"Baietii destepti din energie" isi pot lua adio de la contractele avantajoase pentru curent
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au confirmat joi intrarea companiei Hidroelectrica in insolventa. Statul economiseste astfel zeci de milioane de euro si pana la primavara, al treilea producator de energie electrica din tara ar putea scapa de datorii.
"Hidroelectrica in faliment, iar Romania in bezna". Cu aceste mesaje alarmiste se incheia procesul prin care doua dintre firmele care au incheiat contracte preferentiale cu al treilea producator de energie electrica din Romania contestau intrarea in insolventa a Hidroelectrica.
Deja sase dintre cele zece contracte cu baietii destepti au fost denuntate unilateral, alte patru au fost renegociate, asa incat Hidroelectrica economiseste din start zeci de milioane de euro. La fel s-a intamplat si cu 400 de afaceri mai mici, care pot aduca iarasi compania pe profit.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Reorganizarea judiciara si iesirea din insolventa pot fi bifate pana la sfarsitul anului, cel tarziu in primavara, credere administratorul judiciar. Nu e usor, pentru ca datoriile companiei depasesc astazi un miliard de euro. Pentru asta, Hidroelectrica va renunta la investitii paguboase girate chiar de stat, spune administratorul.
Pana atunci, angajatii din birouri trebuie sa isi faca bagajele. Unii vor merge sa munceasca in productie, altii - cam 200 la numar - vor fi concediati. Cei ce raman isi pastreaza lefurile, nu insa si bonusurile si primele.
Hidroelectrica nu scapa cu totul de "baietii destepti", in ciuda decizie de astazi Curtii de Apel. In mai putin de o saptamana, va debuta o noua procedura, cea a opozitiei la insolventa. Asa incat deocamdata, nimeni nu poate spune cu certitudine ca acele contracte - bune pentru unii, paguboase pentru stat - nu vor fi reactivate.
CUM A INTRAT HIROELECTRICA IN INSOLVENTA
Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie din cauze precum vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita.
Producatorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012 din vanzarea energiei prin contracte directe la preturi mici.
Avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spunea in septembrie ca insolventa Hidroelectrica va fi un succes si va putea fi replicata si la alte societati. Euro Insol preciza ca daca procedura de deschidere a insolventei va fi anulata, cu consecinta reactivarii contractelor bilaterale, Hidroelectrica ar putea intra in faliment. "Nu inseamna ca dispare cel mai mare producator de energie (daca Hidroelectrica ar intra in faliment, n.r.). Probabil s-ar putea suplini cantitatea de energie. Dar dispare un agent economic care are un monopol pe piata serviciilor tehnologice de sistem. Fara Hidroelectrica Romania ramane la propriu in bezna, in intuneric", spunea Borza.
Seful firmei Euro Insol mai spunea ca Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa pana la 31 decembrie. Totodata, Borza afirma ca statul a fost unul dintre "baietii destepti" de la Hidroelectrica, care a dus o politica nesabuita prin contracte paguboase pentru companie si investitii in favoarea altor institutii.
El a acuzat politica guvernarilor din ultimii ani care au contribuit la "capusarea" Hidroelectrica. "Hidrelectrica este a intregii Romanii si ea trebuie sustinuta in primul rand de catre stat. O sa fac o observatie ceva mai malitioasa vis-à-vis de statul roman. Ca tot este la moda acea sintagma cu sens peiorativ: «Baietii destepti». S-ar putea ca cel mai destept baiat dintre baietii destepti sa fi fost chiar statul roman", a spus reprezentantul Euro Insol.
Argumentele lui Borza pentru care statul este unul dintre "baietii destepti" sunt legate de faptul ca ministri de resort din ultimii ani au negociat contracte de livrarea a unei cantitati de energie mai mare decat putea produce Hidroelectrica, iar ulterior, compania a fost nevoita sa cumpere energie la preturi foarte mari.
