Fosta sefa a Autoritatii Electorale si-a recunoscut faptele. Cum ar fi primit un apartament cadou de la "o prietena"

Ana Maria Patru

Ana Maria Patru a recunoscut ca a primit un apartament si o masina, asa cum o acuzau procurorii DNA.

UPDATE 15:50 Fostul presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Patru, ar fi urmat sa castige, anul viitor, "presedintia mondiala" a institutiilor electorale, ea fiind votata in acest sens de sute de oameni "din toata lumea", a aratat unul dintre avocatii acesteia, in fata instantei de la Curtea de Apel Ploiesti.

Interventia avocatului apare in motivarea deciziei judecatorului Curtii de Apel Ploiesti care a mentinut masura arestului preventiv dispusa de Tribunalul Prahova fata de inculpata.

'(...) Precizeaza ca inculpata este o femeie puternica, (...) care a reusit sa creasca prestigiul unei institutii si care in 2017 ar fi urmat sa castige presedintia mondiala a tot ceea ce inseamna institutii electorale la nivel international, o femeie care a fost votata de 600 de oameni din toata lumea sa reprezinte Romania. Este adevarat ca Parchetul a intors aceste merite impotriva inculpatei, spunand ca o asemenea persoana si cu un asemenea prestigiu, care urma sa angajeze Romania la nivel international, cu atat mai mult ar trebui arestata preventiv ca sa inteleaga societatea ca nicio fapta nu trebuie sa ramana nepedepsita", a aratat avocatul, conform documentului citat.

Ana Maria Patru a fost arestata preventiv in dosarul in care este acuzata de savarsirea a trei infractiuni de trafic de influenta si a doua infractiuni de spalare de bani.

Citește și
Ana Maria Pătru, sefa AEP
Sefa Autoritatii Electorale Permanente, acuzata de DNA ca a primit spagi uriase pentru contracte IT. Reactia sotului ei
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Potrivit motivarii instantei, aceasta a recunoscut, atat in fata procurorilor DNA Ploiesti, cat si in fata instantei de judecata faptul ca a primit un apartament si o masina, ea aratand ca regreta sincer faptele.

Fostul presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Patru a recunoscut atat in fata procurorilor DNA Ploiesti, cat si in fata instantei de judecata faptul ca a primit un apartament si o masina, aceasta aratand ca regreta sincer faptele, se precizeaza in motivarea Curtii de Apel Ploiesti, care a mentinut decizia privind arestarea preventiva a inculpatei. (continua) Fostul presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Patru a recunoscut atat in fata procurorilor DNA Ploiesti, cat si in fata instantei de judecata faptul ca a primit un apartament si o masina, sustinand ca regreta sincer faptele, se precizeaza in motivarea Curtii de Apel Ploiesti care a mentinut decizia privind arestarea preventiva a inculpatei.

"Mai mult de atat, solicita a se aprecia in sens pozitiv pozitia inculpatei de a recunoaste aceste fapte. Inca de la prima declaratie data in 16.11.2016 la procuror, aceasta a recunoscut ca a primit acel apartament si acel autoturism. Pozitia acesteia a fost constanta de a colabora si a recunoaste faptele asa cum s-au intamplat in realitate", a aratat unul dintre avocatii Anei Maria Patru in instanta.

Potrivit aparatorului acesteia, din fisa postului reiese ca, in calitatea sa de vicepresedinte al AEP in 2009, Patru nu avea atributii pe achizitii, pe licitatii, astfel ca nu ar fi putut influenta, "nici daca ar fi dorit", derularea unei relatii contractuale dintre Autoritatea Electorala Permanenta si firme participante la licitatii.

"Asa cum arata in declaratia data inculpata, aceasta a recunoscut ca a primit acel apartament, a spus ca era tanara, avea 27 de ani, era singura in Bucuresti, nu avea o locuinta, a legat o stransa relatie de prietenie cu aceasta doamna (Irina Socol - n.r.), care a abordat-o intreband-o daca nu doreste acest apartament. Regretul manifestat de inculpata in fata procurorului si a judecatorului de la tribunal a fost unul foarte sincer, pentru ca, la acest moment, regreta ca a acceptat primirea apartamentului. Dar, punand in context intamplarile, calitatea sa, niciodata nu a conditionat ... oferirea acelui apartament de oferirea unui avantaj de catre ... orice natura. (...) Exista contractul de vanzare-cumparare al acelui apartament. ... a recunoscut circuitul financiar prin care acel apartament a trecut in proprietatea societatii administrate de catre sotul sau. Nu a contestat. Se face vorbire despre faptul ca nu s-a cerut nimic la schimb si nici macar Parchetul nu a depus vreo proba care sa arate in ce consta acel ajutor sau vreo alta interventie", a spus avocatul in fata judecatorului.

Totodata, aparatorul Anei Maria Patru a aratat ca aceasta a primit masina de la un barbat cu care avea o relatie, iar primirea acestui bun nu a fost conditionata de vreo interventie.

"A declarat inculpata ca intre dansa si ... a existat o relatie de prietenie, mai mult decat prietenie, iar martorii audiati ulterior o confirma. Acest ... era un personaj care avea o situatie financiara extrem de buna si a decis ca dorea sa aiba o relatie cu doamna ..., aceasta nu s-a opus. Nu exista nicio dovada ca ar fi incercat sa conditioneze primirea acelui autoturism de oferirea vreunui serviciu. (...) Referitor la autoturism, din actele de vanzare-cumparare ale masinii se poate observa ca acesta a fost oferit in preajma zilei de nastere a inculpatei. Acesta a fost contextul in care a primit autoturismul, faptul ca proprietarul initial al masinii este o alta persoana decat ... a fost explicat si rezulta din declaratiile date de inculpata, de ... . Era o persoana publica, era casatorita, a vrut sa inlature orice suspiciune cu privire la provenienta acestui bun. (...) Nu exista niciun dubiu cu privire la relatia lor. Sotul doamnei ... locuia in ... iar relatiile dintre ei erau iremediabil vatamate, singurul argument pentru care au inteles sa ramana impreuna a fost acela ca au un copil minor care ar fi fost afectat din punct de vedere emotional daca ar fi intervenit divortul", se mai arata in documentul citat.

La randul sau, fostul presedinte AEP a spus in instanta ca vine din provincie, ca acei oameni pe care i-a numit prieteni au cautat-o, ca la acel moment era o persoana care nu isi permitea multe lucruri.

"Oarecum a fost racolata de aceste persoane despre care nu cunoaste foarte multe, doar ca unul este foarte bogat, iar doamna este foarte influenta si a crezut foarte mult in aceste persoane. Nu a comis nicio fapta penala, a recunoscut in totalitate si a spus adevarul, asa cum a fost, respectiv ca a primit cadou doua bunuri pe care nu le merita, dar la vremea respectiva asa a fost conjunctura. Nu a influentat niciodata (ceea ce se va dovedi) pe nimeni. Pur si simplu s-a intalnit cu verisoara sa pentru ca nu-si mai ducea aminte ce sa intamplat. Primise informatia, de fapt doamna ... a si chemat-o la discutie, s-au intalnit probabil tocmai pentru a vedea ce poate sa spuna, neaducandu-si aminte foarte multe din 2009. Asa cum a spus la procuror, a recunoscut ca masina a fost pusa pe numele verisoarei sale, a fost un om extrem de ocupat, care a muncit de dimineata pana seara. Nu putea sa tina minte tot. Nu a constientizat ca cineva poate sa fie prieten pentru ceva anume", a aratat Patru in fata judecatorului Curtii de Apel Ploiesti.

Totodata, aceasta a invocat prietenia cu Irina Socol, dar si faptul ca nu avea o locuinta in Bucuresti pentru a justitifica primirea apartamentului, iar in privinta autoturismului a aratat ca l-a primit in timpul unei relatii sentimentale, fara conditionari.

De asemenea, ea a spus ca barbatul in cauza i-a mai facut si alte cadouri, precum bijuterii si excursii in timpul relatiei pe care au avut-o.

Pe de alta parte, reprezentantul Ministerului Public (MP) a sustinut in fata instantei ca inculpata a primit apartamentul la a doua intalnire cu respectiva doamna (Irina Socol - n.r.), fapt care exclude o relatie de prietenie intre cele doua la acel moment.

In plus, reprezentantul MP a aratat si ca Patru locuia la acel moment in apartamentul mamei sale.

In ceea ce priveste posibilitatea ca inculpata sa influenteze martorii, reprezentantul Parchetului a aratat ca, anterior arestarii, Patru a luat legatura cu Irina Socol.

Ana Maria Patru, fost presedinte al Autoritatii Electorale Permanente, a fost arestata preventiv in dosarul in care este acuzata de savarsirea a trei infractiuni de trafic de influenta si a doua infractiuni de spalare de bani.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Sefa AEP a fost arestata preventiv. Procurorii suspecteaza ca a primit mita o masina si un apartament
Sefa AEP a fost arestata preventiv. Procurorii suspecteaza ca a primit mita o masina si un apartament

Sefa Autoritatii Electorale Permanente, aflata in centrul unui urias scandal de coruptie, a fost arestata miercuri.

Sefa Autoritatii Electorale Permanente, acuzata de DNA ca a primit spagi uriase pentru contracte IT. Reactia sotului ei
Sefa Autoritatii Electorale Permanente, acuzata de DNA ca a primit spagi uriase pentru contracte IT. Reactia sotului ei

Cu o luna inainte de alegeri, sefa Autoritatii Electorale Permanente este in centrul unui urias scandal de coruptie. E banuita ca ar fi primit 220.000 euro spaga, de la un om de afaceri cu care AEP a incheiat un contract de achizitii extrem de valoros.

Autoritatea Electorala Permanenta vrea sa confiste 291.000 de lei de la Monica Macovei, din cauza unor nereguli din campanie
Autoritatea Electorala Permanenta vrea sa confiste 291.000 de lei de la Monica Macovei, din cauza unor nereguli din campanie

Autoritatea Electorala Permanenta vrea sa confiste 291.415 lei din sumele destinate campaniei Monicai Macovei de la alegerile prezidentiale din 2014, din cauza "incalcarii prevederilor legale privind campaniile electorale".

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.