Firma acuzata ca in 2010 a depozitat la groapa de gunoi Glina 2 tone de deseuri periculoase, trimisa in judecata
Firma acuzata in 2010 ca a depozitat la groapa de gunoi Glina doua tone de deseuri periculoase, cu potential letal, a fost trimisa astazi in judecata impreuna cu cel care o administra.
Procurorii Parchetului General il acuza pe patron ca a poluat mediul cu substante periculoase, pentru ca nu s-a asigurat ca deseurile vor fi neutralizate. Practic viata a sute de oameni a fost pusa in pericol, caci nu este exclus ca aceste substante sa fi patruns deja in panza freatica. Procurorii spun ca acum toate deseurile au fost ridicate de la Glina.
In 2010, o echipa PRO TV a surprins cu o camera ascunsa cum un camion incarcat cu cazane pline cu deseuri toxice a fost descarcat la groapa de gunoi Glina, de langa Capitala. Deseurile ar fi fost luate dintr-un parc industrial de la Campulung Muscel, judetul Arges si ar fi trebuit de fapt sa fie depozitate langa Pitesti, intr-un spatiu special care sa nu permita substantelor toxice sa se infiltreze in sol, implicit in panza freatica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Probele ridicate atunci din aceste deseuri au indicat substante periculoase pentru mediu.
"Am vazut in tabel prezenta cadmiului. De exemplu este responsabil la nivel mondial pentru 7 la suta dintre afectiunile renale cronice, este si un element cu un timp biologic de injumatatire foarte ridicat. Adica odata patrunsa o cantitate de cadmiu in organism, jumatate din cantitate se elimina in 10-15 ani", spune prof. dr. Laurentiu Trictor, de la Facultatea de Chimie.
Atunci specialistii de la garda de mediu au precizat ca au izolat aceste substante cu potential letal, insa nu se stie de cat timp depozita aceasta firma deseurile la Glina. In concluzie: e greu de estimat cat de grav a fost afectat mediul inconjurator.
Procurorii au stabilit ca firma care se ocupa cu strangerea deseurilor, tratarea apelor uzate si ecologizare ar fi trimis probe falsificate specialistilor si astfel ar fi obtinut accesul la groapa de la gunoi de la Glina. Astfel a redus costurile fara sa se gandeasca la pericolul urias.
Acum suspectii au fost trimisi in judecata si risca pana la 10 ani de inchisoare.