Guvernul a modificat Legea Educatiei doar pentru Victor Ponta. Cum se poate renunta acum la titlul de doctor

Ultima actualizare: 01-01-2015 09:40

Legea educatiei a fost modificata pentru renuntarea la titlul de doctor deoarece exista o solicitare din partea "beneficiarilor" unor titluri stiintifice, a societatii civile si a presei, a spus ministrul Educatiei.

Guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, Legea educatiei, pentru a permite oricarui detinator de titlul stintific sa renunte la acesta.

Ministrul Educatiei a precizat ca, pana in prezent, un titlu stiintific, precum cel de doctor, nu putea fi retras decat prin hotarare judecatoreasca.

El a mai sustinut, intr-o conferinta de presa la Guvern, ca legea a fost modificata deoarece exista o solicitare din partea beneficiarilor unor titluri stiintifice, a societatii civile si a presei, dar intrebat de jurnalisti cate solicitari de retragere a unor titluri stintifice au fost inregistrate, ministrul a admis ca nu cunoaste decat una singura, respectiv a premierului Ponta.

"Atata vreme cat nu exista baza legala, am cunostinta de una singura. In momentul in care apare aceasta baza legala, cu tot apelul la responsabilitate maxima la intocmirea acestor solicitari, s-ar putea sa constatam ca exista multi cetateni care isi doresc acest lucru, dar nu aveau baza legala pentru asa ceva. Din moment ce a ajuns o problema nationala, din moment ce exista o solicitare de rezolvare a acestei probleme, am considerat necesar si oportun sa avem o astfel de reglementare", a spus ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

In urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta a anuntat ca a trimis o scrisoare catre rectorul Universitatii Bucuresti in care il notifica asupra faptului ca renunta la titlul de doctor in drept acordat in 2003.

Ponta a precizat ca acesta este un gest pe care trebuia sa il faca mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar ca nu a facut acest lucru deoarece s-a considerat de buna-credinta in argumentele sale la momentul aparitiei contestarii si nu a vrut sa amestece planul pur profesional cu cel politic. Ponta a precizat ca, dupa ce va parasi viata politica, isi doreste sa initieze un nou demers doctoral, "respectand toate standardele si cerintele de la acel moment".

Ulterior, Universitatea Bucuresti a transmis Ministerului Educatiei o adresa prin care se solicita dispunerea masurilor necesare in vederea retragerii titlului de doctor in drept acordat lui Victor Ponta in 2003, demersul institutiei de invatamant superior fiind urmarea unei notificari facute de premier.

Vineri, noul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca a solicitat Directiei juridice a ministerului sa gaseasca o solutie legala prin care sa fie rezolvata solicitarea premierului privind retragerea titlului de doctor si ca asteapta deciziile juristilor din Ministerul Educatiei.

El aprecia ca titlul de doctor a fost acordat prin ordin de ministru, iar retragerea poate fi facuta "printr-un act de de aceeasi valoare".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO