Ghidul pentru redeschiderea restaurantelor. În ce condiții vor avea acces clienții

×
Codul embed a fost copiat

Sprijiniți de specialiști din domeniul sanitar, reprezentanții hotelurilor şi restaurantelor din România au ales cele mai importante reguli după care își vor ghida activitatea odată cu relaxarea.

Pe baza lor a fost întocmit un ghid care va fi respectat de cei ce fac parte din organizație. Noua normalitate din restaurante va însemna distanțare, mască de protecţie și reguli de igienă ca la carte.

"Ghidul pentru siguranţa în restaurante" arată cum va fi în localuri în această vară, după ce autorităţile dau startul relaxării. Ghidaţi de specialişti în domeniul medical, reprezentanţii hotelurilor şi restaurantelor au ales regulile pe care le consideră eficiente.

Răzvan Crișan, membru HORA: „Sunt peste 50 şi ceva de reglementări care au apărut din primăvara anului trecut până astăzi şi e o confuzie foarte mare. E mai puţin important pentru un virus care se transmite pe cale aeriană să dezinfectezi mănuşi şi e mult mai important să asiguri distanţare, să asiguri purtarea corectă a măştilor, să asiguri ventilarea unui spaţiu.”

Aşadar, mesele distanţate, masca de protecţie şi igiena riguroasă a încăperilor şi a angajaţilor, vor face parte din "meniul de siguranţă" al localurilor.

Citește și
Europa se redeschide cu petreceri în piețe. Explozie de bucurie în Belgia și Spania
Europa se redeschide cu petreceri în piețe. Explozie de bucurie în Belgia și Spania

Un local din capitală este printre cele 1000 de restaurante care pun la vedere ghidul după care îşi vor desfăşura activitatea la interior. Aici, elementul principal de siguranţă este sistemul de ventilaţie care asigura în permanenţă un aer curat în interior.

Radu Tănase, reprezentant restaurant: „Ăsta este tot sistemul de tratare prin care preluăm aerul de afară, îl răcim sau îl încălzim, după anotimp şi apoi îl băgăm înapoi înăuntru. Este un aer tratat. Iar pentru a scoate tot aerul din unitate exista hote, sub fiecare banc de lucru, hote mari, cu un motor, cu o putere mare de extracţie.”

Reprezentanţii din domeniul ospitalităţii cer ca în interior să aibă acces nu doar persoanele vaccinate, ci şi cei care fac dovada unui test negativ COVID sau că au anticorpi pentru că au făcut boala.

Daniel Mischie, președintele HORA: La nivel European, pe 14 mai se va implementa certificatul verde. Nu trebuie să facem noi nimic, ci pur şi simplu să ne adaptăm normelor şi reglementărilor europene.
Reporter: Deci practic pe baza acelui certificat se va intra în restaurant.
Daniel Mischie, președintele HORA: Exact.

Reporter: Se vorbeşte în spaţiul public pentru compartimentarea în restaurante pentru vaccinaţi şi nevaccinaţi.
Raed Arafat, șeful DSU: Ați spus foarte clar, se vorbeşte în spaţiul public. Nu s-a luat nicio decizie. La acest moment, ce v-am comunicat sunt cele trei variante: vaccinat, testat sau ai avut boala în ultimele 90 de zile, dar nu mai puţin de 15 zile.

De altfel, reprezentanţii din domeniul HoReCa dau asigurări că personalul a trecut în număr mare pe la centrele de vaccinare. 80% dintre angajaţii restaurantelor şi hotelurilor afiliate HORA au fost imunizaţi deja.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
România este în scenariul verde. Premierul spune să nu ne așteptăm la o relaxare prea mare
România este în scenariul verde. Premierul spune să nu ne așteptăm la o relaxare prea mare

România este de marți în scenariul verde. În cele 41 de județe și în Capitală, rata de incidență a scăzut sub 1,5 îmbolnăviri la mia de locuitori, iar autoritățile locale se pregătesc să relaxeze măsurile.

Europa se redeschide cu petreceri în piețe. Explozie de bucurie în Belgia și Spania
Europa se redeschide cu petreceri în piețe. Explozie de bucurie în Belgia și Spania

După ce a vaccinat deja cu ambele doze 56% din populație, Israelul a raportat ieri doar 17 cazuri noi față de 74.000 cât avea zilnic, în februarie.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.