Frigul din ultimele zile a afectat grav culturile. Unde vor fi recolte mai slabe
Frigul din această perioadă pune în pericol pomii fructiferi, și numeroase culturi. Specialiștii atenționează că plantele sunt deja afectate de temperaturile scăzute.
Producătorii se tem că pagubele vor fi și mai mari, deoarece episodul de frig nu s-a încheiat.
Fermier: "S-a frânt tulpina. S-a îndoit planta și a crăpat tulpina, fapt ce, cu siguranță, ne va afecta producția".
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Acest fermier din Bihor lucrează, anual, peste 1.300 de hectare de teren. Anul acesta, pe un sfert din suprafață a cultivat rapiță, planta care a devenit, în ultimii ani, tot mai profitabilă. Nu va fi cazul și în această vară, din cauza frigului.
Alin Torj, fermier: "Nu știu dacă obțin o producție mai mare de 2.500 de kilograme la hectar. În mod normal, trebuia să înceapă să înflorească, dar, din păcate, stă pe loc".
La mai puțin de 20 de kilometri distantă, un alt fermier a ieșit pe câmp să-și verifice cultura.
Vlad Ciurdariu, fermier: "Spre exemplu, grâul, care ar trebui să aibă o talie de 15-20 de centimetri, e la abia 10 centimetri, lucru care duce la o recoltă mai târzie și, foarte probabil, mai slabă".
Nicolae Hodișan, director Direcția Agricolă Bihor: "Am ajuns la concluzia că primele două spiculețe și ultimele două spiculețe din spic vor fi sterile. Ceea ce, la o primă evaluare, ne indică o pierdere de 10%".
Și în zonele în care zăpada s-a așternut peste livezile înflorit, oamenii se tem că gerul le-ar putea strica recolta.
Specialiștii spun că cele mai expuse sunt culturile de toamnă și livezile cu pomi fructiferi.
Marcel Duda, profesor fitotehnie USAMV Cluj-Napoca: "Pentru pomii care înfloresc mai repede, cum sunt caișii, piersicii, sigur că vor fi afectați. De asemenea nucii, vița de vie... Efectele negative sunt în principal în producție. Producția este compromisă".
Potrivit specialiștilor, pierderile vor fi de până la 800 de kilograme la hectar.