"Baietii destepti din energie" isi pot lua adio de la contractele avantajoase pentru curent

×
Codul embed a fost copiat

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au confirmat joi intrarea companiei Hidroelectrica in insolventa. Statul economiseste astfel zeci de milioane de euro si pana la primavara, al treilea producator de energie electrica din tara ar putea scapa de datorii.

"Hidroelectrica in faliment, iar Romania in bezna". Cu aceste mesaje alarmiste se incheia procesul prin care doua dintre firmele care au incheiat contracte preferentiale cu al treilea producator de energie electrica din Romania contestau intrarea in insolventa a Hidroelectrica.

Deja sase dintre cele zece contracte cu baietii destepti au fost denuntate unilateral, alte patru au fost renegociate, asa incat Hidroelectrica economiseste din start zeci de milioane de euro. La fel s-a intamplat si cu 400 de afaceri mai mici, care pot aduca iarasi compania pe profit.

Reorganizarea judiciara si iesirea din insolventa pot fi bifate pana la sfarsitul anului, cel tarziu in primavara, credere administratorul judiciar. Nu e usor, pentru ca datoriile companiei depasesc astazi un miliard de euro. Pentru asta, Hidroelectrica va renunta la investitii paguboase girate chiar de stat, spune administratorul.

Pana atunci, angajatii din birouri trebuie sa isi faca bagajele. Unii vor merge sa munceasca in productie, altii - cam 200 la numar - vor fi concediati. Cei ce raman isi pastreaza lefurile, nu insa si bonusurile si primele.

Citește și
Hidroelectrica - cover
Seful Euro Insol: "Unul dintre BAIETII DESTEPTI de la Hidroelectrica a fost chiar statul roman"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Hidroelectrica nu scapa cu totul de "baietii destepti", in ciuda decizie de astazi Curtii de Apel. In mai putin de o saptamana, va debuta o noua procedura, cea a opozitiei la insolventa. Asa incat deocamdata, nimeni nu poate spune cu certitudine ca acele contracte - bune pentru unii, paguboase pentru stat - nu vor fi reactivate.

CUM A INTRAT HIROELECTRICA IN INSOLVENTA

Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie din cauze precum vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita.

Producatorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012 din vanzarea energiei prin contracte directe la preturi mici.

Avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spunea in septembrie ca insolventa Hidroelectrica va fi un succes si va putea fi replicata si la alte societati. Euro Insol preciza ca daca procedura de deschidere a insolventei va fi anulata, cu consecinta reactivarii contractelor bilaterale, Hidroelectrica ar putea intra in faliment. "Nu inseamna ca dispare cel mai mare producator de energie (daca Hidroelectrica ar intra in faliment, n.r.). Probabil s-ar putea suplini cantitatea de energie. Dar dispare un agent economic care are un monopol pe piata serviciilor tehnologice de sistem. Fara Hidroelectrica Romania ramane la propriu in bezna, in intuneric", spunea Borza.

Seful firmei Euro Insol mai spunea ca Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa pana la 31 decembrie. Totodata, Borza afirma ca statul a fost unul dintre "baietii destepti" de la Hidroelectrica, care a dus o politica nesabuita prin contracte paguboase pentru companie si investitii in favoarea altor institutii.

El a acuzat politica guvernarilor din ultimii ani care au contribuit la "capusarea" Hidroelectrica. "Hidrelectrica este a intregii Romanii si ea trebuie sustinuta in primul rand de catre stat. O sa fac o observatie ceva mai malitioasa vis-à-vis de statul roman. Ca tot este la moda acea sintagma cu sens peiorativ: «Baietii destepti». S-ar putea ca cel mai destept baiat dintre baietii destepti sa fi fost chiar statul roman", a spus reprezentantul Euro Insol.

Argumentele lui Borza pentru care statul este unul dintre "baietii destepti" sunt legate de faptul ca ministri de resort din ultimii ani au negociat contracte de livrarea a unei cantitati de energie mai mare decat putea produce Hidroelectrica, iar ulterior, compania a fost nevoita sa cumpere energie la preturi foarte mari.

"Pe semnatura mai multor ministri, Hidroelectrica a fost constransa sa achizitioneze energie electrica la pretul de 234, 250 de lei (pe MWh - n.r), pentru ca ulterior sa o vanda baietilor destepti la 130 de lei sau in piata reglementata la 189 de lei. Ne mai miram cum a ajuns Hidroelectrica in insolventa, sa inregistreze la 20 iunie 2012 datorii de peste 1 milliard de euro, pierderi la 31 decembrie 2011 de 124 milioane de lei, pierderi la 20 iunie 2012 de 202 milioane lei? Este o consecinta a acestei politici nesabuite de a trage din toate partile in Hidroelectrica", a mai spus Borza.

