Ioan Rus le cere scuze "fetelor mari", Antonescu si Basescu. "Am fost demisionat"

Ultima actualizare: 30-10-2012 06:24

Fostul ministru de Interne Ioan Rus a venit luni dimineata la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat in dosarul listelor electorale ale referendumul din 29 iulie. 

Una dintre primele intrebari adresate lui Ioan Rus de catre jurnalisti a fost cea referitoare la supravegherea convorbirilor telefonice. Recent, un lider PNL a declarat despre dialogul dintre Rus si Paul Victor Dobre, ca "personajul Rus vorbeste evidamente ca unul care se stie inregistrat - poate chiar se inregistra el insusi", afirmand ca nimeni nu le-a cerut primarilor sa modifice "fie si o litera" din listele electorale.

"Cat poti fii de prost sa crezi asa ceva? Cat poti fii de prost? Totusi, si prostia asta are o limita, indiferent cine ... Eu am votat DA la referendum, in consecinta mi-am dorit sa plece Traian Basescu pentru ca il consider vinovat de multe din esecurile noastre din ultimii ani, dar mi-am dorit acest lucru, ca membru al Guvernului unei tari membre NATO si UE ... mi-am dorit ca acest lucru sa se intample exclusiv in cadrul constitutional si legal existent azi in Romania." - le-a spus jurnalistilor fostul ministru de Interne, inainte de a intra la audieri.

Intrebat daca s-au facut presiuni asupra sa, Ioan Rus a raspuns, ironic, ca nu a fost sunat niciodata de Crin Antonescu sau Traian Basescu, pe care i-a numit "fete mari".

"Domnul presedinte interimar Crin Antonescu nu m-a sunat niciodata, nici sa modific liste in plus sau in minus, nici sa fac altceva. A spus doar la televizor ca sunt mincinos si ca am de ascuns ceva. Domnul presedinte suspendat Traian Basescu nu mi-a cerut niciodata nicio lista in dreapta, nici in stanga. Mi-a explicat doar la televizor, din usa garajului, cum ii cu puscaria, cu organizatorii, si asa mai departe. Faptele arata ca eu sunt in usa Parchetului, nu la vreun restaurant, si ca am fost demisionat. Deci inseamna ca nimenea n-a facut nicio presiune asupra mea si ca imi cer scuze public acestor doi politiceni de anvergura, fete mari in Romania, ca nu m-or presat in niciun fel." a spus Ioan Rus.

Intrebat de jurnalisti cine l-a "demisionat", Ioan Rus a refuzat sa mai faca alte comentarii si a precizat doar "Eu!".

In acest dosar, procurorii au solicitat Camerei Deputatilor ridicarea imunitatii fostului ministru delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre. Acesta este acuzat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.

Pana in prezent, in cauza au fost pusi sub acuzare seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, chestorul-sef Constantin Manoloiu, si secretarul de stat in MAI, Ioan Cabulea.

Potrivit Parchetului, fostul ministru delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, si secretarul de stat in MAI, chestorul principal de politie Ioan Nicolae Cabulea, au semnat adresele intocmite de seful Evidenta Populatiei, Constantin Manoloiu, si transmise Curtii Constitutionale. Conform anchetatorilor, exista indicii temeinice ca liberalul Victor Paul Dobre ar fi comis infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, prevazuta de art. 248 raportat la art. 248 indice 1 din Codul penal.

Victor Paul Dobre si Ioan Rus au demisionat din functii pe 6 august.

Recent, procurorii au redat discutia telefonica dintre Rus si Dobre, care a avut loc in 4 august, la ora 18:19, cu doua zile inainte ca ministrul de Interne sa isi dea semisia.

Astfel, Ioan Rus ii spunea lui Victor Paul Dobre, intr-o discutie despre listele electorale, ca el le-a spus ca nu semneaza "niciun singur om in plus sau in minus", pentru ca "eu chiar nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie!".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO