Metoda „ucraineanul”. Nemții, supărați că unii români și unguri se dau drept ucraineni pentru a primi ajutoare sociale
Tot mai mulți cetățeni europeni, printre care mulți români și unguri, se prefac că sunt ucraineni și solicită autorităților din Germania ajutoare sociale destinate refugiaților din calea invaziei ruse.
Autoritățile din landul german Baden-Württemberg au identificat mai multe persoane care susțin că dețin cetățenie ucraineană, dar provin, de fapt, din România și Ungaria.
Ei au obținut în mod fraudulos ajutor social, care se aplică doar persoanelor care au fost strămutate din Ucraina în urma invaziei rusești.
Spre deosebire de solicitanții de azil sau de refugiați din alte țări, ucrainenii au în prezent un statut special în Germania. Ei au beneficii de cetățean al țării încă de la începutul șederii. Cei care au vrut sau au fentat metoda, au fost prinși deoarece nu cunoșteau limba ucraineană.
„Știm că, începând din 2010, tot mai multe pașapoarte maghiare au fost eliberate minorității maghiare care locuiește acolo, în regiunea de frontieră ungaro-ucraineană Transcarpatia", spune un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției din Baden-Württemberg.
Peste 1.300 de cazuri de fraudă
O investigație a publicației Schwäbische Zeitung a arătat că sunt în total 1.374 de cazuri suspecte în sud-vestul țării.
Aceste persoane nu au dreptul la alocația de cetățean, deoarece sunt considerate străini din UE. Totuși, ei se dau drept ucraineni pentru a obține banii.
„Concret, vorbim în prezent despre aproximativ opt-zece cazuri care sunt în curs de examinare.", spune un purtător de cuvânt al biroului raional Biberach.
Secretarul de stat al Justiției din Baden-Württemberg, Siegfried Lorek, a cerut autorităților din Ucraina să fie mai atente la eliberarea documentelor pentru a preveni abuzurile de acest fel.
În plus, el a pledat pentru limitarea accesului direct al ucrainenilor la ajutoare sociale, spunând că a fost o greșeală. El susține că este nevoie de verificări amănunțite ale documentelor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, romani, germania, ajutor social,
Dată publicare:
14-02-2024 13:43