Furtunile fac prăpăd în România. Au doborât copaci, iar circulația trenurilor e afectată. „Ne ia vântul. Ferească Dumnezeu!”
Zeci de acoperișuri au fost spulberate de rafalele puternice de vânt și mulți copaci au fost doborați de vijelie. Jumătate de țară, mai precis 19 județe din nordul și sudul României, se află sub cod portocaliu de vânt puternic, până marți seară.
O avertizare cod portocaliu, valabilă pentru perioada 2 aprilie, ora 08:00 – 2 aprilie, ora 22:00 vizează intensificări susținute ale vântului în toată ţara, cu viteze de 55-65 km/h, iar local de 70-80 km/h.
Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăşi 90-110 km/h.
Copaci doborâți de vânt, în București
Un copac a fost doborât de vânt și a căzut pe o mașină, pe strada Mătăsari din București. Autoritățile au fost chemate și în cazul altor incidente, cauzate de fenomenele meteo.
Conform comunicatului de presă emis de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Bucureștiul a înregistrat cel mai mare număr de apeluri de urgență, în contextul prăbușirii a 31 de copaci din cauza vântului puternic. De asemenea, în porturile de la Marea Neagră, manevrele au fost suspendate, conform informațiilor furnizate de DSU.
Doi copaci și un stâlp au căzut pe carosabil, în zona Foișorului de Foc - Bulevardul Pache Protopopescu. Este afectată circulația troleibuzelor între partea de est (Baicului - Arena Națională - Basarabia) și partea de vest (Bucureștii Noi - Militari - Drumul Taberei). Au fost aplicate măsuri de deviere și de tractare a troleibuzelor staționate în zona fără tensiune la rețea.
Autoritățile au mai intervenit pe Calea Moșilor la intersecție cu Bulevardul Carol pentru un panou publicitar căzut pe carosabil, în Piața Amzei și pe strada Pitar Moș, deoarece sunt elemente de construcție care sunt în pericol de cădere.
Și pe Aleea Izvorul Crișului, un copac a căzut pe carosabil.
ISUBIF: 68 de intervenţii în Capitală, pentru gestionarea pagubelor produse de vântul puternic
Pompierii bucureşteni au intervenit, marţi, până la ora 12:30, în 68 de cazuri pentru gestionarea pagubelor produse de vântul puternic din Capitală.
Astfel, salvatorii au acţionat pentru îndepărtarea a 53 de copaci căzuţi pe carosabil sau autoturisme, zece elemente din tablă desprinse din acoperişurile unor clădiri, doi stâlpi căzuţi, un chioşc răsturnat, o structură metalică desprinsă şi un caz de tencuială desprinsă dintr-o construcţie, informează Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF).
Oamenii se tem pentru viața lor
În Capitală, zeci de copaci au fost doborați de vântul puternic. Unii au căzut peste mașini parcate, alții peste fire de electricutate. Pompierii au intervenit în mai multe zone ale orașului.
Oamenii se tem că, pe asemenea vijelie, în orice moment astfel de incidente se pot repeta.
Femeie: „În fiecare an, în fiecare anotimp există incidente. Am peste trei mașini care au fost avariate, nici una dintre ele nu a primit vreo daună”.
Băiat: „Noi nu, dar am înțeles că vecinii locatarii din zonă. Am zis că acum cu cele întâmplate să ia măsuri. Uitați, cel din fața noastră de aici, la orice vânt se poate întâmpla și cu el”.
În Alba Iulia, acoperișul unui bloc a fost luat de vânt și purtat zeci de metri în aer, ca o foaie de hârtie. A căzut peste trei mașini parcate.
Șofer: „M-au anunțat să vin să iau mașina de acolo, că a căzut acoperișul. A căzut o țeavă, un țăruș și mi-a spart aripa. Este mai mult de 100 de metri de la blocul din partea ailaltă”.
Localnic: „L-a luat cu totul din partea aia l-a adus aici”.
Localnic: „A luat acoperișul pe sus. Dintr-o dată”.
Pompierii au intervenit rapid.
La Iași, vântul puternic a desprins tabla de pe acoperișurile a două blocuri.
Bărbat: „Acum a bătut oleacă vântul și a luat tabla pe sus, sunt copii pe aici. Normal că ne-am speriat”.
Localnic: „Ne ia vântul. Ferească Dumnezeu...”.
Și în județul Suceava, în Gura Humorului, vijelia a smuls o tablă de 30 de metri pătrați de pe un bloc. Bucata de tablă a căzut peste două mașini, care sunt acum avariate.
Și în Pasul Prislop din Maramureș a suflat vântul năpraznic și chiar a plouat cu gheață.
Bărbat resuscitat şi dus la spital, după ce a fost prins sub un solar doborât de vânt, în Vrancea
Un bărbat a intrat în stop cardio-respirator, marţi, în localitatea Cârligele din judeţul Vracea, după ce a fost prins sub un solar pus la pământ de vânt. După ce a fost resuscitat, el a fost transportat la spital.
