Fermele de animale de blană, la un pas să fie interzise și în România. Abia după doi ani proiectul e dezbătut în Parlament
După doi ani, în Comisia pentru Agricultură de la Camera Deputaților a început dezbaterea proiectului de lege prin care se dorește interzicerea fermelor de șinșile și nurci în România.
Discuțiile au fost aprinse. Cei din industrie susțin că măsura ar afecta mii de angajați. În replică, organizațiile pentru protecția animalelor au precizat că 20 de țări europene au introdus o astfel de reglementare.
Daniel Mărgărit, reprezentant al Asociației Române a Blănurilor: „Eu vreau să hotărăsc singur ce mănânc, cu ce mă îmbrac și să am dreptul de liberă alegere”.
Acesta este doar unul dintre argumentele aduse de reprezentanții industriei blănurilor la dezbaterea din comisie. Mai mult, ei propun să așteptăm până când situația va fi reglementată la nivelul întregii Uniuni Europene.
Daniel Mărgărit : „Noi ne dorim să nu fie închise deloc aceste ferme. Pierdem bani, pierdem locuri de muncă, peste 3.000 de locuri de muncă pe orizontală, vorbesc de retail, manufacturierii vor avea pierderi, vor suferi”.
Pe de altă parte, organizațiile pentru protecția animalelor atrag atenția asupra cruzimii din industrie. De pildă, pentru o haină de șinșilă, se folosește blana a zeci de exemplare.
Andreea Rosetti, Humane Society International: „Deservesc o industrie extrem de crudă, extrem de poluantă, care nu își mai are rostul din punctul nostru de vedere în 2024. Marile case de modă au renunțat deja la blănuri”.
Românii sunt de acord cu interzicerea fermelor de animale pentru blană
Un sondaj realizat anul trecut de o companie de cercetare arată că 67% dintre români susțin interzicerea fermelor de animale pentru blană în România. Chiar și-așa, unii dintre ei recunosc că au în gardeboră astfel de haine.
20 de țări din Europa au interzis deja fermele de animale pentru blănuri. Potrivit proiectului, afacerile de la noi ar urma să fie închise în doi ani de la intrarea în vigoare a legii.
Gheorghe Pencigină, inițiatorul legii: „Cred că este suficient pentru relocare și găsirea unor soluții pentru oamenii care lucrează în acest domeniu. Cred că e normal să intrăm în rândurile țărilor care refuză barbaria și cruzimea. Deja la nivelul Uniunii Europene se încearcă o reglementare unitară în sensul închiderii acestor ferme”.
Legea va fi discutată, săptămâna viitoare, în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților.