Gaz metan din gropi de gunoi. Cum s-au gandit cativa romani sa transforme un munte de gunoi intr-o afacere profitabila
Cum poate fi transformat un munte de gunoi care polueaza intr-o afacere profitabila? Primim raspunsul de la cativa specialisti, care vor sa obtina gaz metan din mai multe gropi de gunoi din judetul Constanta.
La cinci dintre ele au fost instalate sonde de captare a biogazului, produs de fermentatia deseurilor. Intreaga investitie a fost facuta cu fonduri europene, iar gazul astfel obtinut va fi mai ieftin, decat gazele naturale livrate populatiei.
Aici a fost pana de curand groapa de gunoi localitatii Murfatlar din judetul Constanta. Oamenii ocoleau zona din cauza mirosului insuportabil degajat de gunoiul menajer depozitat in ultimii 35 de ani. Acum, groapa a fost acoperita cu pamant, iar dedesubt, din cauza caldurii, gunoiul a intrat in fermentatie si a inceput sa degaje gaz metan.
Viorel Creanga manager proiect: "Procesul biologic care are loc aici consta intr-o fermentare a deseurilor rezultand un gaz metan. Gazul rezultat este captat."
In zona au fost instalate sonde de captare a gazului metan iar in cativa ani, cand muntele de gunoi va intra in fermentatie maxima, se vor putea obtine cantitati apreciabile de gaz la preturi mai mici.
Radu Mosor, constructor: "Aici este un put forat efectiv, dotat cu o pompa submersibila si o conducta si o intreaga instalatie de robineti pentru captarea acestui biogaz."
Sondele sunt prevazute cu o retea de conducte de captare, iar atunci cand gazul din gunoi ajunge la o anumita presiune sistemul de captare porneste automat. Gazul este absorbit cu ajutorul unei turbine si condus catre un rezervor unde este comprimat si tranformat in gaz lichid.
Intreaga investitie a fost realizata cu fonduri europene.
Viorel Creanga manager proiect: "Fosta groapa de gunoi a localitatii Murfatlar a fost acoperita cu pamant vegetal astfel incat un focar de infectie a fost eliminat."
Specialistii spun ca in doi sau trei ani numai din deseurile de aici se va obtine gaz metan cu care s-ar putea incarca saptamanal intre 300 si 500 de butelii de aragaz.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, poluare, gunoi, afacere, gaz metan,
Dată publicare:
21-02-2016 18:34