Germania cumpără un scut antirachetă israelian care va proteja și România. Expert: ne-ar putea apăra și de armele hipersonice

×
Codul embed a fost copiat

Într-o Europă zguduită de războiul din Ucraina, Germania intentionează să își instaleze propriul sistem antirachetă, asemănător cu cel al israelienilor, numit „Cupola de Fier”.    

Sistemul, ar putea proteja însă, și state de pe flancul estic al NATO, inclusiv România.

Oficialii de la București au anunțat că am putea contribui și noi, chiar dacă avem deja scutul defensiv de la Deveselu.

Peste 2 miliarde de euro ar costa sistemul antirachetă Arrow 3.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost adjunct al reprezentantului militar al României la NATO, a declarat, într-un interviu acordat corespondentului PRO TV Cosmin Stan, că pentru a apăra România, scutul care va fi achiziționat de Germania va trebui integrat cu celelalte sisteme de apărare antiaeriană din țara noastră, printre care și scutul de la Deveselu.

Citește și
soldati, ucraina
Ucraina susţine că ”anumite unităţi” ale armatei ruse se retrag din Kiev şi Cernihiv
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Potrivit cotidianului Bild, guvernul german intenționează să achiziționeze un sistem israelian de apărare antiaeriană de tip Arrow 3, capabil să intercepteze rachete balistice cu rază lungă de acțiune, care va putea proteja și țările din Europa de Est, inclusiv România.

Sistemul antiballistic hipersonic Arrow 3 este unul dintre cele mai avansate din lume, dezvoltat de Israel împreună cu Statele Unite. El este proiectat să lovească rachetele balistice cu viteze hipersonice, în timp ce acestea se află în afara atmosferei terestre. Arrow 3 este eficient indiferent de natura incărcăturii explozive (convențională, nucleară, chimică sau bacteriologică).

Generalul (r) Virgil Bălăceanu este de părere că Arrow 3 are capacitatea să doboare și rachete hipersonice rusești de tip Kinjal, care sunt mai “încete” decât cele balistice cu rază lungă de acțiune, ținta predilectă a sistemului Arrow 3.

Rusia a anunțat că a folosit deja aceste arme, pentru a lovi ținte din Ucraina ocupată.

Cosmin Stan: Arrow 3 are si capacitatea de a ne apara de rachetele hipersonice?

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: “Ar trebui să aibă o asemenea capacitate, pentru că ținem seama de viteza cu care se deplasează. Viteza rachetelor balistice intercontinentale este mai mare decât viteza hipersonică a (rachetelor) din sistemul Kinjal. (…) Aceste lucruri vor trebui să fie integrate, pentru că, pe de o parte, trebuie să lovim toate categoriile de rachete, proiecile, bombe de aruncător, pe de altă parte sistemul trebuie să permită lovirea UAV-urilor (dronelor-n.r.), pentru că și aceasta e o problemă foarte importantă, și, sigur că da, să asigure protecția în primul rând împotriva a ce e mai periculos. Mai periculos sunt rachetele nucleare strategice sau rachetele balistice, de croazieră, care au încărcătură nucleară”.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: ”Să apere împotriva rachetelor balistice intercontinentale, în definitiv, este o problemă foarte discutată la ora actuală, împotriva rachetelor strategice, rachetelor nucleare strategice care sunt și în dotarea forțelor ruse.”

Arrow 3 este de fapt un interceptor de ultimă generație care se integrează în actualul sistem de apărare israelian Arrow Weapon System.

Este practic nivelul cel mai înalt de apărare care detectează, urmărește, interceptează și distruge rachete cu rază lungă de acțiune chiar și la o altitudine de peste 100 km. Are o rază de acțiune de până la 2.500 de km și poate intercepta salve de mai multe rachete balistice în cel mult 30 de secunde de la lansare.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: ”Un asemenea sistem are o capacitate de lovire foarte mare. NU este însă suficient, pentru că nu trebuie să ne apărăm doar împotriva rachetelor nucleare strategice, trebuie să avem în vedere și celelalte tipuri de rachete, proiectile, bombe de aruncător.”

Deocamdată, oficialii germani nu au oferit detalii despre achiziție. Informațiile au apărut în contextul în care Germania a făcut o schimbare radicală privind bugetul apărării și a decis alocarea a 2,5% din PIB acestui domeniu, mult mai mult decât până acum.

Pe de altă parte, având în vedere performanțele sistemului anti rachetă Arrow 3, un astfel de scut ar putea proteja mai multe țări NATO, nu doar Germania. Iar România s-a arătat deja interesată.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: ”Ar putea apăra flancul estic. Există o idee pe care și România a susținut-o în ultima vreme, aceea de a face achiziții comune, achiziții complementare pentru flancul estic și probabil că este una din ideile viitorului”.

În același context al sporirii cheltuielilor pentru înzestrare, ministrul Dîncu a anunțat că România ar putea produce în curând drone militare sau minisubmarine.

Interviul integral poate fi urmărit în video.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Serghei Şoigu: Rusia şi-a îndeplinit obiectivele ale primei etape ale invaziei. Armata rusă va trece la eliberarea Donbasului
Serghei Şoigu: Rusia şi-a îndeplinit obiectivele ale primei etape ale invaziei. Armata rusă va trece la eliberarea Donbasului

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a reapărut în public, marți, și a susținut o conferință de presă în care a anunțat că obiectivele principale ale primei etape a invaziei desfăşurată de Rusia în Ucraina au fost îndeplinite, potrivit Tass.

Ucraina susţine că ”anumite unităţi” ale armatei ruse se retrag din Kiev şi Cernihiv
Ucraina susţine că ”anumite unităţi” ale armatei ruse se retrag din Kiev şi Cernihiv

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei susţine că ”anumite unităţi” ale armatei ruse se retrag de pe fronturile de luptă din capitala Kiev şi din oraşul Cernihiv (nord), conform CNN.

 

 

Zelenski anunță că a avut ”negocieri” cu Klaus Iohannis. Este a 3-a discuție între cei doi
Zelenski anunță că a avut ”negocieri” cu Klaus Iohannis. Este a 3-a discuție între cei doi

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, marți, pe Twitter că a avut ”negocieri” cu președintele Klaus Iohannis, pe care l-a informat despre situația privind conflictul cu trupele rusești.  

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.