"Pe semnatura mai multor ministri, Hidroelectrica a fost constransa sa achizitioneze energie electrica la pretul de 234, 250 de lei (pe MWh - n.r), pentru ca ulterior sa o vanda baietilor destepti la 130 de lei sau in piata reglementata la 189 de lei. Ne mai miram cum a ajuns Hidroelectrica in insolventa, sa inregistreze la 20 iunie 2012 datorii de peste 1 milliard de euro, pierderi la 31 decembrie 2011 de 124 milioane de lei, pierderi la 20 iunie 2012 de 202 milioane lei? Este o consecinta a acestei politici nesabuite de a trage din toate partile in Hidroelectrica", a mai spus Borza.
Potrivit Euro Insol, decizia Tribunalului Bucuresti de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica a fost criticata in principal pe considerente de ordin procedural, dar s-a incearcat si acreditarea ideii ca societatea nu ar fi in insolventa si ca scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denuntarea contractelor incheiate cu «baietii destepti».
"Aceste sustineri sunt contrazise de concluziile raportului asupra cauzelor si imprejurarilor insolventei Hidroelectrica intocmit de administratorul judiciar Euro Insol si de tabelul preliminar al reantelor, in care sunt inregistrati 381de creditori cu o valoare totala a creantelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 800 milioane lei admise sub conditie si 1,1 miliarde lei respinse", arata Euro Insol, administratorul judidiciar al Hidroelectrica, intr-un comunicat de presa.
Raportul reprezinta o radiografie detaliata a evolutiei societatii in ultimii 3 ani si identifica noua cauze care au generat insolventa Hidroelectrica: contractele de furnizare energie electrica catre "baietii destepti", cumpararea de energie electrica de la producatorii termo si revanzarea acesteia sub pretul de achizitie, cresterea pretului apei uzinate de peste 4 ori intr-un singur an, contracte paguboase de mentenanta incheiate cu Hidroservurile, managementul defectuos, seceta prelungita, nesustenabilitatea contractului colectiv de munca raportata la indicatorii economico-financiari ai societatii, vanzarea de energie electrica in piata reglementata sub pretul de cost si derularea unor proiecte de investitii cu componenta energetica secundara.
Aceste cauze au provocat doar in ultimii ani pierderi pentru Hidroelectrica de peste 2 miliarde euro. "In situatia in care Curtea de Apel Bucuresti va admite recursurile «baietilor destepti», hotararea de deschidere a insolventei Hidroelectrica va fi anulata, cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara, deci a reactivarii contractelor bilaterale incheiate cu cei zece traderi. Avand in vedere ca la 20 iunie 2012 obligatiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh si ca productia din 2012 nu va depasi 12 TWh, in conditiile de seceta prelungita, societatea va fi in imposibilitate de a-si indeplini obligatiile contractuale, cu consecinta intrarii in faliment", se mai arata in comunicat.
Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie sunt subsidiare ale traderului elvetian de energie Alpiq. Administratorul judiciar al Hidrolectrica preciza ca Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries sunt doua societati care aveau incheiate cu Hidroelectrica contracte de furnizare energie electrica la preturi net inferioare pretului pietei, prelungite pana in 2018. "In timp ce Hidroelectrica a inregistrat o pierdere de 109 milioane lei in 2011, firmele Alpiq au realizat in 2011 un profit de peste 43 milioane lei cu numai 12 angajati.
Diferenta dintre pretul de cost al MWh produs de Hidroelectrica si pretul pietei era transferata ca profit in conturile traderilor in timp ce Hidroelectrica acumula datorii de peste 1 miliard euro. Doar din derularea celor doua contracte cu Alpiq, Hidroelectrica a inregistrat o pierdere de peste 850 milioane lei", potrivit comunicatului Euro Insol.
Dupa intrarea in insolventa a Hidrolectrica, Euro Insol a renegociat contractele incheiate de cel mai mare producator de energie din Romania cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica. Administratorul judiciar a denuntat contractele cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C.