Fenomene meteo violente. Zeci de hectare mistuite din cauza vântului puternic
Focul face ravagii și în pădurile din județul Brașov. Patru incendii de vegetație au izbucnit în ultimele două zile, iar flăcările au înaintat cu viteză din cauza vântului puternic și au mistuit zeci de hectare.
Zonele afectate sunt la altitudine mare, unde accesul se face foarte greu, așa că intervenția pompierilor a fost dificilă.
În localitățile Ohaba și Poiana Mărului este cel mai rău. Acolo militarii au acționat întreaga noapte.
Imagini au fost filmate, miercuri sear[, în vecinătatea localităţii Poiana Mărului, unde o maşină a căzut pradă flăcărilor. Incendiul s-a extins imediat la pădurea de la marginea drumului. Şi, până la sosirea pompierilor, valvătaia cuprinsese deja tot dealul. 20 de militari, ajutaţi de pădurari şi de voluntari, au încercat din răsputeri să oprească perdeaua de foc care înainta cu viteză.
Scene asemănătoare s-au derulat şi la marginea localităţii Ohaba, unde au ars peste 35 de hectare de vegetaţie uscată. Seceta din ultimele luni, covorul de frunze şi crengi uscate şi vântul extrem de puternic au alimentat incendiul. Cum zona este abruptă, pompierii au cărat apa cu bidoanele şi au folosit lopeți pentru a stinge focul.
Voluntar: "Am stins o dată, de vreo două ori aici. S-a ridicat pe coama în sus şi s-a dus cam încolo, spre pădurea mare. Şi încolo s-a stins şi acum se aprinde iar."
În pădurea de la marginea localităţii Ohaba, un versant a fost deja de două ori periat de pompieri şi de echipele de voluntari, adică au trecut pe aici şi au stins incendiul. Dar, din cauza vântului foarte puternic, focarele se reaprind. Acum echipele de intervenţie sunt dincolo de coama dealului, acolo unde există o plantaţie cu multă vegetaţie uscată şi unde riscul să se aprindă un incendiu este foarte mare.
În ajutor a fost chemat şi un elicopter al ministerului de interne. Dar, din cauza vântului turbat, a fost imposibilă intervenţia pe calea aerului.
Rafale puternice au făcut probleme şi pe Drumul Naţional 1, la limita dintre judeţele Braşov şi Prahova. Un copac a fost doborât şi mai multe crengi au căzut peste firele de înaltă tenisune. Cablurile, puse la pământ, au aprins vegetaţia uscată, iar traficul în zonă a fost îngreunat până când incendiul a fost stins.
Miercuri seară, staţiunile de pe Valea Prahovei au fost sub cod roşu de vânt puternic. Localnicii şi turiştii din Sinaia, Azuga şi Buşteni au primit mesaje prin RoAlert să nu iasă din case.