Potrivit Euro Insol, decizia Tribunalului Bucuresti de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica a fost criticata in principal pe considerente de ordin procedural, dar s-a incearcat si acreditarea ideii ca societatea nu ar fi in insolventa si ca scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denuntarea contractelor incheiate cu «baietii destepti».

"Aceste sustineri sunt contrazise de concluziile raportului asupra cauzelor si imprejurarilor insolventei Hidroelectrica intocmit de administratorul judiciar Euro Insol si de tabelul preliminar al reantelor, in care sunt inregistrati 381de creditori cu o valoare totala a creantelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 800 milioane lei admise sub conditie si 1,1 miliarde lei respinse", arata Euro Insol, administratorul judidiciar al Hidroelectrica, intr-un comunicat de presa.

Raportul reprezinta o radiografie detaliata a evolutiei societatii in ultimii 3 ani si identifica noua cauze care au generat insolventa Hidroelectrica: contractele de furnizare energie electrica catre "baietii destepti", cumpararea de energie electrica de la producatorii termo si revanzarea acesteia sub pretul de achizitie, cresterea pretului apei uzinate de peste 4 ori intr-un singur an, contracte paguboase de mentenanta incheiate cu Hidroservurile, managementul defectuos, seceta prelungita, nesustenabilitatea contractului colectiv de munca raportata la indicatorii economico-financiari ai societatii, vanzarea de energie electrica in piata reglementata sub pretul de cost si derularea unor proiecte de investitii cu componenta energetica secundara.

Aceste cauze au provocat doar in ultimii ani pierderi pentru Hidroelectrica de peste 2 miliarde euro. "In situatia in care Curtea de Apel Bucuresti va admite recursurile «baietilor destepti», hotararea de deschidere a insolventei Hidroelectrica va fi anulata, cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara, deci a reactivarii contractelor bilaterale incheiate cu cei zece traderi. Avand in vedere ca la 20 iunie 2012 obligatiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh si ca productia din 2012 nu va depasi 12 TWh, in conditiile de seceta prelungita, societatea va fi in imposibilitate de a-si indeplini obligatiile contractuale, cu consecinta intrarii in faliment", se mai arata in comunicat.

Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie sunt subsidiare ale traderului elvetian de energie Alpiq. Administratorul judiciar al Hidrolectrica preciza ca Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries sunt doua societati care aveau incheiate cu Hidroelectrica contracte de furnizare energie electrica la preturi net inferioare pretului pietei, prelungite pana in 2018. "In timp ce Hidroelectrica a inregistrat o pierdere de 109 milioane lei in 2011, firmele Alpiq au realizat in 2011 un profit de peste 43 milioane lei cu numai 12 angajati.

Diferenta dintre pretul de cost al MWh produs de Hidroelectrica si pretul pietei era transferata ca profit in conturile traderilor in timp ce Hidroelectrica acumula datorii de peste 1 miliard euro. Doar din derularea celor doua contracte cu Alpiq, Hidroelectrica a inregistrat o pierdere de peste 850 milioane lei", potrivit comunicatului Euro Insol.

Dupa intrarea in insolventa a Hidrolectrica, Euro Insol a renegociat contractele incheiate de cel mai mare producator de energie din Romania cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica. Administratorul judiciar a denuntat contractele cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Ponta: Chitoiu ramane ministru in viitorul guvern doar daca rezolva cazul Oltchim si Hidroelectrica
Ponta: Chitoiu ramane ministru in viitorul guvern doar daca rezolva cazul Oltchim si Hidroelectrica

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV si ProTV News, premierul Victor Ponta a declarat ca nu i-a cerut ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, sa demisioneze dupa esecul vanzarii Oltchim.

Seful Euro Insol:
Seful Euro Insol: "Unul dintre BAIETII DESTEPTI de la Hidroelectrica a fost chiar statul roman"

Statul a fost unul dintre "baietii destepti" de la Hidroelectrica, care a dus o politica nesabuita prin contracte paguboase pentru companie si investitii in favoarea altor institutii, a afirmat Remus Borza, seful firmei Euro Insol.

Dezastrul de la Hidroelectrica:
Dezastrul de la Hidroelectrica: "Un sofer are un salariu brut in luna iunie 2012 de 9.900 lei"

Salariul mediu pe angajat in Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariatii companiei beneficiaza de 70 de tipuri de indemnizatii, prime jubiliare si alte beneficii, care acopera 59% din totalul veniturilor.

Recomandări
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.