În judeţ, 43 de localităţi nu sunt alimentate cu energie electrică, scrie News.ro.
Peste 13.000 de abonaţi din judeţ, fără curent electric din cauza vântului puternic
Peste 13.000 de abonaţi din 43 de localităţi din judeţul Vrancea au rămas fără curent electric, marţi, din cauza vântului puternic, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
„Ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, la nivelul judeţului Vrancea sunt 43 localităţi nealimentate cu energie electrică, în total fiind afectaţi 13.218 de abonaţi”, a precizat ISU Vrancea.
Pompierii au intervenit în cursul zilei şi în municipiul Focşani, pentru degajarea unui copac căzut pe un autoturism, precum şi pentru degajarea unor elemente de acoperiş instabile la un bloc de locuinţe.
De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea unei persoane surprinse sub un solar agricol, la Cârligele. Echipajul SMURD prezent la faţa locului a efectuat manevre de resuscitare asupra victimei, aceasta fiind ulterior transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
Judeţul Vrancea este vizat până la ora 22:00 de un cod galben de intensificări ale vântului şi vijelii.
Trenurile circulă pe un singur fir pe rutele Pasărea - Brăneşti şi Fundulea - Brăneşti din cauza copacilor căzuţi pe calea ferată
Trenurile circulă pe un singur fir pe rutele Pasărea - Brăneşti şi Fundulea - Brăneşti marţi după-amiază, din cauza copacilor căzuţi pe calea ferată.
„Traficul feroviar este restricţionat la această oră pe un singur fir de circulaţie pe intervalele Pasărea - Brăneşti şi Fundulea - Brăneşti, din cauza copacilor smulşi de rafalele puternice de vânt şi căzuţi pe calea ferată”, informează Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.
Trenurile circulă doar pe firul II între staţiile Pasărea şi Brăneşti, respectiv pe firul I între Fundulea şi Brăneşti, după ce copaci rupţi de vânt au blocat gabaritul căii ferate pe celelalte fire.
Personalul feroviar al SRCF Bucureşti acţioneză cu drezine pantograf pentru tăierea şi îndepărtarea arborilor, intervenţii necesare pentru reluarea circulaţiei în condiţii normale de trafic.
Marţi, un copac căzut pe linia de contact și un incendiu în apropierea căii ferate au perturbat traficul feroviat pe linia Ploieşti Sud - Buzău, şase trenuri înregistrând întârzieri.
Acoperişuri smulse de vântul puternic şi autoturisme avariate, în Suceava
Două autoturisme au fost avariate, marţi, după ce tabla de pe acoperişul unui bloc de locuinţe din Gura Humorului a fost smulsă de vânt, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
Potrivit acestora, la faţa locului s-au deplasat pompierii din Gura Humorului.
„Intervin pompierii militari, pentru asigurarea zonei şi pentru degajarea elementului de construcţie. În cădere, bucata de tablă, cu o dimensiune de aproximativ 30 de metri pătraţi, a avariat două autoturisme parcate”, informează reprezentanţii ISU, care arată că nu sunt persoane rănite.
Totodată, intervenţii au avut loc şi în municipiul Suceava pe fondul manifestării fenomenelor meteo periculoase.
„Bucăţi de tablă desprinse şi în pericol de cădere, de pe acoperişurile unor blocuri de locuinţe de pe străzile Gavril Tudoraş, Areni şi Nicolae Bălcescu, au fost degajate sau fixate de către militari”, precizează sursa citată.
Circulaţia pe DN 17, în localitatea Iacobeni, afectată de copacii rupţi de vânt
Circulaţia pe DN 17, pe raza localităţii Iacobeni, a fost afectată, marţi, de căderea unor arbori pe carosabil, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
Potrivit acestora, la faţa locului au intervenit pompieri militari, jandarmi, lucrători silvici şi voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Iacobeni, pentru înlăturarea efectelor produse de vântul puternic.
„Aproximativ zece arbori doborâţi de vânt au fost tăiaţi şi îndepărtaţi de pe carosabil. Alţi copaci, de pe marginea drumului, au fost defrişaţi, deoarece erau în pericol de prăbuşire pe carosabil”, au precizat oficialii ISU.
Tot marţi, două autoturisme au fost avariate după ce tabla de pe acoperişul unui bloc de locuinţe din Gura Humorului a fost smulsă de vânt. Totodată, intervenţii au avut loc şi în municipiul Suceava pe fondul manifestării fenomenelor meteo periculoase.
„Bucăţi de tablă desprinse şi în pericol de cădere, de pe acoperişurile unor blocuri de locuinţe de pe străzile Gavril Tudoraş, Areni şi Nicolae Bălcescu, au fost degajate sau fixate de către militari”, au arătat pompierii din Suceava.
Efecte ale vântului puternic. Pompierii au intervenit în 30 de cazuri, în Prahova
Pompierii au intervenit în 30 de cazuri, marţi, pentru a înlătura efectele negative ale vântului puternic, informează ISU Prahova.
Cele mai multe intervenţii au avut loc în Ploieşti.
„Pompierii militari prahoveni au intervenit în 30 de cazuri, toate ca urmare a manifestării fenomenelor meteo caracterizate prin prezenta vântului puternic. Cele mai multe intervenţii au fost desfăşurate în municipiul Ploieşti, 11 la număr. Alte localităţi afectate: Sinaia, Azuga, Buşteni, Plopeni, Poienarii Burchii, Balta Doamnei, Câmpina, Valea Călugărească, Mizil”, precizează ISU Prahova.
Conform sursei citate, nicio persoană nu a fost rănită.
Reţele de electricitate, afectate în urma rafalelor puternice de vânt, în Buzău
Un copac prăbuşit de vântul puternic peste o linie de electricitate, în zona localităţii Cândeşti, a produs un incendiu, fiind nevoie de intervenţia pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, iar Ţinteşti un stâlp de electricitate a căzut pe carosabil, informează Instituţia Prefectului, conform Agerpres.
Potrivit sursei citate, în urma rafalelor puternice de vânt, în mai multe zone din judeţ au fost semnalaţi arbori căzuţi şi pagube înregistrate în gospodării, iar în mai multe localităţi au fost afectate reţelele de electricitate.
Astfel, în localitatea Amaru s-au înregistrat doi plopi căzuţi pe carosabil, pentru degajarea căii de circulaţie intervenind pompierii de la ISU Prahova.
În localitatea Zoreşti s-a semnalat un acoperiş desprins de vânt şi conductori electrici afectaţi, la faţa locului intervenind o echipă a Electrica. De asemenea, la Cândeşti un copac a fost prăbuşit de vânt peste o linie de electricitate şi în zonă a izbucnit un incendiu, iar în localitatea Săsenis s-a înregistrat un incendiu de vegetaţie pornit de la reţeaua de electricitate, iar la Ţinteşti un stâlp de electricitate a căzut pe carosabil, fiind necesară intervenţia unei echipe a distribuitorului Electrica.
Pompierii buzoieni au intervenit, marţi, şi la incendii de vegetaţie produse în localităţile Chiojdu şi Căneşti, mai precizează informarea transmisă de Instituţia Prefectului.
Arbori căzuţi peste drumuri şi pe un bloc, în Harghita. Întreruperi de energie cauzate de furtună
Mai mulţi arbori au căzut, marţi, pe drumurile naţionale şi judeţene din Harghita, precum şi pe un bloc din Miercurea-Ciuc, iar în câteva localităţi s-au înregistrat întreruperi de energie electrică, din cauza vântului care bate cu putere.
Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, un brad a căzut pe un bloc de pe strada Revoluţia din Decembrie, din municipiul Miercurea-Ciuc, fără a provoca pagube, pentru îndepărtarea lui intervenind pompierii militari din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc.
De asemenea, pompierii civili de la Suseni au acţionat pentru degajarea unui arbore căzut pe DJ 138, în localitatea Şicaşău, iar pompierii civili din Ciucsângeorgiu au intervenit pentru îndepărtarea a trei copaci căzuţi pe firele electrice ale unui stâlp stradal din comună.
Şi lucrătorii Secţiei de Drumuri Naţionale din Miercurea-Ciuc au intervenit pentru îndepărtarea unor arbori căzuţi pe DN 15, Topliţa-Borsec şi pe DN 13 B, Gheorgheni-Praid.
Din cauza vântului puternic, în cursul zilei au rămas nealimentaţi cu energie electrică aproximativ 1.200 de consumatori din localităţile Sub Cetate, Izvoare, Vărşag, Cuşmed şi Şiclod şi din zona Baraj, fiind afectate 25 de posturi de transformare.
Echipele distribuitorului de energie electrică se află pe teren pentru remedierea defecţiunilor.
Judeţul Harghita se află, până marţi seara, sub atenţionare meteo de cod galben, fiind prognozate intensificări ale vântului cu viteze de 55-65 km/h, local 70-80 km/h, la rafală viteza vântului putând ajunge la 100 km/h.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita le atrage atenţia cetăţenilor să evite adăpostirea sau trecerea în apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
O antenă de telefonie, smulsă de pe un bloc din Galați
O antenă de telefonie a fost smulsă de pe un bloc din Galați, de vânt.
Vă reamintim, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu pentru data de 2 aprilie, intervalul 8:00 - 18:00, privind intensificări susţinute ale vântului, cu viteze la rafală de peste 80 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăşi 120 km/h.
Sursa: Pro TV, StirilePROTV
Etichete: romania, vant, vijelii, anm, copaci,
Dată publicare:
02-04-2024 15:27