibasanu: "Au fost trei momente in care m-am gandit sa renunt, primul cand m-am trezit fara cort si au mai fost doua momente in noaptea ascensiunii, pe la 4, cand a fost foarte frig si nu eram sigur ca o sa rezist."

Pana la urma a jucat totul pe o singura carte.

Horia Colibasanu: "N-am reusit sa imi fac apa, sa ma hidratez, sa ma alimentez bine. In continuare a fost destul de periculos, poate a doua oara nu as mai face acelasi lucru."

Ultima tabara in care a oprit romanul a fost la 8.300 de metri. A urmat cel mai emotionant moment al ascensiunii - atingerea varfului.

Nivelul de oxigen de la acea altitudine este de trei ori mai mic fata de nivelul marii. Efortul fizic intr-un asemenea mediu poate provoca grave afectiuni la nivelul plamanilor si creierului, spun specialistii.

Horia Colibasanu: "La intoarcere vedeam tabara la o mie de metri mai jos si pur si simplu mi se parea ca nu inaintez, trebuia sa ma pun sa ma odihnesc si adormeam."

De altfel, de Everest se leaga numeroase povesti periculoase. Pana acum au murit sute de alpinisti in incercarea de a-l cuceri insa, odata cu presiunea turismului si locul s-a schimbat. Cei care urca acum gasesc uneori trupuri ingropate de zapada, dar si mormane de gunoaie. La cateva ore dupa Horia Colibasanu, varful Everest a fost cucerit, pe un alt versant, de un alt alpinist roman: Justin Ionescu.


VIDEO PROTVPLUS.RO