Femeile ranite in incendiul de la Chisinau, in stare grava la Spitalul de Arsi. Oferta facuta de Patriarhia romana rudelor

Dată publicare: 11-01-2016 10:34
Dată actualizare: 14-01-2016 07:03


Victimele aduse in Bucuresti dupa o explozie puternica petrecuta intr-un local din Chisinau sunt in stare grava, anunta medicii. Este vorba despre trei femei, care au intre 25 si 36 de ani.

Spitalul de Arsi din Bucuresti poate fi sansa la viata pentru cele trei femei ranite dupa explozia unei butelii intr-un local din centrul Chisinaului. Aici mai au o sansa. Imaginile vorbesc de la sine. Iata cum au fost duse victimele in spitalul din Chisinau. Brancardierii, asistentele si medicii au fost nevoiti sa impinga prin zapada targile, asta in conditiile in care fiecare secunda este importanta.

Adrian Stanculea, purtatorul de cuvant al spitalului de arsi: “Asiguram asistenta medicala a acestor pacienti la fel cum am asigurat-o si pana acum. Bolnavii sunt ingrijiti in conditiile in care le avem, beneficiaza de tot ce avem la dispozitie, sunt operati."

Cristian Nitescu, directorul medical al Spitalului de Arsi a afirmat ca pacientele au beneficiat de tratament de specialitate pentru tratarea arsurilor de gradul 3. Potrivit acestuia, cele trei paciente prezinta arsuri pe 42%, 36%, respectiv 33% din suprafata corpului, iar cele mai grave sunt arsurile de cai respiratorii.

Din pacate, starea pacientelor este grava: au arsuri pe cap, torace, maini si sunt ventilate mecanic. Doua dintre ele ar putea fi operate marti, insa numai daca starea lor o va permite. Cel mai probabil, in zilele urmatoare, se va interveni chirurgical in cazul pacientelor, a precizat directorul medical al Spitalului de Arsi.

Rudele lor de la Chisinau se roaga si asteapta vesti bune. In cazul in care vor putea sa ajunga la Bucuresti, Patriarhia romana s-a angajat sa le asigure cazarea.

Deocamdata alaturi de paciente a stat un medic de la Chisinau.

Adrian Belii, medic din Chisinau: “Dotarea este mai buna ca in spitalele din Republica Moldova. Gama de aparate si dispozitive medicale la noi sunt de generatie mai veche aici sunt masini de ventilare pulmonara artificiala cu performante extraordinare care sunt foarte importante pentru pacientul ars pulmonar."

Doctorii din Chisinau sustin ca au invatat lectia Colectiv. Nu au asteptat prea mult si au trimis imediat pacientii grav raniti spre spitale mai bine dotate. Ar fi vrut ca ranitii sa ajunga in spitalele din vestul Uniunii Europene, dar asta insemna mai mult timp pentru pregatiri.

Cele trei femei au fost transportate duminica de la Chisinau la Bucuresti cu o aeronava Spartan a Fortelor Aeriene Romane.

Deocamdata spitalul de arsi ar mai putea primi doar un singur pacient din Republica Moldova, spun oficialii.

Din primele informatii, cele trei femei erau angajate in localul in care a explodat butelia. Aceasta era folosita ilegal, iar autoritatile din Moldova incearca sa afle acum cine trebuia sa verifice daca restaurantul avea au nu autorizatie de functionare. Pana acum au fost retinuti doar proprietarii.


VIDEO PROTVPLUS.RO