Cutremur in Ministerul de Interne. Chestorul Gheorghe Nicolae, considerat mana dreapta a lui Gabriel Oprea, pus sub acuzare

Ultimul update: Joi 18 Februarie 2016 07:23
Data publicarii: Luni 15 Februarie 2016 10:42
Categorie: Actualitate

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Nicolae Gheorghe, pentru complicitate la abuz in serviciu si doua infractiuni de deturnare de fonduri.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, in sarcina lui Nicolae Gheorghe s-a retinut savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, si doua fapte de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale).

In acelasi dosar, sunt urmariti penal Gabriel Nicolae Pavel, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, Marian Danut Iacob, comisar sef, la data faptei sef al Diviziunii Administrative in DIPI, pentru deturnare de fonduri, in forma continuata (3 acte materiale), si Nelu Zarnica, chestor principal de politie, la data faptei adjunct al sefului DIPI cu rang de subsecretar de stat, pentru deturnare de fonduri, in forma continuata (2 acte materiale).

DNA precizeaza ca, in vara anului 2015, Nicolae Gheorghe si Gabriel Pavel, prin intocmirea documentatiei aferente, au contribuit la achizitionarea unor bunuri din fondurile operative ale MAI, fara ca ele sa fie folosite la acest tip de activitati.

"Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea bunurilor din fondurile operative, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative. in perioada 21 august - octombrie 2015, Nicolae Gheorghe, in aceeasi calitate, a schimbat destinatia folosintei bunurilor respective, achizitionate in modalitatea de mai sus", se arata in comunicat.

Ciolos l-a demis pe presedintele ANAF, Gelu Diaconu, urmarit penal. Daniel Diaconescu a fost numit director-interimar

Procurorii sustin ca, in perioada 2014 - 2015, Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat si ordonator de credite in DIPI, in mod repetat a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de peste 238.000 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

Anchetatorii au constatat ca, in aceeasi maniera, au procedat cu suma totala de aproape 14.500 lei si suspectii Zarnica si Iacob, in calitate de ordonatori de credite in cadrul DIPI.

Celor patru li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile.

 

Nicolae Gheorghe a refuzat sa dea declaratii la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, motivand ca este o cercetare in curs.

''Nu pot sa va spun nimic. Este o cercetare in curs'', a declarat fostul sef al DIPI, refuzand sa raspunda intrebarilor jurnalistilor legate de posibile deturnari de fonduri la institutia pe care a condus-o.

Aviz favorabil pentru retinerea si arestarea deputatilor Voicu si Paun. Diferenta uriasa in cazul votului celor doi

Aviz favorabil pentru retinerea si arestarea deputatilor Voicu si Paun. Diferenta uriasa in cazul votului celor doi

priveghi andrei gheorghe

Mesajele celor care l-au apreciat pe Andrei Gheorghe. "Mulţi au devenit oameni prin el"

Operațiunile de pe Șantierul Naval Mangalia, preluate de un constructor olandez

Centrele din Capitală unde părinții își pot lăsa copiii vineri

Hoț căutat de polițiștii din Timiș, de câteva luni. Cum a păcălit un bătrân

Alertă pe Dunăre. Autorităţile fluviale sunt pregătite de cote de inundaţie

Membru al mișcării „Suveranilor” evaluat de psihiatri: „O să le dau persoana aia creată de ei"

injunghiat

Bărbatul care şi-a înjunghiat fostă iubită într-un centru de protecţie, arestat preventiv

Un rezervor al unei foste rafinării din Ploiești a fost cuprins de flăcări

Șeful Poliției Locale din Mangalia, agresat la o demolare: „Am primit doi pumni în gură”

Avertizare de Cod galben si portocaliu de ninsori. MAI a mobilizat 13.500 de pompieri, jandarmi si polițiști

Liceean preluat de jandarmi, din cauză că s-a jucat cu un dispozitiv cu electroșocuri

Două angajate de la Fisc, reținute de procurorii DIICOT, pentru abuz în serviciu