Foita de cafea, noul tip de drog care a bagat zeci de tineri in spital. Avertismentul medicilor despre efectele nocive

Dată publicare: 22-08-2014 18:54
Dată actualizare: 25-08-2014 06:56


Medicii din Iasi atentioneaza asupra unui nou tip de drog, dupa ce zeci de tineri au ajuns la spital din cauza lui. Botezat "Foita de cafea", acesta ar fi un inlocuitor pentru etnobotanicele interzise de lege.

Substanta este sintetica si are efecte extrem de nocive asupra organismului.

Un parinte povesteste cu spaima despre trauma prin care trece propriul copil. A descoperit recent ca baiatul lui, minor, este consumator de "foite de cafea", un drog sintetic cu efect halucinogen.

"Au aparut anumite schimbari de comportament pe care am putut sa le pun pe seama caracterului lui. Il observam ca refuza sa ne priveasca in ochi. Ne-a dat complet viata peste cap, nu stiu ce sa fac si cum sa-l ajut", povesteste parintele.

De altfel, la Spitalul de Copii din Iasi nu trece saptamana fara ca cel putin un consumator sa nu ajunga in camera de garda. Pacientii sunt tinuti 12 ore pe perfuzii inainte sa-si revina.

Doctor Cristina Jitareanu, medic primar al Spitalului de Copii Sfanta Maria Iasi: "Acesti copii vor acuza palpitatii, simt ca inima le bate repede, multi admit ca au avut halucinatii vizuale si auditive, o parte dintre ei au devenit extrem de agresivi."

 

Cazurile au trecut deja de 200. Chiar daca totul incepe din pura curiozitate, specialistii atrag atentia ca acest tip de drog da dependenta si le poate pune viata in pericol.

Romica Ichim, comisar sef Centrul Regional de Prevenire Antidrog Iasi: "Sunt substante cu proprietati psiho-active, amestecuri din mai multe pliculete, care provin de pe filiera chineza."

Substanta nociva ataca sistemul nervos. Unii consumatori raman cu sechele la nivelul ficatului, altii cu probleme cardiace, in vreme ce majoritatea constata ca au pierderi de memorie.


VIDEO PROTVPLUS.RO