Fostul manager al Spitalului Malaxa, trimis in judecata de DNA. Ce acuzatii ii aduc procurorii lui Florin Secureanu

Florin Secureanu

Fostul director al Spitalului ''Malaxa'' Florin Secureanu a fost trimis in judecata de DNA, in stare de arest preventiv.

Comunicatul DNA:

In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 1484/VIII/3 din 9 decembrie 2016, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata,
in stare de arest preventiv, a inculpatului SECUREANU FLORIN - ADRIAN, la data faptelor manager al Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa” din Bucuresti, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- delapidare (5 fapte din care una cu consecinte deosebit de grave),
- luare de mita,

si in stare de libertate, a inculpatilor
PREDA MARGARETA, la data faptei director financiar-contabil al Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa” din Bucuresti, cu privire la savarsirea a 2 (doua) infractiuni de complicitate la delapidare,

NICA TRAIAN– ALEXANDRU, la data faptelor specialist IT in cadrul Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa” din Bucuresti, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la delapidare,
- fals in inscrisuri sub semnatura privata,

Citește și
Florin Secureanu
Managerul de la Malaxa, considerat "periculos" de judecatori. A scos de peste 1.000 de ori bani din casieria spitalului

STOICA PAUL, la data faptelor sef al Serviciului Tehnic - Administrativ din cadrul Spitalului clinic “Nicolae Malaxa” Bucuresti si NICOLAE STEFAN-LUCIAN, la data faptelor angajat al in functia de tehnician administrativ in cadrul aceleiasi unitati spitalicesti, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la delapidare,
- fals intelectual,

RASOIU EUGEN, DUMITRU EUGENIA si TRANDAFIR SIMONA, la data faptelor administratori ai unor societati comerciale, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la delapidare,

IONITA CRISTIAN si MESNER MIHAI, la data faptelor administratori ai unor societati comerciale, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave,
- spalare de bani.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
1. Inculpatul Secureanu Adrian Florin a detinut functia de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucuresti, in perioada 1 aprilie 2007 pana la data de 29 noiembrie 2016.

Dupa numirea in functia de manager, respectiv din anul 2009 si pana la data demiterii acestuia din functie (29 noiembrie 2016), inculpatul Secureanu Florin-Adrian a conceput si pus in aplicare mai multe mecanisme prin care si-a insusit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, in cuantum total de 9.144.053,4 lei.

Modalitatile concrete prin care inculpatul Secureanu Florin Adrian a actionat in scopul sus-mentionat au fost diverse.

Pe de o parte, inculpatul Secureanu Florin Adrian si-a insusit sume de bani in numerar din casieria Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”, activitate concretizata in perioada 4 mai 2009 – 23 noiembrie 2016, cu justificarea achitarii in numerar a unor bunuri si servicii evidentiate ca fiind livrate/prestate de doua societati comerciale cu comportament fiscal neadecvat.

In realitate, aceste doua societati comerciale nu au livrat/prestat niciun bun/serviciu spitalului.

Din probatoriul administrat in cauza s-a retinut ca, in perioada mentionata, in acest mod, inculpatul Secureanu Florin Adrian si-a insusit suma totala de 1.944.537,45 lei.

Pe de alta parte, inculpatul Secureanu Adrian Florin a folosit si alte metode, mai complexe, finalizate cu insusirea, din fondurile spitalului, a unor sume semnificative de bani, sub pretextul achitarii altor servicii sau bunuri de care ar fi beneficiat institutia spitaliceasca si care s-au dovedit a fi fictive in totalitate.

Astfel, la initiativa si sub controlul inculpatului Secureanu Florin Adrian, la nivelul Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa” au fost create si utilizate mai multe circuite comerciale fictive de prestari servicii si livrari de bunuri cu mai multe societati comerciale.

Pentru a justifica in documentele financiar-contabile ale institutiei publice sumele de bani astfel delapidate, inculpatul Secureanu Adrian Florin a beneficiat de ajutorul celorlalti inculpati, angajati ai spitalului, mentionati mai sus, care au avut rol determinant in intocmirea in fals a documentelor de evidenta contabila care sa justifice banii scosi fara drept din patrimoniul spitalului (operatiuni care nu aveau la baza relatii comerciale reale).

In una dintre situatii, inculpatul Ionita Cristian, in calitate de asociat si/administrator al unor societati comerciale, a facturat in mod fictiv bunuri si servicii catre Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” in suma totala de 6.181.863,45 lei, achitata de spital prin virament bancar in conturile bancare ale firmelor sale. Ulterior, sume in cuantum de 5.155.164,83 lei au fost retrase in numerar de catre Ionita Cristian, dupa care au fost remise inculpatului Mesner Mihai (mai putin un comision de 5-10%).

La randul sau, acesta din urma a restituit banii beneficiarului final -inculpatul Secureanu Florin Adrian.

O alta particularitate s-a constatat cu privire la modul de utilizare a fondurilor banesti ale spitalului in relatiile cu societatile comerciale administrate de inculpatii Rasoiu Eugen, Dumitru Eugenia si Trandafir Simona.

Astfel, desi sumele de bani achitate acestora au reprezentat contravaloarea unor bunuri si servicii de care a beneficiat inculpatul Secureanu Florin Adrian (bijuterii din aur, cosuri de cadouri, s.a.), pentru sine sau pentru apropiatii sai, societatile comerciale au facturat fictiv catre spital, tot la solicitarea expresa a inculpatului, livrari de bunuri si prestari de servicii.

Ulterior au fost intocmite, tot fictiv, documentele justificative care sa creeze aparenta de legalitate si realitate a operatiunilor comerciale respective.

2. In perioada 20 mai 2011 - 24 noiembrie 2016, pentru a mentine relatiile contractuale dintre Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” si o societate comerciala care avea calitatea de furnizor de consumabile medicale catre unitatea de spital, inculpatul Secureanu Florin Adrian a pretins si a obtinut de la societatea comerciala in cauza foloase care nu i se cuvin, respectiv achitarea contravalorii unui numar total de 754 prestatii de servicii de turism (cazare, masa, bilete de avion, etc.) in valoare totala de 1.279.402 lei.

De pachetele turistice a beneficiat in cea mai mare parte inculpatul Secureanu Florin Adrian, dar si apropiati ai sai, prieteni, membri de familie, medici si alti angajati ai Spitalului clinic N. Malaxa.

Toate pachetele turistice au fost achizitionate prin intermediul aceleiasi agentii de turism, inculpatul Secureanu Florin-Adrian fiind cel care decidea continutul pachetului, cand si unde urma a fi efectuata deplasarea, persoanele participante.

Serviciile turistice au constat in achizitionarea de bilete avion, cazare, inchirieri auto, mic dejun, s.a., iar destinatiile au fost variate, atat in tari din Europa (Italia, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Franta, Elvetia, Belgia, Olanda, Ungaria, Malta, Anglia, Turcia,), Statele Unite ale Americii (New York, Las Vegas, Washington), Canada, Asia (China, Indonezia), Australia, Noua Zeelanda, dar si in orase din Romania.

Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucuresti s-a constituit parte civila in prezenta cauza cu suma de 9.144.053,4 lei.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor:

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Florin Secureanu, fostul manager al spitalului Malaxa din Bucuresti, adus din nou in fata procurorilor DNA
Florin Secureanu, fostul manager al spitalului Malaxa din Bucuresti, adus din nou in fata procurorilor DNA

Florin Secureanu va fi intrebat despre alte posibile fapte de coruptie dupa ce acum cateva luni, cand a fost arestat, ar fi sugerat ca vrea sa faca denunturi.

Managerul de la Malaxa, considerat
Managerul de la Malaxa, considerat "periculos" de judecatori. A scos de peste 1.000 de ori bani din casieria spitalului

Florin Secureanu, directorul demis al Spitalului Malaxa, si-a asumat in fata judecatorului o parte din vina. Procurorii il acuza, printre altele, ca timp de 9 ani, ar fi luat mita si ar fi furat din banii institutiei pe care o conducea.

Florin Secureanu, retinut pentru luare de mita si delapidare. Fostul manager de la Malaxa a iesit in catuse de la audieri
Florin Secureanu, retinut pentru luare de mita si delapidare. Fostul manager de la Malaxa a iesit in catuse de la audieri

Fostul director al Spitalului 'Malaxa' Florin Secureanu a fost retinut, vineri, de procurorii DNA in dosarul in care este acuzat de savarsirea infractiunilor de luare de mita si delapidare, ambele in forma continuata.

Fostul manager de la Malaxa ar putea fi dat in judecata de Ordinul Suveran de Malta.
Fostul manager de la Malaxa ar putea fi dat in judecata de Ordinul Suveran de Malta. "A folosit numele si emblema abuziv"

Noi probleme pentru Adrian Florin Secureanu, de data asta din cauza ca s-a pretins "Mare Prior" al Ordinului de Malta.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.