Haos după protestul transportatorilor. Tatăl unui elev: ”Niște cretini, le dăm banii în avans”
Un protest al transportatorilor de persoane s-a transformat joi într-o zi de vacanţă forţată pentru unii elevii şi a dat peste cap planurile a mii de români, care aveau drumuri de făcut.
S-a ajuns în această situaţie după ce firmele care deţin licenţe pe rutele din ţară i-au reproşat ministrului de resort că vrea să le schimbe condiţiile de participare la licitaţii. Oficialul susţine la rândul lui că ar fi vorba despre un boicot, menit să protejeze monopoluri construite în ani.
Din cauza protestului, în Botoşani elevii nu au putut ajunge la şcoală. Asta chiar dacă între unităţile de învăţământ şi transportatori exista un contract.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tată, către transportator: ''De ce nu asiguri transportul pentru copilul ăsta?! Eu am plătit abonamentul în avans. Dumneata ai făcut o licitaţie pentru traseul ăsta şi nu vine altcineva să se bage peste dumneata. Eu ce fac cu copilul?!”
Constantin Bălineanu, tatăl unui elev care face naveta: ''Niște cretini, având în vedere că noi le dăm banii în avans, iar ei nu asigură mijlocul de transport pentru că au ei problemele lor. Trebuia să-şi rezolve problemele astea când erau copiii în vacanţă.”
Şi la Braşov a fost haos.
Femeie: ”Venim cu bagaj cu tot şi nu se circulă. Pune oamenii pe drum, nicio explicaţie. Întreb aici, e grevă, nu circulă nimic. Atât îmi spune. Că nu circula nimic.”
Culmea este că unii şoferi nu ştiau de ce protestează.
Şofer: ”Așteptăm, noi executăm ordinele care ne sunt date de şefi. Ni s-a spus că de la 9 începe greva.”
Scandalul a izbucnit zilele trecute, în urma unui ordin dat de ministrul Transporturilor, prin care sunt modificate condițiile de licitație ale licențelor pentru rutele medii și lungi.
Toţi patronii afiliaţi în federaţiile COTAR şi FORT au ameninţat încă de marţi cu proteste în toată ţara. Până la urma doar cei de la FORT au făcut asta.
Lucian Șova, ministrul Transporturilor: "Ceea ce se întâmplă astăzi este un boicot organizat, care vizează menţinerea unor monopoluri în piaţa de transport interjudeţean."
Ministrul susţine că vrea, prin modificările aduse, ca orice firmă care aduce condiţii mai bune de călătorie şi preţuri mai bune pentru bilete să poată intra pe trasee.
Augustin Hagiu, președintele FORT: "Ministrul minte. A minţit opinia publică prezentând trunchiat şi eronat prevederile propriului ordin de ministru. Sunt eliminate astfel, de către actualul ministru, criteriile de evaluare respectiv structura parcului auto, gradul de confort al autovehiculelor, vechimea neîntreruptă pe traseu şi dotarea cu aer condiţionat."
În scandal a intervenit şi Consiliul Concurenţei.
Bogdan Chirițoiu, preşedinte Consiliul Concurenţei: "Aceste modificări au fost recomandate şi de noi în mai multe rânduri. E normal să conteze un preţ mai bun pentru cetăţean şi condiţii mai bune.''
Surse din piaţă susţin că în joc sunt sume uriaşe, dar şi interese majore de o parte şi de alta. Cu CFR Călători la pământ şi nicio altă variantă de transport public terestru viabilă, rutele de transport intra şi inter judeţene ar aduce profituri imense firmelor.