Guvernul trebuie să dea înapoi 2 miliarde de euro în septembrie. De unde scoate banii

Ultima actualizare: 02-09-2020 13:56
Euro, salarii
Shutterstock

Guvernul are o datorie scadentă de 2 miliarde de euro, pe care trebuie să-i restituie în luna septembrie. Este vorba de o emisiune de eurobonduri, contractată în perioada septembrie-octombrie 2013, în timpul guvernării USL, formată din PNL și PSD.

La distanță de șapte ani, Executivul trebuie să achite împrumutul, făcut în alte circumstanțe politice. Împrumutul ajuns la scadență în septembrie va fi achitat cu alți bani împrumutați, proces numit rostogolire a datoriei, relatează profit.ro.

Guvernul a ajuns cu împrumuturile în acest an aproape de 100 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului. Statul a împrumutat 3 miliarde de euro în ianuarie, 3,3 miliarde de euro în mai și 3,3 miliarde de euro în iulie.

De pe piața internă, dar tot în valută, a atras aproape 650 de milioane de euro în acest an. Scadența de pe 18 septembrie, de 2 miliarde de euro, este cea mai ridicată de anul acesta și singura importantă în valută.

Alt vârf de plată în acest an va fi pe 26 octombrie, când ajung la plată titluri de stat emise pe piața internă de 9,12 miliarde de lei.

Tot în septembrie, Guvernul are de plătit la datoria publică 206 milioane de lei, 9,32 miliarde lei ajung la maturitate în octombrie, 925 milioane lei în noiembrie și 1,16 miliarde lei în decembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO