Fosta directoare de la "Bolintineanu", trimisa in judecata in dosarul fraudelor la bacalaureat

×
Codul embed a fost copiat

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti, Costica Varzaru, a fost trimisa in judecata, vineri, in dosarul fraudei de la bacalaureat.

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au trimis-o in judecata, in stare de arest, pe Costica Varzaru, pentru trafic de influenta si instigare la tentativa la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, se arata intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX de Parchetul Capitalei.

In acelasi dosar, procurorii le-au trimis in judecata pe Gina Ciontoiu, membra a comitetului de parinti, pentru trafic de influenta, Elena Dumitru, secretara liceului, si Mimioza Maria Vulcu, vicepresedinta a comisiei de bacalaureat, pentru tentativa la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Potrivit rechizitorului, in perioada mai-iunie 2013, Costica Varzaru, in calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membra a comitetului de parinti, a pretins si primit bani de la elevi inscrisi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-si folosi influenta fata de membrii comisiei de bacalaureat si fata de cadrele didactice cu atributii de supraveghere, in scopul promovarii examenelor de catre respectivii candidati.

Procurorii sustin ca sumele de bani colectate urmau sa fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atat direct de catre directoare, cat si ascunse in pachete de tigari, reviste sau ziare aflate pe catedrele din salile de examinare.

Citește și
audieri bolintineanu
40 de elevi de la Liceul Bolintineanu, audiati miercuri in dosarul fraudelor la bacalaureat
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Imediat dupa deschiderea subiectelor, inculpataVarzaru Costica urma sa convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvarile subiectelor urma sa se realizeze de catre inculpata Varzaru Costica si alti profesori ai unitatii scolare, sub pretextul suplimentarii filelor de «ciorne»", arata procurorii, in actul de sesizare al instantei.

In documentul citat se mai precizeaza si ca fosta directoare a Liceului "Bolintineanu", in 25-30 iunie, a facut si demersuri pentru desemnarea unor membri si a unor supraveghetori asupra carora sa-si poata folosi influenta pentru fraudarea examenului.

La 1 iulie, cu ocazia desfasurarii probei scrise la limba si literatura romana, Mimoza Vulcu, in calitate de vicepresedinta a Comisiei de Bacalaureat, si secretara liceului, Elena Dumitru, a carei prezenta era interzisa in timpul examenului, au xeroxat in mai multe exemplare raspunsurile corecte de la aceasta proba, care urmau sa fie date mai multor elevi din mai multe sali de examen, inclusiv celor ce erau mentionati pe o fila A4 gasita in geanta sa, sustin anchetatorii.

"Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost gasita cu inscrisurile xeroxate, anterior mentionate, in timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, inainte de a intra in salile de examen", mai arata procurorii in rechizitoriu..
Dosarul va fi judecat la Tribunalul Bucuresti.

Prin acelasi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei pentru profesorii supraveghetori si elevii de la "Bolintineanu" care au sustinut la 1 iulie proba scrisa la examenul de bacalaureat, in vederea efectuarii de cercetari pentru fapte de coruptie.

Costica Varzaru a fost arestata preventiv in 2 iulie, printr-o decizie a Tribunalului Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.

Ea a fost demisa din functia de director al Liceului "Dimitrie Bolintineanu" la 1 iulie, ziua in care au inceput probele scrise ale examenului de bacalaureat, cand procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti si politistii au facut perchezitii la acest liceu si au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

La 1 august, Varzaru a fost adusa la Parchetul Capitalei, unde i s-a luat probe de scris necesare la o expertiza grafoscopica, pentru a se afla daca ea a intocmit o lista cu 15 elevi care ar fi urmat sa fie favorizati la bacalaureat.

Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, ca anchetatorii din dosarul fraudelor la bacalaureat au gasit la vicepresedintele comisiei de examinare de la liceul bucurestean "Bolintineanu" doua documente pe care erau scrise numele mai multor elevi. In urma audierilor ar fi reiesit ca vicepresedintele comisiei avea listele de la Costica Varzaru, intentia fiind aceea de a fi favorizati la examen elevii mentionati pe foile respective, potrivit surselor citate.

Aceleasi surse spun ca Varzaru a admis in fata anchetatorilor ca a dat listele vicepresedintelui comisiei, iar intrebata care era scopul acestui demers, ea le-ar fi spus anchetatorilor ca "oricine are simpatii, aceia erau elevii pe care ii simpatizam eu mai mult".

Astfel, au mentionat sursele citate, pentru a asigura o buna plaja probatorie privind acest aspect, procurorii au hotarat ca este cazul sa fie facuta o expertiza grafoscopica, pentru a se atesta ca scrisul de pe acele liste apartine Costicai Varzaru.

In acelasi dosar au fost audiati si membri ai comisiei de bacalaureat de la "Bolintineanu", precum si elevi.

Anchetatorii au facut, la 1 iulie, in prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, perchezitii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.
Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati in 1 iulie la Politia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbata dupa proba la Limba romana, iar conducerea liceului a fost demisa de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.
Elevii au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din salile de examen, la unii dintre acestia fiind gasite fituici.

Sapte candidati la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi care indica tentativa de frauda, "copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile", la proba de Limba si literatura romana, anunta, marti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.
Ulterior, incepand din 5 iulie, zeci de elevi de la "Bolintineanu" au fost audiati, la sediul Politiei Capitalei, in dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmand ca s-ar fi strans, in liceu, sume de bani, fara a da insa detalii concrete sau elemente certe privind destinatia banilor, au mai spus sursele citate.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cererea de liberare provizorie a fostei directoare de la
Cererea de liberare provizorie a fostei directoare de la "Bolintineanu" a fost respinsa

Cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de fosta directoare a liceului bucurestean "Dimitrie Bolintineanu", Costica Varzaru, a fost respinsa ca neintemeiata, vineri, de Tribunalul Bucuresti.

40 de elevi de la Liceul Bolintineanu, audiati miercuri in dosarul fraudelor la bacalaureat
40 de elevi de la Liceul Bolintineanu, audiati miercuri in dosarul fraudelor la bacalaureat

Alti aproximativ 40 de elevi ai liceului bucurestean "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati, miercuri, la sediul Politiei Capitalei, in dosarul fraudelor de la examenul de bacalaurat, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.