Ghidul pentru redeschiderea restaurantelor. În ce condiții vor avea acces clienții

×
Codul embed a fost copiat

Sprijiniți de specialiști din domeniul sanitar, reprezentanții hotelurilor şi restaurantelor din România au ales cele mai importante reguli după care își vor ghida activitatea odată cu relaxarea.

Pe baza lor a fost întocmit un ghid care va fi respectat de cei ce fac parte din organizație. Noua normalitate din restaurante va însemna distanțare, mască de protecţie și reguli de igienă ca la carte.

"Ghidul pentru siguranţa în restaurante" arată cum va fi în localuri în această vară, după ce autorităţile dau startul relaxării. Ghidaţi de specialişti în domeniul medical, reprezentanţii hotelurilor şi restaurantelor au ales regulile pe care le consideră eficiente.

Răzvan Crișan, membru HORA: „Sunt peste 50 şi ceva de reglementări care au apărut din primăvara anului trecut până astăzi şi e o confuzie foarte mare. E mai puţin important pentru un virus care se transmite pe cale aeriană să dezinfectezi mănuşi şi e mult mai important să asiguri distanţare, să asiguri purtarea corectă a măştilor, să asiguri ventilarea unui spaţiu.”

Aşadar, mesele distanţate, masca de protecţie şi igiena riguroasă a încăperilor şi a angajaţilor, vor face parte din "meniul de siguranţă" al localurilor.

Citește și
Europa se redeschide cu petreceri în piețe. Explozie de bucurie în Belgia și Spania
Europa se redeschide cu petreceri în piețe. Explozie de bucurie în Belgia și Spania

Un local din capitală este printre cele 1000 de restaurante care pun la vedere ghidul după care îşi vor desfăşura activitatea la interior. Aici, elementul principal de siguranţă este sistemul de ventilaţie care asigura în permanenţă un aer curat în interior.

Radu Tănase, reprezentant restaurant: „Ăsta este tot sistemul de tratare prin care preluăm aerul de afară, îl răcim sau îl încălzim, după anotimp şi apoi îl băgăm înapoi înăuntru. Este un aer tratat. Iar pentru a scoate tot aerul din unitate exista hote, sub fiecare banc de lucru, hote mari, cu un motor, cu o putere mare de extracţie.”

Reprezentanţii din domeniul ospitalităţii cer ca în interior să aibă acces nu doar persoanele vaccinate, ci şi cei care fac dovada unui test negativ COVID sau că au anticorpi pentru că au făcut boala.

Daniel Mischie, președintele HORA: La nivel European, pe 14 mai se va implementa certificatul verde. Nu trebuie să facem noi nimic, ci pur şi simplu să ne adaptăm normelor şi reglementărilor europene.
Reporter: Deci practic pe baza acelui certificat se va intra în restaurant.
Daniel Mischie, președintele HORA: Exact.

Reporter: Se vorbeşte în spaţiul public pentru compartimentarea în restaurante pentru vaccinaţi şi nevaccinaţi.
Raed Arafat, șeful DSU: Ați spus foarte clar, se vorbeşte în spaţiul public. Nu s-a luat nicio decizie. La acest moment, ce v-am comunicat sunt cele trei variante: vaccinat, testat sau ai avut boala în ultimele 90 de zile, dar nu mai puţin de 15 zile.

De altfel, reprezentanţii din domeniul HoReCa dau asigurări că personalul a trecut în număr mare pe la centrele de vaccinare. 80% dintre angajaţii restaurantelor şi hotelurilor afiliate HORA au fost imunizaţi deja.

Articol recomandat de sport.ro
Obiceiul cu care Arnold Schwarzenegger lasă mască orice om: „Îl savurează în loc de desert”
Obiceiul cu care Arnold Schwarzenegger lasă mască orice om: „Îl savurează în loc de desert”
Citește și...
România este în scenariul verde. Premierul spune să nu ne așteptăm la o relaxare prea mare
România este în scenariul verde. Premierul spune să nu ne așteptăm la o relaxare prea mare

România este de marți în scenariul verde. În cele 41 de județe și în Capitală, rata de incidență a scăzut sub 1,5 îmbolnăviri la mia de locuitori, iar autoritățile locale se pregătesc să relaxeze măsurile.

Europa se redeschide cu petreceri în piețe. Explozie de bucurie în Belgia și Spania
Europa se redeschide cu petreceri în piețe. Explozie de bucurie în Belgia și Spania

După ce a vaccinat deja cu ambele doze 56% din populație, Israelul a raportat ieri doar 17 cazuri noi față de 74.000 cât avea zilnic, în februarie.

Recomandări
Povestea a doi români plecați cu visuri mari în Spania, care au transformat munca lor în imperii de afaceri în Madrid
Povestea a doi români plecați cu visuri mari în Spania, care au transformat munca lor în imperii de afaceri în Madrid

Au plecat din țară în vremuri grele cu gândul să strângă bani și să se întoarcă. De atunci au trecut 20 de ani, și ei sunt tot acolo, în Spania, la Madrid. În urmă cu 19 ani, Paula Herlo a întâlnit la Madrid doi tineri cu visuri mari.

Referendum printre magistrați despre CSM. Judecători cereau să fie luați din benzinării, să nu fie văzuți că vin la Cotroceni
Referendum printre magistrați despre CSM. Judecători cereau să fie luați din benzinării, să nu fie văzuți că vin la Cotroceni

Președintele Nicușor Dan a anunțat sâmbătă că va organiza un referendum în rândul magistraților, o consultare, după ce a primit mii de pagini de sesizări din rândul procurorilor și judecătorilor.

FCSB câștigă derby-ul cu Rapid, scor 2-1, dar bifează o premieră negativă. Pe ce loc termină anul în Liga I
FCSB câștigă derby-ul cu Rapid, scor 2-1, dar bifează o premieră negativă. Pe ce loc termină anul în Liga I

FCSB a câștigat derby-ul cu Rapid, scor final 2-1, însă încheie anul competițional bifând o premieră negativă. Este pentru prima dată în istoria Ligii I când FCSB termină anul pe loc de play-out.