Gianina Corondan, Elise Stan si Sanda Visan, intre angajatii TVR concediati de la 1 februarie

Gianina Corondan

Gianina Corondan, Elise Stan, Sanda Visan, Cezar Ion si Horia Romanescu se numara printre angajatii TVR care vor fi concediati de la 1 februarie, dupa cum au declarat, pentru agentia MEDIAFAX, surse din Televiziunea Romana.

O lista cu salariatii TVR care urmeaza sa fie preavizati in vederea concedierii colective a fost publicata, luni seara, pe pagina de intranet a TVR.

Lista cuprinde 627 de nume, intre care se regasesc Gianina Corondan, Elise Stan, Sanda Visan, Irninis Miricioiu Radulescu, Dan Radu, Adriana Titieni, Cezar Ion, Horia Romanescu, Constantin Trofin si Tudor Calin Zarojanu.

Situatiile unora dintre persoanele care se afla pe aceasta lista sunt insa diferite. Astfel, unii dintre angajati au participat doar la unele dintre cele trei etape de evaluare (depunerea unui memoriu de activitate, sustinerea unui test grila si a unui interviu), dupa cum au declarat surse pentru agentia MEDIAFAX.

In aceasta situatie se afla Elise Stan, care, pe 11 decembrie 2012 - cand pe pagina de intranet a TVR au fost publicate rezultatele finale ale selectiei de personal -, a confirmat, pentru MEDIAFAX, faptul ca nu s-a prezentat la toate cele trei etape de evaluare impuse in cadrul procesului de selectie a angajatilor din TVR.

Citește și
Eurovision
200.000 de euro, bugetul TVR pentru Eurovision. Mai multe tari s-au retras din motive financiare
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Eu am depus doar memoriul de activitate. Nu m-am prezentat la testul grila si la interviu. Am discutat cu sindicatele (din TVR, n.r.) si a fost luata decizia ca persoanele care au mai putin de un an pana la pensie sa nu se prezinte la acest concurs. Totusi, am prezentat un memoriu de activitate", a declarat atunci Elise Stan. Ea a precizat ca va iesi la pensie pe 1 martie 2013. "Este bine ca au gandit asa, pentru ca, in caz contrar, as fi ocupat locul unui tanar pana pe 1 martie, mai ales ca nu cred ca mi s-ar fi prelungit contractul dupa aceasta data, in situatia de colaps financiar in care se afla Televiziunea Romana", a mai spus Elise Stan.

Pe de alta parte, alti angajati ai TVR, care se regasesc pe lista persoanelor ce vor fi concediate de la 1 februarie, au considerat din start ca procedurile nu au fost respectate si au preferat sa nu se prezinte la selectia de personal. Surse au declarat, pentru MEDIAFAX, ca in aceasta situatie s-ar afla Cezar Ion.

Consiliul de Administratie (CA) al TVR a aprobat, pe 23 ianuarie, punerea in aplicare a noii scheme organizationale a institutiei, care va deveni operationala de la 1 februarie si care va contine 2.450 de locuri de munca. Atunci, CA a aprobat si suplimentarea organigramei TVR cu 55 de cazuri sociale (incluse in cele 2.450). Hotararea de suplimentare a numarului angajatilor SRTv a fost adoptata cu 8 voturi "pentru" si 5 "impotriva", potrivit unui comunicat al TVR de la momentul respectiv.

Atunci, surse au declarat, pentru MEDIAFAX, ca intre cele 55 de posturi alocate cazurilor sociale se regaseste si cel ocupat de Corina Danila, care in noua organigrama va fi jurnalist senior/ realizator de emisiuni la TVR 3. In urma procesului de evaluare, Corina Danila obtinuse 57,20 de puncte, fata de un punctaj maxim posibil de 100 de puncte.

Pe de alta parte, in comunicat, TVR preciza: "Concedierea colectiva in urma selectiei personalului din SRTv este una dintre masurile necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice, restabilirea echilibrului financiar si plata datoriilor acumulate". "In privinta angajatilor care vor fi disponibilizati, SRTv isi va respecta obligatiile de angajator, conform legii, in astfel de situatii", se mai spunea in comunicat.

In comunicat se mai spunea ca procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Romana a inceput pe 5 noiembrie 2012, cu selectia, pe criterii profesionale, a celor care vor ramane in noua structura a SRTv. La selectie au participat toti salariatii SRTv, notificati in acest sens, cu exceptia situatiilor prevazute de legislatia incidenta in materia concedierii colective.

La procesul de selectie au participat 2.562 de salariati, din cei 2.784 de angajati notificati, adica un procent de 92%, se mai spunea in comunicatul TVR.

Selectia angajatilor a presupus trei etape - depunerea unui memoriu de activitate, sustinerea unui test grila si a unui interviu -, care in punctajul final au contat cu ponderi de 50, 20, respectiv 30%, se mai spunea in comunicatul TVR.

Referitor la noua organigrama a Televiziunii Romane, Ada Mesesan, membru al CA al TVR, a declarat, pe 23 ianuarie, pentru MEDIAFAX, ca, "din pacate, acesta nu a fost un proces de restructurare, ci de epurare".

"Si procesul in sine de evaluare a angajatilor TVR a fost viciat, de la inceput pana la sfarsit. Proba cea mai clara: au fost depuse 695 de contestatii dintre care au fost aprobate - deci s-a recunoscut ca s-a gresit in evaluarea angajatilor - un numar de 350 de contestatii. Desi am propus si in sedinta de astazi (23 ianuarie, n.r.) o reluare a procesului de restructurare, propunerea noastra a fost respinsa de majoritatea USL din CA, fara a fi supusa la vot", a spus Ada Mesesan.

Pe de alta parte, intr-un interviu acordat MEDIAFAX, Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, a declarat ca, in prezent, TVR are un numar total de 3.150 de angajati, dintre care, de la 1 februarie, vor ramane 2.450, in timp ce 635 de persoane vor fi concediate. Totodata, 65 de persoane (pana la cifra de 3.150) rezulta din numarul angajatilor ale caror contracte de munca sunt suspendate intr-o forma sau alta si astfel, in prezent, nu reprezinta costuri pentru TVR, a explicat Saftoiu.

"Este vorba despre despartirea de un grup, de o comunitate, care de la an la an s-a marit in Televiziunea Romana, din cauza unui management defectuos. Acesta a fost rolul corectiv al restructurarii dureroase si dificile, dar absolut necesare si obligatorii", a spus, in interviu, Claudiu Saftoiu.

TVR are in momentul de fata o pierdere cumulata de circa 130.000.000 de euro, in timp ce datoriile fiscale acumulate de televiziunea publica la bugetul de stat sunt in cuantum de 65.000.000 de euro. Astfel, din luna februarie, TVR trebuie sa plateasca in fiecare luna la bugetul de stat in jur de 1.000.000 de euro, pentru a-si achita datoriile.

De asemenea, in urma concedierilor colective, TVR trebuie sa plateasca salarii compensatorii care au fost bugetate la 16.500.000 de lei (aproximativ 4.000.000 de euro).

"Proiectia financiara pe care am previzionat-o pentru 2013 include si sumele necesare pentru plata salariilor compensatorii", a explicat Claudiu Saftoiu, precizand ca, in urma concedierilor colective, presiunea financiara asupra TVR se va reduce cu aproximativ 30%.

De asemenea, Saftoiu a spus in interviu ca persoanele care pleaca sunt "oamenii care au obtinut rezultate mici in urma evaluarilor". "In situatia in care am avut un numar de 695 de contestatii, trebuie spus ca, dintre acestea, 76 au influentat numarul celor care pleaca sau al celor care raman (...) dupa suprapunerea rezultatului final al selectiei peste numarul de locuri de munca defalcat pe domenii si specialitati, doar pentru un numar de 76 de contestatari trebuia gasit loc, fara a creste numarul concediabililor", a explicat Saftoiu.

Totodata, Claudiu Saftoiu a spus in interviu ca, de la 1 martie, TVR va intra intr-un proces "de renastere".

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
B1, Money Channel, OTV, PrimaTV, RealitateaTV, RomaniaTV si TVR risca sa le fie retrase licentele
B1, Money Channel, OTV, PrimaTV, RealitateaTV, RomaniaTV si TVR risca sa le fie retrase licentele

Televiziunile B1 TV, Money Channel, OTV, Prima TV, Realitatea TV, Romania TV si TVR nu au facut dovada la CNA ca au platit o serie de amenzi, fapt pentru care CNA a decis prin vot ca daca nu vor face dovada platii pana marti le va retrage licenta.

200.000 de euro, bugetul TVR pentru Eurovision. Mai multe tari s-au retras din motive financiare
200.000 de euro, bugetul TVR pentru Eurovision. Mai multe tari s-au retras din motive financiare

Consiliul de Administratie al TVR a aprobat participarea Televiziunii Romane la concursul Eurovision 2013, care se va desfasura in luna mai, la Malmo, in Suedia, avand drept conditie ca suma maxima alocata sa fie de 200.000 de euro.

CNA sesizeaza Comisiile de Cultura din Parlament privind renuntarea SRTv la licenta TVR Cultural
CNA sesizeaza Comisiile de Cultura din Parlament privind renuntarea SRTv la licenta TVR Cultural

CNA a decis, joi, sa transmita Comisiilor de Cultura ale Parlamentului o scrisoare prin care sa le informeze cu privire la faptul ca Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a decis sa renunte la licenta TVR Cultural,

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.