Hans Klemm, la memorialul Colectiv: „Nu aș fi prezis, în urmă cu 3 ani, că lupta anticorupție va fi slăbită”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 31 Octombrie 2018 20:15
Categorie: Stiri actuale
Hans Klemm la Bucuresti

Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, a afirmat miercuri că la trei ani de la tragedia din clubul Colectiv nu s-ar fi așteptat ca „lupta anticorupție să fie slăbită.”

Diplomatul american a adus un omagiu victimelor incendiului din 30 octombrie 2015, mergând la memorialul de la Colectiv.

„Nu m-aș fi așteptat ca lupta anticorupție să fie slăbită, așa cum s-a întâmplat recent, ca independența justiției să fie amenințată, că va exista un risc și mai mare ca selectarea procurorilor să fie din nou politizată. E ceva ce nu aș fi prezis în urmă cu trei ani. Fără îndoială, ca ambasador american, e un motiv de mare îngrijorare pentru mine personal, pentru ambasada mea, dar și pentru Statele Unite”, a spus ambasadorul Hans Klemm.

El a rememorat solidaritatea pe care a văzut-o după tragedie, din partea populației și a țărilor prietene României, dar și emoția generată de hotărârea românilor de a se opune corupției.

 

„Incendiul a izbucnit la scurt timp după ce eu și Mari am sosit în România. Tragedia a avut asemenea impact din cauză că mulți tineri talentați și-au pierdut viețile sau au fost grav răniți. A fost similar cu eveniment tragic care a avut loc în Statele Unite când ne aflam acolo, în urmă cu aproximativ 10 ani. Amintirile din perioada aceea sunt dureroase”, a mai spus oficialul american.

El a mai precizat că s-a simțit inspirat de modul în care oamenii și companiile au încercat să ajute victimele care au scăpat cu viață, cât și țările care au oferit ajutor României: Israel, Olanda, Franța, Austria și Italia.

„Statele Unite, din păcate, erau mult prea departe pentru a oferi ajutor medical de urgență celor grav răniți, dar am încercat să facem tot ce putem. Bineînțeles, gândurile noastre se îndreaptă spre familiile și prietenii celor în suferință”, a mai precizat ambasadorul.

Hans Klemm s-a declarat impresionat și de modul în care bucureștenii, dar și oamenii din restul țării au reacționat imediat după tragedie.

„M-a impresionat cum oamenii din București și din restul României au reacționat, că i-au perceput pe acei tineri ca pe niște victime ale corupției și că s-au mobilizat să lupte împotriva corupției. Asta e ceva ce Statele Unite a susținut dintotdeauna. Când mă gândesc la acele momente, acum în contextul aniversării de trei ani, sunt multe povești în presă despre tragedia în sine, despre cei care au murit, despre cei care au supraviețuit. Am citit recent profilul unui supraviețuitor, iar un coleg de-al meu s-a întâlnit ieri (n.r – marți) cu patru dintre supraviețuitori. Poveștile lor sunt foarte puternice, dar la fel este și puterea lor de a supraviețui”, a mai transmis Hans Klemm.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO