Familia Bodnariu se muta in Romania, in Norvegia continua ancheta. Mesajul publicat de cei doi soti pe Facebook
Sotii Ruth si Marius Bodnariu, ai caror copii au fost luati de autoritatile norvegiene anul trecut si au fost inapoiati anul acesta, au anuntat ca se vor stabili in Romania, dupa ce au fost pusi sub acuzare pentru violente impotriva minorilor.
Familia Bodnariu a precizat ca a instiintat autoritatile din Norvegia despre intentia de a se muta in tara noastra. Familia Bodnariu a anuntat ca a luat decizia de a se muta in Romania, urmand sa gaseasca un loc unde isi va stabili resedinta. Sotii Ruth si Marius Bodnariu s-au declarat surprinsi de hotararea autoritatilor norvegiene de a continua ancheta impotriva lor pentru violente impotriva minorilor, precizand ca este vorba de acelasi caz, inceput in noiembrie 2015, relateaza News.ro.
"Dragii nostri, Cu o inima recunoscatoare si plina de multumire fata de Dumnezeu si fata de dumneavoastra, va aducem la cunostinta ca ne-am hotarat sa ne stabilim in Romania. Dupa intoarcerea copiilor, mai cu seama in ultima vreme, am incercat sa ne gasim intimitatea, linistea si pacea in familie prin a parasi Naustdal si a vizita Romania. Consideram deja aceasta ca pe o reusita din mai multe motive, ceea ce ne-a determinat sa luam decizia de a ramane in Romania.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ne pare rau ca nu am reusit sa comunicam mai mult pana in prezent, dar am considerat potrivit sa asteptam mai intai o reactie din partea oficialitatilor din Naustdal la scrisoarea de instiintare pe care am trimis-o in urma cu cateva zile. Acum observam ca atentia este deturnata de alte stiri, asa ca ne simtim liberi sa anuntam si in mod public aceasta schimbare.
Legat de cazul cu politia, dorim sa facem cateva clarificari: nu este un caz nou, este acelasi caz inceput in noiembrie 2015. Nu sunt date sau dovezi noi si cu toate acestea ne surprinde decizia oficialilor de a continua acest caz intr-o astfel de maniera", este mesajul transmis pe Facebook de familia Bodnariu.
Sotii Ruth si Marius Bodnariu au fost pusi sub acuzare pentru violente impotriva minorilor, relata, joi, Norway Info.
Informatia a fost confirmata de avocatul lui Ruth Bodnariu, Ingrid Breistein. Ea a subliniat ca femeia si-a recunoscut partial vina. Si avocatul tatalui, Ragnhild Torgersen, a spus ca Marius Bodnariu a fost pus sub urmarire penala. Municipalitatea Naustdal din Norvegia a decis ca cei cinci copii ai lui Marius si Ruth Bodnariu se pot intoarce acasa, a anuntat in iunie un purtator de cuvant al familiei, preotul Cristian Ionescu, intr-un comunicat publicat pe Facebook.
Autoritatile norvegiene au preluat cei cinci copii ai familiei Bodnariu in noiembrie anul trecut, in conditiile in care doua dintre fete s-ar fi plans ca primesc corectii fizice de la parinti. Copiii au fost plasati la familii-surogat, ulterior fiind deschisa si procedura de adoptie. Cazul a starnit o controversa aprinsa privind actiunile serviciilor norvegiene de protectie a copilului, Barnevernet. Mii de oameni au manifestat in intreaga lume in semn de solidaritate cu familia de romani.
Campania de protest a fost foarte bine sustinuta, in special in Romania, tara de origine a lui Marius Bodnariu, dar si de parohiile penticostale din intreaga lume. De altfel, multi manifestanti considera ca cei doi parinti, penticostali, sunt victime ale discriminarii pe motive religioase si nationale. Intr-o scrisoare de protest catre Ministerul Copiilor, 170 de experti care colaboreaza cu Protectia Copilului – avocati, psihologi, asistenti sociali – au avertizat ca Barnevernet este o “organizatie disfunctionala care face erori grave de judecata, cu consecinte profunde”.
“Lipseste ceea ce eu as numi factorul uman. O lipsa de empatie, oferirea unei atmosfere in care oamenii sa poata invata (...). Este vorba mai degraba de interventii ale politiei, mai degraba ca si cum ar trebui sa aflam ce este in neregula” cu parintii, a explicat psihologul Einar Salvesen, unul dintre semnatarii scrisorii. Pe de alta parte, Norvegia este mandra de mult timp de resursele pe care le investeste in protectia drepturilor copiilor. In 1981, a fost prima tara din lume care a numit un Ombudsman pentru copii – un oficial independent responsabil pentru protectia drepturilor copiilor. Ideea a fost preluata apoi in toata Europa si pe alte continente.
Mai mult, Barnevernet subliniaza ca, in majoritatea cazurilor in care suspecteaza ca ceva este in neregula, nu ia copiii, ci lucreaza cu parintii sa rezolve problemele si sa tina familia unita. Cu toate acestea, datele oficiale arata ca numarul copiilor si adolescentilor preluati de serviciile sociale a crescut cu 50 la suta in perioada 2008 - 2013. Potrivit BBC, acest fenomen este cauzat in special de consternarea provocata in 2005, in randul opiniei publice, de povestea unui copil de opt ani, Kristoffer, omorat in bataie de tatal sau vitreg. In prezent, insa, majoritatea cazurilor nu mai implica violente sau abuz de droguri si alcool. Cel mai comun motiv invocat este “lipsa abilitatilor de parinte”.